Haberler

Savaşın "Kadın" Kaybedenleri

Savaştan en çok etkilenenlerin başında gelen Suriyeli kadınlar, sığındıkları topraklarda yaşadıkları o günleri unutamıyor.

CEM GENCO - Savaştan en çok etkilenenlerin başında gelen Suriyeli kadınlar, sığındıkları topraklarda yaşadıkları o günleri unutamıyor.

Suriye'nin birçok bölgesinde çatışma veya hava saldırılarına maruz kalan eş, çocuk ve yakınlarını kaybeden Suriyeli kadınlardan bazıları da hayatlarını kaybetti. Can güvenlikleri için Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gelen bazı Suriyeli kadınlar, sevdiklerinden geriye kalan hatıralarla avunuyor.

Humus kentinde hava saldırılarında babasını ve kardeşini kaybeden Assala Muhammed (32), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de canlarını toprağa verdiklerini söyledi.

Baba ve kardeşinden başka kimsesinin kalmadığını anlatan Muhammed, "Ülkemde tutunacak bir dalım kalmadığı için çareyi vatanımı terk etmekte buldum. Kadın başıma orada kalmak hayli zordu. 7 aydır Reyhanlı'ya gelen komşularımızın yanına yerleştim." dedi.

Geçimini günü birlik tarlada çalışarak karşıladığını aktaran Muhammed, "Çok şükür hayattayım, burada ailemin özlemini çekiyorum. Geriye kalan birkaç kare fotoğraflar beni o günlere götürüyor. Ülkemde savaşın biteceği günlerin gelmesi için sürekli dua ediyorum." diye konuştu.

Kız kardeşini kaybetti

Suriye'nin İdlib kentinden gelerek Reyhanlı'ya yerleşen Yasin Hassan (24) da iç savaşta kız kardeşi ve babasını yitirdiğini anlattı.

Evlerinin yakınlarına bir yıl önce helikopterlerden atılan varil bombalarının isabet aldığını belirten Hassan, "O olayda kız kardeşimi ve babamı yitirdim. Annem ve ben yaşadığımız bölgeyi terk etmek zorunda kaldık. Çok kötü günler geçirdik, onların özlemini içimizi yakıyor" dedi.

Hassan, Reyhanlı'da kaybettikleri yakınlarının, anılarıyla hayatımızı sürdürdüklerini kaydetti.

Eşi ve oğlunu kaybetti

Varil bombalarının hedefi olan saldırıda eşi ve oğlu ölen Roeda Abdullah (51), eşini ve oğlunu kaybetmenin acısına alışamadığını söyledi.

2 yıl önce Hama'da rejim birliklerinin saldırısında canlarımı kaybettim diyen Abdullah, "Hayatım karardı. Gözlerimizin önünde yaşanan olayda kalbim parçalandı. Ben tek başıma kaldım ve yakınlarımın yanına yerleştim. Reyhanlı'da 2 yıldır yaşıyorum. Geçimimi hayırseverin yardımlarıyla karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

Annesini kaybetti

Suriyeli Sefa Al Ahmet (25), iç savaşta anne ve kardeşini yitirdi.

Halep'te yoğun saldırılara rağmen evlerini terk etmediklerini anlatan Ahmet, "Yaklaşık bir yıl önce evimizin yakınlarına düşen varil bombaları yüzünden annem ve kardeşimi kaybettim. 2 evladım var ve eşim Suriye'de 2 yıldır kayıp, savaş benim canlarımı aldı. Hayata tutunmak ve geleceğimizi kurtarmak adına buraya geldik." dedi.

15 yaşındaki Salih Muhammed ise savaş uçaklarının evlerine isabet almadı sonucu anne, baba ve iki kardeşini kaybetti.

O saldırıdan yaralı kurtulan Muhammed, "Benim hayatım o günden sonra tamamen altüst oldu. Tutunacak ve gidecek yerim kalmamıştı. Beni yakın akrabalarımız sahiplendi ve Reyhanlı'da 1 yıldır hayatımı sürdürüyorum. Onlardan geriye sadece hafızalarımdaki anılar kaldı. Savaşın durmasını ve onların mezarlarını ziyaret etmek istiyorum." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Reyhanlı Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title