Haberler

Satso'dan Siyasilere Kırmızı Kart

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Mahmut Kösemusul, İzmir’de gerçekleştirdikleri Çalıştayda birçok konuda fikir alışverişi yapma imkanı bulduklarını belirtti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Mahmut Kösemusul, İzmir'de gerçekleştirdikleri Çalıştayda birçok konuda fikir alışverişi yapma imkanı bulduklarını belirtti. Çalıştaydan çıkan en öneli sonuçlardan birinin SATSO meclis üyeleri tarafından siyasilere kırmızı kart çıkarılması olduğunu kaydeden Kösemusul, Sakaryalı siyasetçilerle diyaloglarının iyi olduğunu ancak sanayicilerin sorunlarını çözme konusunda siyasileri yanlarında göremediklerini söyledi.

SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Meclis Başkanı Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu üyeleri Mono Cafe'de basınla biraraya geldi.

Yapılan toplantıda birçok konuya değinen Kösemusul çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sakarya'nın düzenli bir şekilde geliştiğini ve büyüdüğünü kaydeden Kösemusul, "2023 hedefleri doğrultusunda Sakarya olarak bizler de hedeflere emin adımlarla gidiyoruz. İhracat rakamlarımız hızla artıyor. Bugün itibariyle en çok ihracat yapan 9'uncu il konumundayız ve bunu daha yukarılara çıkarmak için çalışıyoruz. Yapımı devam eden ve projeleri hazırlanan organize sanayi bölgeleri ile Sakarya'daki OSB sayımız 10'a yükselecek. Bizler sadece sanayi alanında değil, tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında da çalışmalar yapıyoruz. Yapılan yeni oteller ve termallerle Sakarya'nın turizmdeki payı daha da artacaktır. Sapanca'da yapılan süs bitkiciliği borsası ile süs bitkiciliği alanındaki ihracatımızın da artacağını düşünüyoruz" dedi.

SATSO olarak önderlik yaptıkları bir diğer projenin Sanal Ticaret Fuarı olduğunu kaydeden Kösemusul, "Sanal ticaret fuarı çalışmaları içerisindeyiz. Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin yer alacağı çalışmada, Sakarya'da ve kendi ülkelerinde fuarlara katılamayan firmaların e-ticaret yolu ile ihracat yapmalarını sağlamayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Otomotiv İhtisas Sanayi Bölgesi için çalışmalarını hızlandırdıklarını ve bunun kapsamını genişletmek için Taşıt İhtisas Bölgesi yaptıklarını kaydeden Kösemusul, "Ferizli'de 5 bin dönümlük bir alanda keşif çalışmalarımız yaptık. Burada otomotiv sektörü, yan sanayi, vagon gibi üretimler yapılabilecek. Biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Çünkü otomotiv sektörü hem ihracatta hem de çalışan sayısı bakımından diğer sektörlerden daha önde olan bir sektör. Bugün ilimizde Toyota, Başak Traktör, Gazelle üretim yapıyor, Türk Traktör fabrikası kuruluyor, Güney Koreliler yan sanayi için girişimlerde bulunuyor. Bunların hepsi Sakarya için yapılan işler. Vagon üretimine gelince artık dünyamız hızla gelişiyor ve değişiyor bu gelişim ve değişime ayak uydurmak zorundayız. Bizler TÜVASAŞ'ın Adapazarı'ndan Ferizli'ye taşınıp taşınmaması konusunda değiliz amacımız dünyaya ayak uydurabilen bir vagon üretiminin gerçekleştirilebilmesi" dedi.

Sapanca Gölü'nde yaşanan sıkıntının önemli olduğunu ve Göl'ün muhakkak korunması gerektiğinin altını çizen Kösemusul, "Bunu bütün Sakarya olarak yapmalıyız. Sapanca bizlerin gözdesi. Bununla ilgili özel bir lobi çalışması yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmasının son bölümlerine doğru daha sonra açıklayacaklarını duyurdukları İzmir'de gerçekleştirilen çalıştayın sonuçlarını özet olarak paylaşan Kösemusul, "85 meclis üyemizin katılımıyla 14 saatlik bir çalışma yaptık. Önde olduğumuz ve zayıf olduğumuz yönlerimiz ele aldığımız çalıştayda maalesef siyasilere kırmızı kart çıktı. Bizler SATSO olarak tüm siyasilere aynı mesafedeyiz. Mesleki konularda anlaşamama durumu ortaya çıktı. İş dünyasından gelen taleplerde siyasileri yanımızda göremedik. Hepsiyle iyi diyaloglarımız var ancak sanayicinin sorunlarında siyasilerimizi yanımızda göremedik. Çözüm üretemediler. İnşallah önümüzdeki dönemde siyaset anlamında bizlerle aynı dili konuşabilecek siyasiler görmeyi arzuluyoruz. Bütün çalışmalarımızda bu yönde olacak Bizler bizim sorunlarımıza çözüm noktasında olumlu adım atmayan siyasiler yerine bizim sorunlarımıza çözüm üretebilecek siyasileri destekleme kararı aldık" şeklinde konuştu.

"Çalıştayda SATSO'nun en önemli ortak paydaşlarımız olarak Valilik, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi çıktı" diyen Kösemusul, "Özellikle Sakarya Büyükşehir Belediyesi bizlerin her sorununa çözüm üretiyor. En son yapılan Kamyon ve Tır parkı Türkiye'ye örnek olacak bir çalışma. İlerleyen dönemlerde inşaat malzemeleri ve 2'nci el oto satışlarıyla ilgili de buna benzer çalışmalar yapılacak" dedi.

Karasu limanı ve Adapazarı Karasu Demiryolunun tamamlanması konusunda milletvekillerinden bir netice alamadıklarını anlatan Kösemusul yakın bir tarihte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sakarya'ya geleceğini ve konuyu kendisine aktaracaklarını belirterek, "Demiryolu ve liman projesi bizim için çok önemli" dedi.

Sakaryalı sanayiciler olarak Sakarya'ya olan borçlarını ödemeye çalıştıklarını kaydeden Kösemusul, birinci derecede tarım arazilerinin tarımda kullanılması yönünde görüşlerinin aynen devam ettiğini anlatarak, "Bizler yeni OSB'ler için tarım arazisi olarak kullanılmayan ve verimli olmayan üçüncü derece tarım arazilerini seçiyoruz. Sırf bu yüzden geçtiğimiz dönem 6 büyük firmayı reddettik. Tarım arazilerinde ancak tarım ve hayvancılıkla ilgili firmalar araziyi kullanacaklarsa izin verilmeli" şeklinde konuştu.

İş dünyası olarak Sakarya'ya olan borçlarını ödemek istediklerini yineleyen Kösemusul, 15 bin 700 üyesi olan bir sivil toplum kuruluşunun başkanı seçildiğini ve kendisinin siyasete atılmayı düşünmediğini dile getirerek, "Ancak içimizden biri çıkarsa onu da destekleriz" dedi.

SATSO olarak daha önce bir lise yaptırdıklarını ve bir meslek lisesinin yapımına başlayacaklarını da sözlerine ekleyen Kösemusul açıklamalarını şöyle tamamladı: "Önümüzdeki dönemde TOBB tarafından ilimize bir de kız meslek lisesi yaptırılacak. SATSO olarak eğitimi çok önemsiyoruz. SAÜ'nün uyguladığı 3+1 ve 7+1 yeni bir dönemin staj olarak gerçekleştiği eğitim modelini Milli Eğitim Müdürlüğü ile Meslek liselerinde de yapılması için görüşmelere başladık. Haftanın bir iki günü yerine dönemlik yapılacak bir staj hem öğrenci için hem de işveren için daha önemli olacaktır. Bu proje gerçekleşirse Sakarya bu konuda da rol model olabilir. OSB'lerde de eğitim merkezleri açmak için çalışmalarımıza başladık." - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mahmut Kösemusul Sapanca İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title