Haberler

Savaşın İzlerini Sporla Siliyorlar

İç savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeli çocuklar, savaşın izlerini spor yaparak siliyor.

HAKAN ŞAHİN - İç savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeli çocuklar, savaşın izlerini spor yaparak siliyor.

Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, 7-14 yaşlarındaki Suriyeli çocuklara çeşitli branşlarda spor eğitimi vererek hem savaşın izlerini silmelerini hem de sosyal hayata katılmalarını sağlıyor. Mervan (11) ve Şervan (6) kardeşler de çok sevdikleri güreş sporunu Türkiye'de yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Her gün antrenmanlara katılan Suriyeli kardeşler ülkelerindeki savaş bir gün sona erse bile Türkiye'den ayrılmak istemiyor. Türkçeyi de kısa sürede öğrenen kardeşler günün birinde Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan olmayı amaçlıyor.

Suriyeli Mervan Muhammed (9), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye geldiklerini yaklaşık 2 yıldır da Edirne'de yaşadıklarını belirtti.

Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu anlatan Muhammed, "Türkiyeyi çok seviyorum. Artık buraya alıştım. Arapçayı unutmaya başladım. Türkçeyi öğrendim, arkadaşlarıma alıştım. Suriye'de, güreş yapmayı hep istiyordum. Güreşi çok seviyordum. Bu hayalimi Türkiye'de gerçekleştirdim. Suriye'de savaş bitse bile artık buradan gitmek istemiyorum" diye konuştu.

Okulda öğretmenlerin, mahallede ise komşularının kendilerine çok iyi davrandığını ifade eden Muhammed, Türkiye'ye çok alıştığını anlattı.

Candar Bekir (13) ise bir yıl önce Suriye'deki savaştan kaçarak ailesiyle Türkiye'ye geldiğini ve Edirne'ye yerleştiklerini söyledi.

Kardeşi Hezdar ile güreş eğitimi aldığını anlatan Bekir, "Türkiyeyi çok seviyorum. Sporu, özellikle de güreşi çok seviyorum. Burada arkadaşlarım çok iyi, oynuyoruz, geziyoruz. Kısa sürede Türkçe öğrendik. Herşey çok güzel" dedi.

"Ata sporumuz güreşi onlara da öğretiyoruz"

Güreş antrenörü Şamil Doğudelen ise iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli çocuklara yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Okullarda tespit ettikleri, spora elverişli ve istekli çocuklara istedikleri branşı öğrenme konusunda yardımcı olduklarını anlatan Doğudelen "Suriyeli 4 kardeşimiz güreş antrenmanlarına katılıyor. Güreş yapmayı öğreniyorlar. Onları buraya adapte ediyoruz, motive ediyoruz. Onlar da Türkiye'nin eğitim sistemine, spora çok çabuk bir şekilde adapte oldular. Bizim çocuklarla kaynaştılar, sosyalleştiler. Türk milletinin misafirperverliğini ve ata sporumuz güreşi onlara da öğretiyoruz" dedi.

Vatansızlığın çok zor bir şey olduğunu, bu nedenle herkesin Suriyelilere empatiyle yaklaşması gerektiğini ifade eden Doğudelen, Suriye'deki savaş bittiğinde ülkelerine dönen sığınmacıların çok güzel anılarla Türkiye'den ayrılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Spor

Kırkpınar Türkiye Suriye Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title