Haberler

Satso Başkanı Kösemusul Bloomberg Ht' de Sakarya'yı Anlattı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Bloomberg HT’de Sami Altınkaya’nın sunduğu Çıkış Yolu Programı’nda Sakarya’nın iş dünyasını, Türkiye ve dünya ekonomisindeki yerini anlattı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Bloomberg HT'de Sami Altınkaya'nın sunduğu Çıkış Yolu Programı'nda Sakarya'nın iş dünyasını, Türkiye ve dünya ekonomisindeki yerini anlattı.

TEB Faktoring Genel Müdür Yardımcısı Taylan Bartu'nun da katıldığı ve canlı yayınlanan programda Sami Altınkaya'nın sorularını cevaplayan Kösemusul, "1924 yılında şehrimizin bağrında yetişen tüccar ve imalatçılarımızın başlattığı kutlu hizmet yolculuğunu, hiç durdurmadan, her geçen gün daha da güçlendirerek bu günlere taşımanın haklı gururunu yaşıyoruz. Sakarya'mız, sevgi ve kardeşlik coğrafyasıdır. Her milletten insanımızın bir arada yaşadığı dayanışma ve kucaklaşma şehridir. Sakarya'mız, bölgenin zirai ve ticari yapısına göre yerleşimini şekillendiren bir şehirdir. Bizim köklerimiz emekle yoğruluyor, alın terinin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Tüm farklılıklarımızla değerini koruyabilen, bu zenginliği ile hamdolsun Türkiye'nin özeti olan, Dünyaya örnek bir şehirde yaşıyoruz. Sakarya'nın ihracattaki başarısına vurgu yaparak 2013 yılında 9. İl olarak kapattık. 2014'te de bu şekilde devam edeceğine inanıyor bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi

Sakarya'nın ihracattaki başarısı ve yükselen trendine de vurgu yapan Başkan Kösemusul şunları söyledi; "İş dünyası olarak çevreye duyarlı sanayisini ve tarımsal gücünü yükselten, kaliteli eğitim, sıfır hata politikası ile üretim, güçlü istihdamıyla Türkiye'nin yıldızı olan bir Sakarya için aktif ve gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Emeklerimizin karşılığını almaktan mutluyuz. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan ihracat verilerine göre Sakarya'mız ilk 10 il arasında. Rekor artışlarla, ihracatını en çok artıran il olmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin 2023 vizyonu hedeflerine yönelik ihracat anlamında hedefimiz ülkenin ihracatçı ilk 5 ili arasında yer almak. Bunun için Sakarya'da güçlü işbirliği ve sinerji yakaladık çalışıyoruz. Odamızın 90. yılına erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 85 meclis üyemizle yaklaşık 34 meslek komitemizle 15.700'e yakın üyesi olan güçlü bir odayız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından akredite olmuş ilk 10 oda içerisindeyiz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun deyimiyle Avrupa'daki hizmet veren odalarla eşit beş yıldızlı odalardan bir tanesiyiz. Büyüyen Sakarya büyüyen Türkiye anlamında bizim de ciddi çalışmalarımız var. Sakarya'mızda hizmet paydaşı olarak gördüğümüz Sakarya Valiliği Büyükşehir Belediyesi ve üniversitemizle el ele çok ciddi ve orta vadeli ve önemli çalışmalar yaptık."

Kösemusul, şehri kirletmeyecek, doğal yapısını bozmayacak sanayinin, OSB'lerde konuşlanmasını istediklerini belirterek, "Kümelenmeye önem veriyor, sanayileşmenin kıymetli tarım arazileri dışında gelişmesi için büyük gayret gösteriyoruz. Bereketli tarım arazilerini koruyarak, turizm beldelerine, sahil şeritlerine zarar vermeden sanayileşmek hedefiyle çarpık sanayileşmenin önüne geçmek, sanayi yapılanmalarını Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB), ticari yapılanmaları da yeni Organize Ticaret Bölgeleri'nde (OTB) gerçekleştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda yeni OSB ve ticaret bölgeleri oluşturuyoruz. Organize sanayi bölgelerimizin içinde gıda ihtisas organize sanayi bölgesi çalışmamız var mobilya ihtisas organize sanayi bölgesi kuruldu ve bunun alt yapı çalışmalarına şuan başladık birde otomotivle ilgili taşıt organize sanayi bölgesi ihtisas organize sanayi bölgesi bunlarında şuan alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. Sakarya'nın genlerinde otomotivle ilgili çok ciddi başarı öyküleri var. 1915'ler Savaşta kullanılmak üzere ilk araba Sakarya'da üretilmiş, zirai donatım fabrikasında, bugün başak traktör fabrikası olarak traktör üretiyor. Tabi bununla birlikte vagon fabrikamız var, sivil savunmada Altay Tanklarını biz üretiyoruz, Türk Traktör Fabrikası da Sakarya'da faaliyet gösteriyor" diye konuştu.

Sakarya ekonomisini canlandırma ve ihracat oranlarını artırmaya yönelik faaliyetler hakkında da bilgi veren Kösemusul, "Türkiye'de ilk ve çok önemli olan bir Sakarya İhracatını Geliştirme Projesini gerçekleştirdik. Kısa adı SAİGEP olan proje, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geliştirilen, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nce onaylanan ilk proje olma özelliği ile Türkiye'ye örnek bir proje oldu.

Sakarya Üniversitesi ile 3+1 ve 7+1 yine Türkiye'de ilk olan önemli bir projeye adım attık. Lisans ve ön lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler bölümlerine göre ilgili sektörlerde eğitim süresinin bir dönemini staj yaparak geçiriyor ve çalışma hayatına adaptasyonu sağlıyor. Bu proje de üniversite ve sanayi iş birliği anlamında ilk ve tek olarak Sakarya'da var" dedi.

Sakarya'nın ilerleyen süreçlerdeki hedefleri hakkında da bilgi veren Kösemusul, "Biz, Sakarya'mızı Türkiye'nin parlayan yıldızı yapmak için gayretli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kaybeden bir Türkiye, kaybeden bir Sakarya asla istemiyoruz. SATSO olarak hedefimiz, ihracatta ilk 5 il arasında olan, Liman işlevselliğiyle Karadeniz'den dünyaya açılan otomotiv şehri Sakarya projesini gerçekleştiren, tüm kurumların aidiyet duygusuyla şehrin büyüme ve gelişme sürecinde yer aldığı işbirliği ortamını sağlayan, tarım, turizm desteklerinin alınması ile bu alanlarda marka oluşturan bir Sakarya'ya kavuşmaktır. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, tarihle modernin kucaklaştığı geleceğin marka şehri Sakarya'mızı, Sanayinin, tarımın, ticaretin ve tabi güzellikleriyle turizmin merkezi yapmak hedefiyle, 7/24, büyük bir gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü değerlerini yarıştırdığımız bir Sakarya, asla kaybetmez ve Sakarya'nın büyümesi demek, Türkiye'nin büyümesi demektir. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde; sanayisi belli bir yere gelmiş, tarımda katma değerli bir butik tarım üretimi yapan, turizmde cazibe merkezi olmuş, çok güzel bir Sakarya'yı göreceğiz. Gerçekten dünya haritasına baktığımızda dünya haritasının tam ortasında Sakarya var. Sakarya'nın büyümesi Türkiye'nin büyümesinden daha hızlı olacak diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mahmut Kösemusul Bloomberg Altınkaya Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title