Haberler

Sarıkeçili Yörüklerin Göç Hazırlığı

Güncelleme:

Yörüklerin son temsilcisi olan Sarıkeçililer, yaz mevsimini geçirmek için Konya ve Karaman yaylalarına yapacakları göçün hazırlıklarına başladı.

Kış mevsimini Mersin'de geçiren Sarıkeçili yörükleri, yaz ayları için Konya ve Karaman yaylalarına yapacakları göçe hazırlanıyor. Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök, binek hayvanlarla sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyanyörüklerin, yaz aylarını Konya ve Karaman yaylarında geçireceğini söyledi.

Yaşantıları göç üzerine kurulu olan Sarıkeçili Yörükleri'nin bu yılki zorlu süreçlerinin yaklaştığını belirten Gök, "Yörükler olarak 20 Nisan - 1 Mayıs tarihlerinde göçe başlayacağız. Bu yıl yine Konya ve Karaman'a göç edeceğiz" dedi.

Hayvancılığın dışında başka geçim kaynaklarının olmamasından yakınan Gök, "Yıllardır göçebe hayatı yaşıyoruz ve bundan artık yorulduk. Gittikçe daha da zorlaşıyor. Yazı geçireceğimiz Konya ve Karaman'da ailelerimizi geçindirmek, tarım ve hayvancılık yapabilmek için yerleşik düzene geçmek istiyoruz. Umarım yetkililer de bu hayalimize ortak olurlar ve bizim için yürütülen çalışmaları tamamlarlar" diye konuştu.

Gök, göç hazırlığı kapsamında konakladıkları bölgelerde toparlanmaya başlandığını sözlerine ekledi.

Yörüklerin Son Temsilcileri

Anadolu'daki tarihi bin yıl öncesine dayanan ancak yerleşik düzene geçenlerin çoğalması ile sayıları azalan Sarıkeçili Yörükleri, kışın Mersin'in sahil kesiminde, yaz mevsiminde ise Konya ve Karaman yaylalarında konaklıyor. Konar göçer yörüklerin son temsilcisi olan Sarıkeçililer, yılın 6 ayını sahillerde, 3 ayını yaylada, kalan ayları ise yollarda geçiriyor.

Kaynak: AA / Güncel

Karaman Mersin Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title