Haberler

Savunma Politikasını Değiştiren Japonya'dan Yeni Hamle

ABD’ye yerli üretim füze parçası ihracatını onaylayan Japonya, İngiltere ile de füze teknolojisi konusunda ortak araştırma başlattı.

Savunma politikalarında değişikliğe giden Japonya, yerli üretim bir füze parçasının ABD'ye ihracını onayladı. Japonya ayrıca İngiltere ile de füze teknolojisi sahasında ortak bir araştırma projesi başlatıldığını duyurdu.

ABD'ye ihraç edilmesine onay verilen füze parçası, Japonya kanunlarındaki askeri ihracata ilişkin düzenlemelerin nisanda yumuşatılmasının ardından gerçekleşecek ilk savunma teknolojisi transferi olması açısından önem taşıyor.

Ülkenin daha iddialı bir savunma duruşu sergilemesini isteyen Şinzo Abe hükümetinin getirdiği savunma politikası değişikliğiyle, Japonya'nın savaşı reddeden 1967 anayasasının silah ihraç edilmesini yasaklayan maddesi iptal edilmiş oldu.

ABD'ye füze paçası ihracatı -

Japon Ulusal Güvenlik Konseyi'nin verdiği onay, Mitsubishi Ağır Sanayileri Limited Şirketi'nin ABD'deki savunma araç gereçleri üreticisi Raytheon şirketine yerli üretim "arayıcı cayro" adlı füze parçası satmasını kapsıyor. Raytheon şirketi, Patriot Savunma Yeteneği-2 adlı karadan havaya füze sisteminin tamamlayıcı parçasını oluşturan "arayıcı cayro"nun üretimini bir süre önce durdurmuştu.

Japon yetkililer, Mitsubishi'nin Raytheon şirketi için üretme lisansına sahip olduğu füze parçasının Katar'a nakledileceğini belirtti.

İngiltere ile başlatılan ortak araştırma -

Japonya'nın İngiltere ile ortak başlatacağını duyurduğu araştırma ise simülasyon tabanlı bir projede Japon "füze arayıcı" teknolojisinin kullanılmasını içeriyor. Proje, Avrupa ülkelerince geliştirilen radar güdümlü havadan havaya "Meteor" füzeleriyle bağlantılı.

Japon yetkililer araştırmanın, Japonya'nın kendi ordusu için satın almayı planladığı F-35 hayalet avcı uçaklarında kullanılabileceğini ümit ettiklerini belirtiyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Raytheon Japonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title