Haberler

Satso Meclis Toplantısı Yapıldı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Şubat Ayı Meclis Toplantısı yapıldı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Şubat Ayı Meclis Toplantısı yapıldı.

Meclis Toplantısında konuşan SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, " Sakarya'da 2013 Ocak ayı ihracat rakamı 145 milyon 467 bin dolardır. Aralık ayına göre yükselme görülmektedir. 2012 yılında 13'ncü sırada olan Sakarya, 2013 yılı Ocak ayı rakamlarına baktığımızda Türkiye sıralamasında 11'inci sıraya yükselmiştir. Türkiye'ye baktığımızda ise 2012 yılı ihracatımız 2011 yılına göre yüzde 12,6 oranında artarak 151,9 milyar dolara ulaşmaktadır. 2011-2012 SATSO Birimler ve ekonomik değerler karşılaştırmasına gelince son iki yılın oranlamasında Kapasite Raporu'nda K Belgesi işlem sayısında tam yüzde 30,35 artış, faal üye sayısında yüzde 19,6 artış, proje başvuru sayısında yüzde 59,72 artış dikkati çekmektedir. UMEM, Şubat ayı başında tamamlanan kurs sonucunda yapılan istihdam 2 bin 86'ya ulaşmıştır. 2013 yılı için öngörülen istihdama 2000 kişi daha eklenerek UMEM'de Türkiye'de birinciliğe gidilecektir. TOYOTA 870, Otokar 80, Yazaki 438, Şen Piliç 240 istihdam için daha kurs tamamlanacaktır" diyerek Sakarya'nın ekonomideki yükselişine vurgu yaptı.

Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapılan Şubat ayı meclis toplantısı'nda, 1085 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile onaylanmasının ardından, Hesap İnceleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Melih Kaykayoğlu tarafından Ocak ayı kat-i mizan ve ekleri ile bütçe izleme raporu meclis üyelerine sunuldu. Bütçe oy birliği ile kabul edildi. Meslek komitelerinin sorunlarının yer aldığı gündem maddesinde söz alan Kenan Taçyıldız, dershaneler, banka kesintileri ve faturalar üzerine bir konuşma yaptı. "En kötü karar kararsızlıktır" sözleriyle konuşmasına başlayan Taçyıldız, "Dershanelerin ne olacağı belirsizliği halen devam ediyor. Neredeyse yeni dönem başlayacak, ortada net bir şey yok. Velide, dershane yöneticileri de ne yapacağını bilemiyor. Dileğimiz herkesin yoluna devam etmesi. Biran önce bu belirsizlik ortadan kalksın" dedi.

Her kesimin bankalarla iş yaptığının altını çizen Taçyıldız, "Bankaların hangi işlemlerden ne kestiğini bilmiyoruz. Bankalar 31 kalemde kesinti yapıyorlar. Resmen soygunculuk yapıyorlar. Bankaların resmi olarak nelerde kesinti yaptığını öğrenip, bunu üyelerimizle paylaşmalıyız. Bankalar bizleri yolunacak kaz gibi görmemeli" şeklinde konuştu.

Herkesin gücü oranında vergi alınması gerektiğini de savunan Taçyıldız, "Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı. Vergideki adaletsizlik ortadan kalkmalı" dedi.

Nace kodlarının hangi düşünce ile nasıl yapıldığını bilmek istediklerini söyleyen Fikri Keleş ise, "Yeni kodlama ile bugün bu salonda bulunan 90 kişiden 10 tanesi ancak meclise girebilir" dedi.

Karasu Limanı'nın bitmesiyle birlikte bölgenin ekonomik yönden büyük canlılık yaşayacağını söyleyen Muzaffer Güneş ise, "Liman ile birlikte Karasu'da deniz turizminin bittiğine dikkat çekti.

Bir taraftan ekonomi iyi gidiyor diyoruz, bir taraftan baktığımızda ise kar marjlarının dibe vurduğunu görüyoruz" dedi. Güneş, "Gizli bir kriz var. 2013 yılının çok sağlıklı geçeceğini sanmıyorum" dedi.

Sakarya'nın bir tarım ülkesi olduğuna da vurgu yapan Güneş, "Sanayiye çok fazla girdik. Hayvancılık çok geriledi. Yaşanabilir bir şehirden uzaklaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Meclis Üyeleri'nin, oda tarafından yapılan etkinlik, toplantı, konferans gibi faaliyetlere katılmamasından şikayetçi olan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar da, "Bu faaliyetler hazırlanırken ciddi emekler sarf ediliyor. Bu emeklere saygı gösterelim" dedi.

Mehmet Yılmaz ise, Orhan Camii'nin önünde bulunan tarihi Türk Ticaret Bankası'nın binasına sahip çıkılması gerektiğini yeniledi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mahmut Kösemusul Muzaffer Güneş Sakarya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title