Haberler

Saü'de 'Engelin ve Engellinin Anlaşılması' Adlı Konferans Düzenlendi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Engelli Öğrenci Birimi tarafından “Engelin ve Engellinin Anlaşılması’ isimli bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Engelli Öğrenci Birimi tarafından "Engelin ve Engellinin Anlaşılması' isimli bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde 5 Mayıs Salı günü düzenlenen konferansa Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) İstanbul temsilcisi Hamza Göncüoğlu ve SAÜ Özel Eğitim Bölümü'nden Arş. Gör. Ahmet Fidan konuşmacı olarak katıldı. Kaza sonucu 19 yaşında görme yetisini kaybeden ve üniversiteyi görme engelli olarak okuyan Göncüoğlu, yaptığı konuşmada görme engellilerin hayatını kolaylaştıran teknolojik uygulamaları anlattı. Teknolojinin gelişmesiyle engellilerin basılı metinlere ulaşmasının kolaylaştığına dikkat çeken Göncüoğlu, "Özellikle akıllı telefonlardaki özel uygulamalar ve bilgisayara bağlı olarak çalışan tarayıcılar okul ve iş yaşamında engelliyi önemli bir yere taşıdı. İstihdam edilen görme engelli sayısı da giderek artıyor. Bu önemli bir şey" diye konuştu. Engellilerin hayatını kolaylaştırma için yapılabilecek düzenlemelere değinen Göncüoğlu "Asansörlerde Braille (Görme engelliler için kabartmalı yazı) ile düğmeler, toplu taşımada anons sistemi, iş sahasında araç gereç kullanımı bunlar arasında sayılabilir" şeklinde konuştu. Engellilerin toplumsal kabul görmesinin önemli olduğunu ifade eden Göncüoğlu, bunun farkındalıkla olabileceğinin altını çizdi. "İnsanların engelliye nasıl davrandığı çok önemli, iyi niyetle yapılan bir hareket aslında çok yanlış olabiliyor" diyen Göncüoğlu, engelli olmayan insanların empati kurması ve farkındalık kazanması gerektiğini söyledi.

Konferansta konuşan Arş. Gör. Ahmet Fidan da zihinsel engellilik konusu ile ilgili bilgiler verdi. Zihinsel engelliliğin zekada anlamlı bir sınırlılık olması durumu olduğunu belirten Fidan, zihinsel engelli bir kişide yaş itibari ile beklenen davranışların gerçekleşmeyeceğini belirtti. Zihinsel engelli bireylerde öğrenmede ciddi problemlerle karşılaşılabileceğini kaydeden Fidan, motor becerileri, sosyal ilişkiler, özbakım becerileri ve iletişimde sorunlar yaşanacağını ifade etti. Zihinsel engelliliğin nedenlerine değinen Fidan "Zihinsel engellilik, genetik, düşük sosyo-ekonomik düzey, yaşam koşulları, hamilelik dönemi gibi olgularla ortaya çıkar. Tıbbi tanı, doktorlar, eğitsel tanı ise RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) tarafından konulur. Buna bağlı olarak kişi özel eğitim, kaynaştırma eğitimi veya destek eğitimine gönderilir" ifadelerini kullandı. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sakarya Üniversitesi Ahmet Fidan İstanbul Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title