Haberler

Savaşın Engelli Bıraktığı Yaşamlar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan çok sayıda Suriyeli, maruz kaldıkları saldırıların iziyle yaşamına devam ediyor Kimi ayağını kimi gözünü kaybeden kimi de keskin nişancının namlusundan çıkan mermiyle yatağa mahkum kalan Suriyeliler, ülkelerindeki olayların bitmesi için dua ediyor.

CEM GENCO - Suriye'deki iç savaş çok sayıda yaşamı sonlandırırken birçok kişi de maruz kaldıkları saldırı sonucu yaşamını engelli sürdürüyor.

Suriye'de yaklaşık 4 yıldır şiddetini arttırarak süren iç savaşta aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu birçok kişi engelli kaldı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan çok sayıda da Suriyeli de maruz kaldıkları saldırıların izini taşıyarak yaşamına devam ediyor.

Kimi Suriyeliler vücutlarına isabet eden şarapnel parçası sonucu engelli kalırken kimileri de keskin nişancının namlusundan çıkan mermiyle yatağa mahkum yaşıyor.

Her birinin ayrı hikayesi olan Suriye vatandaşları sığındıkları Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde ülkelerindeki olayların biteceği günü bekliyor.

İdlib'ten 4 çocuğuyla gelen 37 yaşındaki Nevaf Elagıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlerinde eşi ve çocuklarıyla hava saldırısına uğradıklarını söyledi. Saldırıda eşinin ve çocuklarının yara almadığını kendisinin sağ gözünü ve sağ ayağını kaybettiğini anlatan Elagıl, "Ben o saldırıda ağır yaralandım. Akrabalarım tarafından hemen evimize yakın bölgede bir sağlık merkezine götürülmüşüm. Tam 5 gün gözümü açamadım. Çok kez ameliyat oldum. ve sonunda sağ ayağımı diz kapağından kestiler" diye konuştu.

Yaşanacak bir ortam kalmadığı için Türkiye'ye geldiklerini belirten Elagıl, "Engelli kalmamın değil ülkeme dönememenin üzüntüsünü yaşıyorum" dedi.

Keskin nişancı yatağa mahkum etti

Keskin nişancının hedefi olan Suriyeli Muhammed Abdulhayn (38) ise İdlib'te yaşadıkları kasabayı korudukları sırada saldırıya uğradığını söyledi.

Yaklaşık 1 yıl önce 3 çocuğuyla Reyhanlı'ya geldiğini anlatan Abdulhayn, "Çok kötü günler geçirdik. Suriye'de her yer harap oldu. Yaşadığım kasabayı Esed güçlerinden korumak için çok direndik. Kasaba halkıyla bir olup nöbet tuttuk.  Saldırıların sıklaştığı bir gün dönüş yolunda keskin nişancıların mermisinin boynuma saplanmasıyla o günden bu yana yatağa mahkum kaldım. Sağ olsun eşim ve çocuklarım benimle ilgileniyor" diye konuştu.

"Tek dileğim çocuklarımın özgür Suriye'de hayatlarına devam etmeleridir"

Bir daha ayağa kalkamayacak olmasından dolayı çok üzgün olduğunu vurgulayan Abdulhayn, "Reyhanlı'daki evimiz artık bizim tek yaşam yuvamız. Fizik tedavim imkansızlıklar yüzünden yapılamıyor. İlaçlarım pahalı ve alacak durumunuz olmadığı için temin edemiyoruz. Tuttuğumuz bir oda evin bile parasını vermekte güçlük çekiyoruz. Tek dileğim çocuklarımın özgür Suriye'de hayatlarına devam etmeleridir" dedi.

Suriye'den 1.5 yıl önce geldiğini aktaran Muhammed Dabaan (40) da iç savaş sonucu bedensel engelli kaldığını, bir daha  rahatça yürüyemeyecek olmanın üzüntüsünü yaşayacağını belirtti. - Hatay

Kaynak: AA / Yerel

Reyhanlı Türkiye Suriye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title