Haberler

Şebekeler, Cam Silen ve Mendil Satan Çocukları da Ağlarına Düşürdü

Güncelleme:

Diyarbakır'da kentin önemli kavşaklarında cam silen ve mendil satan çocukları da artık suç şebekesinin ağlarına düştü ve onlar için çalışıyor.

Yaşı küçük çocukları dilencilik, hırsızlık ve kapkaç gibi suçlara yönlendiren suç şebekeleri, kentin önemli kavşaklarında cam silen ve mendil satan çocukları da ağlarına düşürdü. Şebeke liderleri tarafından pay edilen trafik ışıklarında çalıştırılan çocuklara, bunun karşılığında kazandıkları paradan pay veriyor.


Kısa yoldan ve çok para kazanmak için yaşı küçük çocukları dilencilik, hırsızlık ve kapkaç gibi suçlara yönlendiren suç şebekeleri, gözlerini kentin önemli kavşaklarında cam silen ve mendil satan çocuklara dikti.

Çocuklar Çalışıyor Parayı Onlar Kazanıyor

Diyarbakır'da trafik ışıklarında cam silerek ve mendil satarak aile bütçelerine katkıda bulunan çocukların iyi para kazandığını fark eden suç şebekeleri, önce kentteki trafik ışıklarını kendi aralarında pay etti, sonra ışıklarda cam silen ve mendil satan çocukları ağlarına düşürdü.

Şebeke liderleri tarafından pay edilen trafik ışıklarında çalıştırılan çocuklara, bunun karşılığında gün boyu kazandıkları para üzerinden belli bir yüzde hesabı ile para da veriliyor.

Diyarbakır'da trafiğin en yoğun olduğu Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan kavşakta cam silen ve mendil satan çocuklar, kendilerini yönlendiren şebeke elemanları tarafından trafik ışıklarında duran araçların camları zorla bile olsa silmeleri için yönlendirdikleri dikkat çekti. Şebeke elemanı, kış mevsimi ve havanın soğukluğu nedeniyle çocukların üşütüp işlerinin aksamaması için ise hemen kavşakta yaktığı ateş ile onları ısıtmaya çalışıyor. Ateşte ellerini ısıtan çocuklar, trafik ışıklarında araç camlarını silmek ve mendil satmak için ikişerli olarak çalıştıkları dikkat çekti. Bir trafik ışığında çalışan çocuk bir sonraki ışığa kadar ısınırken, yerine başka çocuklar çalışıyor. Değişmeli olarak yaptıkları bu iş geç saatlere kadar sürüyor. Çocuklar ayrıca duygu sömürüsü de yaparak sürücülerden para istiyor.

Gerekirse Çocuklar Ailelerinden Alınsın

Trafiğe aldırış etmeden kimi zaman kazalara bile neden olabilen çocukların artık kendilerini bezdirdiğini belirten araç sürücüleri, araç camlarını sildirmek istememelerine rağmen para vermemelerine rağmen çocukların camlarını zorla sildiğini, kendilerinin duygularını kullanarak mendil satmaya çalıştıklarını dile getirdiler.

Bugün Bunu Yapan Çocuklar Yarın Başka Suçlara Bulaşıyor

Çocukların bu işlerde olmaması gerektiğini anlatan araç sürücüleri, "Bunu yapmalarının yasak olduğunu biliyoruz. Yetkililerin derhal duruma el koyması gerekiyor ve bu çocukları buralardan kurtarması gerekiyor. Gerekirse ailelerine para cezaları kesilsin. Gerekirse ailelerinden alınsın ama bu işe artık bir son versinler. Zaten böyle sorumsuz anne babalar yüzünden suç oranları artıyor. Bugün bunu yapan çocuklar yarın kapkaça, hırsızlığa veya rahat para kazanabileceği başka suçlara bulaşıyor. Bu çocukları artık sokaklardan alın. Vali bey ve emniyet müdürü bu işe bir el atmalıdır"diyerek tepki gösteriyorlar.

Şebekeler İçin Çocuklar Birer Bankamatik

Minibüs ve otobüs şoförleri ise çocukların kendi başlarına çalışmadıklarını şebekelerin yönlendirmesiyle çalıştıklarını belirterek, "Eskiden kızıyorduk gönderiyorduk. Şimdi bakıyorsunuz, onları koruyanlar bile var. Gerçi neden koruduğu belli, çünkü çocuklar onların paramatikleri adeta. Günlük her bir çocuk yüzlerce lira kazanıyor ve bu paraların hepsi bu şebekelere gidiyor. Çocukların ellerine küçük bir para sıkıştırıyorlar. İkisi de halinden memnun ancak yetkililer artık buna dur demelidir" şeklinde tepkilerini dile getirdiler.


Sokakta En Çok Diyarbakırlı Çocuklar Çalışıyor

Diyarbakır'da trafikte mendil satan, araç camı silen çocuklar bir türlü engellenemiyor. Daha önceki yıllarda sokakta çalışan çocuklar ile ilgili Türkiye genelinde yapılan araştırmalarda, sokakta en çok çalışan çocuğun Diyarbakır'da bulunduğu ortaya çıkmıştı. Çocukların sokaktan alınması için türlü tedbirler alınmış caydırıcılık olması için araç camı silen, mendil, çiçek, hediyelik eşya satan çocukların ailelerine 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi uyarınca 'Emre aykırı davranıştan' 79 lira idari para cezası uygulanacağı belirtilmişti.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title