Haberler

Saynur Gelendost 11'inci Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

2003 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vefat eden ve “Çevreci Anne” olarak ta tanınan sanatçı Saynur Gelendost Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan mezarı başında anıldı.

2003 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle vefat eden ve "Çevreci Anne" olarak ta tanınan sanatçı Saynur Gelendost Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan mezarı başında anıldı.

Törene, Gelendost'un çevreci arkadaşları, Reşat Uygun, Gaye Jön, Bodrum Mavi Yol Bileşeni üyeleri, katıldı. Törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Reşat Uygun "Saynur Gelendost'un ölümünün 11'ci yıl dönümünde yine beraberiz. Hava şartları ne olursa olsun fark etmez di bizim için. Bir eylem yapılacaksa her hal ve şartta yapılmalıydı. Biz bu tedrisattan geçmiştik. Bu gün şartlar ne olursa olsun Saynur'u anmadan geçemezdik. 11 yıl oldu kaybedeli. Bu 11 yıl içerisinde eksikliğini de hissediyoruz. Bugün gezi yolu diye bir şey varsa Türkiyede bunun anasıdır. mezarı başındayız. Bu gün bizimle olamayan Türkiye Çevre Platformunun, Doğu Akdeniz ve Batı Akdeniz Çevre Platformlarının, Gökova Sürekli Eylem Kurulu Katılımcılarının mesajları ve selamlarını getirdim. Saynur Gelendost hepimizin kalbinde, yüreğinde yaşıyor. Arkadaşımız Gaye Cön Şakar ün çabaları ile 'Mavi Kadın Saynur Gelendost' adlı, anılarının ve yaşamının, eylemlerinin yer aldığı belgesel içerikli bir kitap hazırladı. En azından neler yaptığını, amacının ne olduğunu anlatılıyor" dedi

Mavi Yol girişimi sözcüsü Filiz Dizdar'da genç neslin çevre değerlerine daha fazla destek olup sahip çıkmasını beklediklerini ifade ederek Saynur Gelendost'un çevre bilinci içinde yaptığı eylemler bu gün daha iyi anlaşılıyor. Her üç kişiden birinin kansere yakalanamasın çevre değerlerinin önemini ortaya koyuyor. Filiz Dizdar Saynur Gelendost'un mavi yol, Gökova koyları, Termik Santral e Filtre takılması amacıyla verdiği mücadelenin önemini biliyoruz. Çevre değerleri için kendi canını hiçe sayan Saynur Gelendost u saygıyla anıyoruz. Çevre için verdiği mücadeleyi biliyoruz. Gelendost'un yolunda mücadeleye devam ediyoruz. Bodrum u ve Anadolu vermeyeceğiz. Toplumsal değerleri, kişisel değerlerin önüne çıkarabilen ender insanlardandı" dedi.

Saynur Gelendost yaptığı eylemlerde özellikle gençlere ve çocuklara çevre bilincini aşılamak amacıyla etkinlikler düzenlediği için Çevreci anne diye anılıyordu. Gelendost, özellikle Yatağan Termik Santrali bacalarına filtre takılması için yaptığı ölüm oruçları ile gündeme gelmişti. Gelendost yaptığı ölüm orucu sırasında günlerce aç kalmış ve vücut direncini kaybetmesi sonucu böreklerinden ve akciğerlerinden rahatsızlanmıştı. Gelendost yaşamı sırasında çevre eylemlerinin yanı sıra Türk Yunan dostluğunun gelişmesi amacıyla çok sayıda uluslararası etkinlik düzenlemişti. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gelendost Gökova Bodrum Muğla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title