Haberler

Sebastapolis, 22 Yıl Sonra Yeniden Kazılacak

Son olarak 1987 1991 yılları arasında kazı yapılan Tokat'ın Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis Antik Kenti'nde 21 yıl aradan sonra kazı çalışmaları yeniden başlatılacak Sulusaray Kaymakamı Yılmaz."Roma'nın önde gelen şehirlerinden Sebastapolis"...

Sulusaray Kaymakamı Yaşar Kemal Yılmaz, Sebastapolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının 21 yıl sonra yeniden başlatılacağını söyledi.

Kaymakam Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sebastapolis'in Orta Karadeniz ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinin en önemli antik kenti olarak bilindiğini belirtti. Sebastapolis'in geçmişte bazı devletlere başkentlik yaptığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

" Roma'nın önde gelen şehirlerinden Sebastapolis, arkeologlar ve konu ile ilgili uzmanlar tarafından ikinci Efes olarak kabul edilir. Son derece önemli bir şehirdir. Bazı teknik sıkıntılar ve yeterince hassasiyet gösterilmediği için 1987-1991 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları yetersiz kalmış. Antik kent kötü ve atıl bir durumda. Biz güvenlik güçlerimizle antik eserlerin korunması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Eserlerin toprak altından çıkarılıp ve memleketin hizmetine sunulması için bir an önce kazı çalışmalarının yapılması ve eserlerin gün yüzüne çıkarılması gerekiyor."

Antik kentin gün yüzüne çıkarılmasının Sulusaray ilçesi için önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Sebastapolis, stratejik öneme sahip bir kent. Buradan çıkacak eserler geçmişe ışık tutacaktır. Antik kent, gün yüzüne çıkarsa Sulusaray ilçesi cazibe merkezi haline gelecek" diye konuştu.

Kaymakam Yılmaz, antik kentteki kazı çalışmalarına Tokat Müze Müdürlüğü başkanlığında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Şengül Dilek Ful'un bilimsel danışmanlığında bu ay başlanacağını sözlerine ekledi.

-Sebastapolis Antik Kenti-

Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda milattan önce birinci yüzyılda kurulduğu belirtiliyor. Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği bildirilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve bugün de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.

Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor. - Tokat

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yaşar Kemal Yılmaz Sulusaray Tokat Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title