Haberler

Sarıkamış Şehitleri Anılıyor

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, " "Malesef ülkemizde tarihini bilmeyen, edepten nasibini almamış cahiller, bu ülkede başlıklarına, 'zulüm 1453'te başladı' diye yazabiliyorlar" dedi.

Sarıkamış Harekatı'nın 101. yılı dolayısıyla, "Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak" sloganıyla, Sarıkamış BESYO Kapalı Spor Salonunda, anma programı düzenlendi.

Şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okunmasının ardından, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca şehitler anısına hazırlanan kısa film izletildi.

Bakan Kılıç, yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ta şehit olan ecdadı anarak, onların bu ülke için ortaya koymuş oldukları en büyük fedakarlığı, yani canlarını vermelerini yad etmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Bu topraklar üstünde yaşayan herkesin vatanın ne anlama geldiğini iyi bilmesi gerektiğini belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"Ancak asıl sebebi ortak çarpan kalbimiz ve değerimiz ile Türkiye Cumhuriyeti devletimizidir. Bizler cennet bir vatanın, hem sahipleriyiz hem de gelecekteki sahiplerine teslim edecek olan bugünkü bekçileriyiz. Tabiki gençliğimiz, evlatlarımız, dünyanın, ülkenin, insanlığın geleceğidir. Bugünden edindikleri bilgilerle, bugün anladıkları medeniyet tasavvuruyla bu ülkenine medeniyetini taşıyacaklar. Saniye kaybetmeden Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan gençlerimizin, vatandaşlarımızın hangi toprakta yaşadıklarını, hangi vatanda yaşadıklarını ve vatanlarının ne anlama geldiğini iyi bilmeleri gerekiyor. İşte böyle bir sorumluluğumuz var."

"Toprağa düşen her şehidimiz bu destanı yazıyor"

"Sadece Sarıkamış'ta değil, Çanakkale'de, Dumlupınar'da ve Anafartalar'da, ülkenin payidar olması için toprağa düşen her kardeşimiz, her şehidimiz bu destanı yazıyor" diyen Kılıç, Samsun'dan başlayan istiklal yürüyüşünü, Anadolu'ya girişin ilk adımı olan Malazgirt'i, 1453'te İstanbul'un fethinin ne anlama geldiğinin nesillere iyi anlatılması gerektiğini dile getirdi.

Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Malesef ülkemizde tarihini bilmeyen, edepten nasibini almamış cahiller, bu ülkede başlıklarına, 'zulüm 1453'te başladı' diye yazabiliyorlar. 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin ne anlama geldiğini iyi anlamamız gerekiyor. Üzerimizde büyük bir sorumluluk var. Kudüs'teki mazlum çocukların sesi biz olacağız. Suriye'de annesi bir zalim tarafından öldürülen çocukların sesi biz olmalıyız. Bizler bu milletin bir parçası olarak ecdadımızın ortaya koymuş olduğu misafirperverlik, açık kapı bırakmayı ve mazlum olanların ülkemizi 'liman' olarak görmelerini sağlamamız gerekiyor. 500 sene önce İspanya'daki Yahudiler mazlumdular. İnançları dolayısıyla zulüm altındaydılar. O zaman Osmanlı İmparatorluğu kapılarını açtı ve 'sizler bizim ülkemizde huzur içerisinde yaşayabilirsiniz' dedi. Bize yüzyıllar önce öğretilen budur. Ama eğer bugün onlar zalim oluyorlarsa, zulmediyorlarsa onların karşısında olmayı da iyi biliriz."

"Ülkemizin güzel topraklarını açıp hendek kazanların karşısında duracağız"

Son günlerde yaşanan terör olaylarına da değinen Kılıç, ülkede terör estirenlerin, teröre, "terör" demeyenlerin, ülkenin güzel topraklarını açıp hendek kazanların karşısında duracaklarını vurguladı.

Milletin birlik ve beraberlikten aldığı güçle geleceği kuracağını kaydeden Kılıç, "Bizim ecdadımızı bunu böyle yaptı. Bugün Çanakkele'de şehit olanların memleketlerine baktığımızda, kimlerin omuz omuza şehit olduğunu iyi anlamamız gerekiyor. Biz burada yatan şühedamıza layık olacağız. Onların kemiklerini hiçbir zaman sızlatmayacağız" ifadesini kullandı.

Anma programı, sanatçı Fatih Koca'nın ilahi dinletisi, tarihçi Yavuz Bahadıroğlu'nun sunumu ile sanatçı Veysel Çelik Demir'in kum gösterisi ve Grup Tillo konseriyle son buldu.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Cumhuriyeti Akif Çağatay Kılıç Sarıkamış Yerel Haberler

title