Haberler

Füze İhalesinde Sözleşme 6 Ay İçinde İmzalanacak

Güncelleme:

Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, Çinli firmaya verilen uzun menzilli füze savunma ihalesinin sözleşmesinin 6 ay içinde imzalanacağını söyledi.

Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, uzun menzilli füze savunma ihalesinin sözleşmesinin 6 ay içerisinde imzalanabileceğini belirterek, "Sözleşme imzalanıp, avans ödendikten sonra Çinli firma, füze sisteminin bütün teslimatını 4 yıl içerisinde tamamlayacak" dedi.

Bayar, Savunma Sanayii Müsteşarlığında düzenlediği sohbet toplantısında, füze savunma ihalesine ilişkin bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İHALEDE 4 KRİTER

Çin'in tercih edilme sürecine ilişkin detaylar veren Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "4 kriterimiz vardı. Birincisi, harekât ihtiyacımıza cevap. Hava ve füze savunma sisteminde Türkiye'nin ciddi açığı var. İkincisi, savunma sanayiini geliştirmesi. Üçüncüsü, maliyet. Bu proje kredi finansmanlı. Dördüncü kriter, takvim. Takvimin kısalığı önemli, çünkü sisteme ihtiyaç acil. Yapılan değerlendirmeler sonucunda icra komitesine bir sıralama sunduk. İlk olarak 'Çin'le görüşmelere başlayın' denildi. 2. sırada İtalyaFransa ortaklığı olan Eurosam, o da olmazsa 3. sırada ABD ile görüşecektik. Rus teklifi değerlendirme dışında kalmıştı."dedi.

'SENARYOYU UYGULADI'

Çin'in öne çıkma sebeplerinden birinin Türkiye'nin verdiği senaryoyu uygulaması olduğunu belirten Bayar şu bilgileri verdi: "Heyetimiz Çin'e gitti ve bu atışı izledi. Senaryoda havada 'drone' (insansız hava aracı) dediğimiz uçaklar radarla tespit edildi ve vuruldu. Diğer 3 teklifte ise heyetimiz planlı atışlara davet edildi. Ayrıca en ciddi yerli katkıyı Çin teklif etti. Sistem 3.44 milyar dolara kurulacak. Diğer teklifler daha yüksekti."

TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK

Çin, 50'den fazla yerli sanayi katılımı sağlayacak. Sistem teknoloji transferine müsait. Füzenin tamamına yakını ASELSAN, ROKETSAN ile Türkiye'de üretilecek. Önümüzdeki 6 ayda sözleşmeyi bitirebiliriz. Sözleşme ve ödemeden sonra 4 sene içinde teslimatın tamamlanması öngörülüyor.

NATO'YA MİLLİ ENTEGRE

Entegrasyon şartnamede bulunuyor. Hava Kuvvetleri'nin hava savunma ve komuta kontrol ağı var. Bu ağlar, bir üst katmanda NATO ile bağlantılı. Kürecik de Patriotlar da bu ağda. Biz envanterimizde olan entegrasyon sunucusu üreteceğiz. Üreteceğimiz bu sunucu NATO standartlarına uygun bir arayüz. Çin'in bilgisini işte bu arayüze ekleyeceğiz. NATO'nun hiçbir bilgisini Çin'le paylaşmıyoruz. Çin'e de taahhüdümüz olacak. Çin'in bilgilerini başkasına vermeyeceğiz."

BİRÇOK NATO ÜYESİ RUSMALI KULLANIYOR

"NATO üyesi bir ülke ilk kez mi NATO dışından alım yaptı?" sorusunu yanıtlarken de Bayar, bunun örnekleri olduğunu yakın zamanda Yunanistan'ın S-300 füzesi aldığını belirtti. Türkiye'nin hava savunma sisteminde bu konuda eksiklik olduğunu, bunu gidermek için böyle bir ihale düzenlendiğini ifade eden Bayar, "İhalede iyi bir çözüm bulundu ve bu da entegrasyon ve haberleşme açısından NATO'nun kriterlerini sağlıyor. NATO ülkeleri sadece NATO ülkelerinden silah alır diye bir kriter yok" dedi.

MÜTTEFİKLERİMİZ BİZİ BİRAZ YANLIZ BIRAKTI

Bayar, bir soru üzerine füze ihalesi kapsamında 4 füze sistemi bulunduğunu, toplam 288 füzenin atılabileceğini söyledi. Sistemin mobil olacağını, istenilen yere konuşlandırılabileceğini ifade eden Bayar, bu sistemin birçok araçtan ve radardan oluştuğunu, bu araçların da yerli üretim BMC olmasını öngördüklerini söyledi. İhale şartnamesine göre sözleşme imzalanıp, avans ödendikten sonra Çinli firmanın füze sisteminin bütün teslimatını 4 yıl içerisinde tamamlayacağını ifade eden Bayar, sözleşmenin de 6 ay içerisinde imzalanabileceğini öngördüklerini kaydetti. Bayar, sistemin lisansını almayacaklarını, dolayısıyla ihracatının söz konusu olmayacağını da belirtti. Bayar, alınacak 4 füze sisteminin Türkiye'deki 4 büyük şehri koruyabileceğini, bunların mobil olduğu için tehdidin bulunduğu yerlere konuşlandırılabileceğini söyledi.

MİLGEM PROJESİ

MİLGEM Projesi ihalesinin iptal edilmesine ilişkin soruya da Bayar, "MİLGEM konusu takvimsel olarak güncel siyasi durumla ilişkili değil" yanıtını verdi. Askeri gemilerin inşası için son 10 yıllık dönemde özel sektörün katılımını sağlamak üzere bir strateji uyguladıklarını anlatan Bayar, şöyle konuştu: "Biz bugün 2 milyar dolardan fazla askeri gemi projesini özel sektör tersanelerinde yürütüyoruz. Bunlardan başarılı sonuçlar aldık. MİLGEM bunların içinde daha kompleks bir platform. Benim kanaatimi sorarsasnız Türkiye'de MİLGEM seviyesinde bir savaş gemisi yapacak hiç bir tersane yok. Biz yaratmaya çalışıyoruz. Çünkü dünyada bu gemiyi yapabilecek sadece 10 tersane var. İhalede teftiş kurulu siz rekabeti daraltmışsınız dedi. Biz de icra komitesine sunduk. (Böyle bir itiraz varsa buna uyun) denildi. Dolayısıyla konu siyasi bağlantılı değil."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title