Haberler

Savaş Mağduru Çocuklar Sirkte Buluştu

Mardin’de Her Yerde Sanat Derneği, savaş mağduru çocuklar, Afganlı mülteciler ve dezavantajlı çocuklar için sosyal sirk okulunu hayata geçirdi.

Mardin'de Her Yerde Sanat Derneği, savaş mağduru çocuklar, Afganlı mülteciler ve dezavantajlı çocuklar için sosyal sirk okulunu hayata geçirdi.

Her Yerde Sanat Derneği tarafından Mardin'de düzenlenen sirk eğitimleriyle savaş mağduru Suriyeli çocuklar, sığınmacı Afgan çocukları ile Mardinli çocuklar rehabilite ediliyor. 1 Temmuz'da başlayan 'Sirkhane', 30 Eylül'e kadar devam edecek. Haftanın 5 günü verilen eğitime ABD, Polonya, Ukrayna, Finlandiya, Belçika, Suriye ve Türkiye'den gelen gönüllü eğitmenler katılıyor. 8-18 yaş arası 100 çocuğa verilen eğitimlerde her sınıf performans hazırlayarak, Eylül'de yapılan sosyal sirk festivalinde sunulacak. Sosyal sirk okulunda sirk eğitimlerinin yanı sıra resim, müzik, İngilizce, Türkçe, el sanatları dersleri ve film gösterimleri de bulunuyor.

Her Yerde Sanat Derneği gönüllüsü Pınar Demiral, Suriye'den göçmüş gelmiş birçok savaş mağduru çocuk olduğunu söyledi. Demiral, "Bunlar sonuçta Mardin'de yaşıyorlar ve kampların dışında hayata adapte olmaya çalışıyorlar ve sanat özellikle sosyal sirk, onları bu travmalarından biraz daha uzaklaştırabilmek için çok güçlü bir yöntem. Sadece sirki sirk olarak değil de arkadaşlık kurmak, yeni çocuklarla tanışmak, farklı dil öğrenmek, kendine özgüven yüklemek gibi birçok ayağı var. Bunlardan bir tanesi de haftada bir defa veya iki defa gösteri yapmak insanların önünde. Bizim her sene düzenlediğimiz sosyal sirk festivalinin bir parçası olacak çocuklar. Uluslararası bir festival yapıyoruz. 1 Temmuz'da başladık derslere, 1 aydır çocuklarla eğitimler yapıyoruz. Tahta bacaklar üzerinde yürüyen çocuklar, top çeviren çocuklar, ip üzerinde yürüyen çocuklar oluşmaya başladı. En önemlisi de Mardinli çocuklar, Afgan göçmenler ve Suriyeli çocuklar arasında arkadaşlıklar gelişmeye başladı. Birçoğu Türkçe öğrenmeye başladı, burayı benimsiyorlar kendi mekanları gibi. Yani böyle büyük bir dünyada ufacık bir yer bile olsa kendilerini ait hissettikleri bir yer var. Buraya geldiklerinde rahatlar, gülüyorlar, eğleniyorlar. O açıdan birçok travmanın üzerinden gelmeleri için çok iyi bir yöntem sirk. Her Yerde Sanat Derneği gönüllüleri organize ediyor bu sanatsal etkinlikleri. Burada yerli insanların da yardımı oluyor bize ve birçok insan bize olumlu tepkilerle geliyor. Yerel ve yabancı birçok sanatçı bize destek sunuyor" dedi. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Polonya Suriye Mardin Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title