Haberler

Şarkıcı Deniz Seki'den Aym'ye Başvuru

"Uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından onanan Seki, "adil yargılanma hakkı ihlal edildiği" gerekçesiyle AYM'ye başvurdu.

"Uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından onanan şarkıcı Deniz Seki, "adil yargılanma hakkı ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Seki'nin avukatı Naim Karakaya yaptığı yazılı açıklamada, müvekkili hakkında, kapatılan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce usul ve esas yönünden hukuka aykırı bir karar verildiğini iddia ederek, mahkumiyet hükmünün temyiz edildiğini hatırlattı.

Söz konusu hükmün uyuşturucu davaları hususunda uzmanlaşmış ilgili Yargıtay dairesi tarafından bozulmasına rağmen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın itirazı sonucunda Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca oyçokluğu ile onandığı bilgisini veren Karakaya, şöyle devam etti:

"Dikkat edilmelidir ki bu yargılamada daha sonradan kapatılan bir mahkemece hüküm verilmiş ve bu mahkemeler kapatılırken de yaptıkları yargılama hususunda adil yargılanma yönünden büyük sakıncaların söz konusu olduğu, bizzat kanun gerekçesinde yer almıştır. Yapılan yargılamada ise olaya ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılmasına yönelik tüm delil toplama taleplerimiz reddedilmiş, dinlenmesini istediğimiz hiçbir tanık dinlenmemiştir. Mahkemenin kararına dayanak olan tek delil, telefon görüşme kayıtları olup bunların da kanuna aykırı olarak elde edildiği tüm yönleriyle ortaya konulmuş ancak buna yönelik beyanlarımız da her nasılsa dikkate alınmamıştır. Neticede somut hiçbir delil yokken, dinlenen ilgili tüm şahıslar aksi yönde beyanda bulunuyorken ve müvekkilimiz ile ilişkilendirilebilecek tek bir uyuşturucu madde bulunmamışken, mahkeme telefon görüşme kayıtlarını gerçek mecralarının çok dışında subjektif bir şekilde yorumlamış ve yalnızca kullanıcı olduğunu beyan eden ve bu gerçek de her yönüyle açık olan Türkiye'nin en önemli ses sanatçısı ve bestecilerinden birinin uyuşturucu satıcısı olduğuna karar vermiştir."

"Dün Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk"

Seki hakkındaki kararın hukuka aykırı olduğu ve başta adil yargılanma hakkı olmak üzere temel hak ve hürriyetleri ağır şekilde ihlal etttiğini öne süren Karakaya, söz konusu gerekçelerle dün AYM'ye başvurduklarını aktardı.

Karakaya, başvuruda, "yargılamayı yapan mahkeme kapatılmasına rağmen, kanuna eklenen ek bir madde ile verdiği kararların geçerli olmasının sağlanmasının Anayasanın eşitlik, hukuk devleti ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiği ve bu yönüyle Anayasaya aykırı olduğunu" belirttiklerini kaydederek, "Anayasaya aykırılık" iddiasını incelemeye yetkili olan mahkemenin, kapatılan mahkemelere ilişkin uygulanan ek maddenin iptaline ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmesini talep ettiklerini bildirdi.

Naim Karakaya, şunları kaydetti:

"Başvurumuzda ayrıca, mahkemenin tüm delil toplama taleplerimizi reddetmesi ve yalnızca kovuşturma aşamasında kolluk tarafından ayıklanarak dosyaya sunulan telefon dinleme kayıtlarını esas almasının müvekkilimizin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan adil yargılama hakkını ihlal ettiği belirtilmiştir. Yine başvuruda hukuka aykırı delillere dayanılarak varılan hükmün hakkaniyete uygun bir yargı olmadığı bunun da adil yargılama hakkını ihlal ettiği vurgulanmış ve son olarak müvekkilimiz hukuken uyuşturucu kullanıcısı olarak değerlendirilmesi gerekirken, aksine, eldeki mevcut delillere göre hiçbir makul gerekçe olmamasına rağmen uyuşturucu satıcısı olarak nitelenmiş olması karşısında müvekkilimize suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilerek, suçta ve cezada kanunilik güvencesinin ihlal edildiği hususu tüm yönleri ile açıklanmıştır. Bu gerekçeler çerçevesinde neticede, belirtilen hususlara yönelik hak ihlali kararı verilmesi ve bu hak ihlallerinin açıkça yeniden yargılamayı gerektirmesi nedeniyle kararın yeniden yargılama yapmak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesi talep edilmiştir."

Seki'nin suçsuz olduğuna olan inançlarının ilk günkü gibi devam ettiği ve AYM'ye yaptıkları başvurunun bu inancın en doğal sonucu olduğunu vurgulayan Karakaya, "Adil bir yargılama yapılabilmesi amacıyla yapmış olduğumuz bu başvurumuz sonucunda hak ihlali kararı verileceğine ve yeniden yargılama yapılarak adaletin yerini bulacağına olan inancımız tamdır" değerlendirmesinde bulundu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, şarkıcı Deniz Seki'ye "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasını oy çokluğuyla onamıştı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Naim Karakaya Deniz Seki Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title