Haberler

Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü

Organizasyon koordinatörü Prof. Dr. Sönmez: "1915 yılından beri hiç ziyaret edilmemiş olan şehitlikler artık Genelkurmay'ın arşivlerine geçecek"

Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü'nün organizasyon koordinatörü ve Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "1915 yılından beri hiç ziyaret edilmemiş olan şehitlikler artık Genelkurmay'ın arşivlerine geçecek" dedi.

Sarıkamış Dayanışma Grubu ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) tarafından organize edilen "Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü" kapsamında kent merkezindeki Kahraman Çocukları Rölyefi önünde tören düzenlendi.

Prof. Dr. Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü organize ettiklerini anımsatarak, 22 Aralık 1914'te 29. Tümen'in Narman'dan Bardız köyüne kadar 2,5 günde yürüdükleri top yolunu, kendilerinin 5 günde yürüyeceğini ve yol boyunca şehitlikleri ziyaret edeceklerini belirtti.

Şehitliklerin taşlarını düzelteceklerini, hak ettikleri değeri vereceklerini ve hatırlanmalarını sağlayacaklarını anlatan Sönmez, şehitliklerin üzerlerine bayrak örtüp anma törenleri yapacaklarını söyledi.

Ekiplerinde harita mühendislerinin de olduğunu vurgulayan Sönmez, şöyle devam etti:

"Mühendislerimiz onların yerlerini bilimsel olarak tespit edecekler, topoğrafik haritaya yerleştirecekler. Bunu, Genelkurmay Başkanlığı'na takdim edeceğiz. 1915 yılından beri hiç ziyaret edilmemiş olan şehitlikler artık Genelkurmay'ın arşivlerine geçecek. Amacımız, gençlere şehit anma törenlerini öğretmek, şehitlerin unutulmadığını ispatlamak. Bu yol yürüyüşümüz 65 kilometre, Türkiye'nin en uzun trekking yolu olması için çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki yıl 1. Dünya Savaşı'nın Kafkas Cephesi'nin 100. yılı olacak. Bu törene, gerek Rus gerekse Almanların da katılması için çaba sarf edeceğiz."

AKUT Erzurum Ekip Lideri Bünyamin Akgün de bu bölgelerde insanlara hem tarih bilinci aşıladıklarını hem de şehitliklerin nasıl ziyaret edileceğini gösterdiklerini ifade ederek, "Çünkü bu bölgeler Batı gibi değil, daha çok unutulmuş. Buradaki şehitlikler tamamen sahipsiz, kimsesiz bırakılmış, hiç kimse bilmiyor. Buraların keşfini yaptık, bundan sonra tanıtımını yapıyoruz. İnşallah daha farklı boyutlara gidecek" diye konuştu.

Erzurum Lisesi Müdürü Selami Güneş ise okullarının öğrencilerinin 1. Dünya Savaşı'nda Sarıkamış'ta savaşan abilerine, askerlere kentteki taş ambarlardan o yıllarda çok büyük zorluklarla, sırtlarında un çuvallarıyla erzak taşıdıklarını anımsatarak, "Nebi Hanlara kadar giden çocuklarımızdan birçoğu da orada donarak şehadet şerbetini içmiştir. Okulumuzun öğrencileri aynı fedakarlığı İstiklal Savaşı yıllarında da göstermişlerdir" ifadelerini kullandı.

Programda Erzurum Lisesi öğrencileri de sırtlarında çuvallarla Kahraman Çocuklar Rölyefi'nin önünden geçerek 1. Dünya Savaşı'nda çocuklar tarafından askerlere erzak taşınmasını canlandırdı.

Burada tamamlanan programın ardından, 52 kişilik ekip, Sarıkamış Şehitlerini Anma ve Top Yolu Yürüyüşü için Narman ilçesine hareket etti. Ekip, yarın sabah Narman Şehitliği ziyaret ettikten sonra Çimenli köyünden yürüyüşe başlayacak. Çimenli-Bardız köyü arasında 65 kilometrelik yolu 5 günde tamamlamayı planlayan ekip, yol boyunca 1915'ten beri ziyaret edilmeyen şehitlikler tespit ederek, taşlarını düzeltecek. Ekibin, 6 Temmuz Cumartesi günü Bardız'a ulaşması planlanıyor. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Bingür Sönmez Sarıkamış Erzurum Narman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title