Haberler

Sarıkamış Şehitlerinin Anısını Yaşatacak Merkez

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sarıkamış Harekatı Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi'nin inşasına başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sarıkamış Harekatı Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi'nin inşasına başladı.

Erzurum ve Kars illeri sınırları içinde bulunan Sarıkamış Allahuekber Dağları'nın milli park olarak ilan edilmesinin ardından, milli parkı tanıtması hedeflenen Sarıkamış Harekatı Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi'nin yapımına başlandı. İnşa edilecek merkez ile o gün yapılan harekat bütün gerçekliğiyle anlatılacak.

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında yapılacak olan tanıtım ve araştırma merkezi, şehitlik ihya çalışmaları, toplanma merkezi, şehitleri anma yürüyüş yolu düzenlemesi ve gölet çalışmaları ile Sarıkamış Harekatı'nda yaşanan olaylar, vatandaşa her adımında farklı bir mesaj olarak yansıtılacak.

Yaklaşık 11 bin 170 metrekarelik kapalı alana sahip olması planlanan merkez, yaklaşık 42 milyon liraya mal edilecek.

Yukarı Sarıkamış mevkisi  İstasyon Mahallesi'nde Sosyo-Kültürel Tesis Alanı olarak planlanan tanıtım ve araştırma merkezinde, kaynak değerleri ziyaretçilere tanıtmak için yapılacak olan 1915 panorama salonu, 350 kişilik konferans salonu, Kafkas cephesi araştırma merkezi, sergileme ve fuaye alanı, idare binası ve mescit ile Ermeni mezalimini kabartma teknikleri kullanılarak anlatan, görsel içerikli panorama salonları bulunacak.

-Engelliler rahatlıkla gezebilecek

Merkezin, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin benzeri olacak.

Kış şartlarına uygun şekilde inşa edilecek merkez, engelliler tarafından rahatlıkla gezilebilecek şekilde tasarlanacak.

Uzun Devre Gelişme Planı kapsamında toplanma merkezi ve şehitleri anma yürüyüş yolu düzenlemesi kapsamında, Milli Parkın çatak tarafından giriş kısmına giriş takı, yürüyüş yolu güzergahı üzerinde giriş, mola noktası ve yürüyüş bitiş noktalarına  günübirlik kullanım alanı, mola noktası, çeşme ve otopark alanları yapılacak. Sarıkamış Harekatı etkinliklerinde yapılan yürüyüş için mola noktaları olacak. Ayrıca milli park sınırları içerisinde ihya edilen 7 şehitliğe su getirilerek yolları yapılacak.

Yürüyüş güzergahı üzerinde gerekli yerlerde,  özellikle karların erimesi sonucu oluşabilecek su akıntılarının yola zarar vermesini engelleyecek su geçiş kanalları inşa edilecek.  DSİ'nin gölet yapacağı bölgede,  yol kenarlarında dinlenme cepleri, rölyef, heykel, şehit mektupları, anıtlar gibi materyaller bulunacak.

Bu materyallerle tanıtım merkezini ziyarete gelen vatandaşlar, Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşmüş askerlerimizin anısını ve çektikleri sıkıntıyı hissedebilecek.

Kaynak: AA / Yerel

Allahuekber Dağları Sarıkamış Erzurum Kars Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title