Haberler

Savaşın Çocukları, Eğitimlerini Van'da Sürdürüyor

SITKI YILDIZ - Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli 238 üniversite öğrencisi, yarım kalan eğitimlerini Van'da devam ettiriyor.

Suriye'de süren iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriyeli aileler, bir taraftan vatan toprağından ayrı kalmanın, kaybettikleri yakınlarının ve sıcak yuvalarından ayrılmanın üzüntüsünü yaşarken, bir taraftan da çocuklarının geleceğinden endişe duyuyor.

Suriyelilere, ülkelerindeki savaş bitinceye kadar güvenli bir ortam sağlayan ve "kardeş eli" uzatan Türkiye, çocuk ve gençlere de yarım kalan eğitimlerini tamamlamaları için fırsat sunuyor.

Çeşitli üniversitelerde eğitimlerini sürdürmenin mutluluğunu yaşayan Suriyeli öğrenciler, savaşın son bulmasıyla doğup büyüdükleri topraklara dönüp ülkelerine faydalı bireyler olmayı hayal ediyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) eğitim gören 214'ü lisans, 16'sı ön lisans, 8'i yüksek lisans ve doktora olmak üzere 238 Suriyeli öğrenci de yarım kalan eğitimlerini tamamlama imkanına kavuşmanın sevincini yaşıyor.

Öğrencilere, geniş yurt imkanıyla barınma, dil kursuyla da Türkçe öğrenme imkanı tanıyan YYÜ, iç savaş sonunda ülkelerini tekrar ayağa kaldıracak gençlerin eğitim konusunda yaşadığı sıkıntıları en aza indirmeye çalışıyor.

YYÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Müdürü Doç. Dr. Abdülmecit Canatak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin, kentte 2011 yılında yaşanan deprem sonrası kısa sürede toparlandığını ve çok sayıda yabancı uyruklu öğrenciyi kabul ettiğini söyledi.

Üniversitede, Irak ve Suriye uyruklu öğrenci sayısının diğer ülkelere göre daha fazla olduğunu anlatan Canatak, şöyle konuştu:

"Özellikle savaş nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan çok sayıda öğrenci üniversitemize yerleştirildi. Onlar yılın belirli zamanlarında sınavlara tabii tutuluyor. Kamplarda Türkçe öğrenenler, gerekli sertifikayı alıp derslere devam ediyor. Diğer öğrenciler ise kurslara devam ederek yıl sonuna kadar bir hazırlık dönemi geçiriyor. Bundan sonra da kayıt yaptıkları bölüme devam ediyorlar.

Öğrencilerin seviyesine göre kurs saatleri var. Sıfır altyapıyla gelen öğrenci 900 saat ders alıyor. Biz buradaki gençlerimize sadece öğrenci gözüyle bakmıyoruz. Bunların hepsi bizim kardeşimiz. Tabii savaştan kaynaklı bir göç var. Bu nedenle de Rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal'ın da sağladığı destekle onlarla tek tek ilgilenip sıkıntılarına çözüm bulmaya çalışıyoruz."

-Hayatlarında ilk defa kayakla tanıştılar

Öğrencilere sadece Türkçe eğitimi vermediklerini anlatan Canatak, moral ve motivasyonlarını sağlamak adına çeşitli etkinlikler de yaptıklarını dile getirdi.

Canatak, öğrencileri bir süre önce Gevaş ilçesindeki Abalı Kayak Merkezi'ne götürdüklerine değinerek, Suriyeli öğrencilerin, yaşamları süresince ilk kez kayak yaptığını ifade etti.

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Taştan ise üniversitedeki yabancı uyruklu öğrencilere TÖMER'de Türkçe dil eğitimi verdiğine işaret ederek, Suriyeli öğrencilerin iki ay gibi kısa bir sürede Türkçe öğrenme konusunda önemli mesafe katettiğini belirtti.

Ülkelerindeki savaş nedeniyle doğup büyüdükleri topraklardan ayrı kalan öğrencilerin çok zeki olduğunu anlatan Taştan, öğrencilerle kurdukları iletişim sayesinde derslerin keyifli geçtiğini kaydetti.

-Üç ayda Türkçe konuşup, yazmayı öğrendiler

Savaşta abisini kaybeden ve ailesiyle Suriye'nin Halep kentinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Mutaz Billah Abu Halaf, savaş öncesi Halep'te makine mühendisliği bölümünde okuduğuna işaret ederek, YYÜ'de ise Türkçe eğitiminin ardından yarım kalan eğitimine devam edeceğini söyledi.

Halaf, "Ben iki yıldır Türkiye'deyim. 8 ay İstanbul'da kaldım. Türkçem iyi ama kurs sayesinde daha iyi olacak ve eğitimi burada sürdüreceğim" diye konuştu.

Halep Üniversitesinde telekomünikasyon mühendisliği bölümünü okuduğunu anlatan Jvan Mahana San ise YYÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünü kazanıp Van'a geldiğini bildirdi.

"Üç ay öncesine kadar Halep'te okuyordum. Ama Türkiye'de burs kazandığımı öğrendiğimde hemen buraya geldim" diyen San, kendilerine kucak açan yetkililere ve Türk halkına teşekkür etti.

Türkçeyi TÖMER'deki kurslara devam ederek öğrendiğininin altını çizen öğrencilerden İmen Elahoş da üç aydır Türkçe kursuna geldiğini ve hocalarının desteğiyle hem konuşup hem de yazmaya başladığını vurguladı.

Türkçe kursunu başarıyla tamamlayarak gelecek yıl coğrafya bölümünde eğitim göreceğini kaydeden Elahoş, desteklerinden dolayı kurs öğretmenlerine teşekkür etti.

Öğrencilerden Hude Elmahmud ve Şerif Derviş de Antakya'daki kamplarda kaldıklarını, oradakilerin Arapça konuşması nedeniyle bugüne kadar Türkçe öğrenemediklerini ifade ederek, YYÜ'nün Türkçe kursuna üç ay önce katılarak konuşma ve yazmaya başladıklarını anlattı.

Özellikle üniversitenin yurt konusunda kendilerine verdiği destek için teşekkür eden Suriyeli öğrenciler, Türkiye'nin bu anlamda ailelerine ve kendilerine verdiği desteği hiçbir zaman unutmayacaklarını sözlerine eklediler.

Kaynak: AA / Yerel

Zeki Taştan Türkiye Suriye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title