Haberler

Sarıkamış Şehitleri Anılıyor

Sarıkamış Harekatı'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla Samsun, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Edirne, Amasya, Rize, Muğla, Artvin, Siirt, Bayburt, Konya ve Aksaray'da yürüyüş düzenlendi.

Sarıkamış Harekatı'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla Samsun, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Edirne, Amasya, Rize, Muğla, Artvin, Siirt, Bayburt, Konya ve Aksaray'da yürüyüş düzenlendi.

Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen yürüyüşe Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, daire müdürleri, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk Anıtı önünden başlayıp, Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşte katılımcılar, slogan attı, öğrenciler de 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıdı.

Buradaki törende konuşan Vali Yardımcısı Saral, vatanın büyük zorluklar ve fedakarlıkla savunulduğuna dikkati çekti.

Sarıkamış Destanı'yla ilgili şiirlerin okunduğu programda öğrencilerin hazırladığı kartpostallar, Sarıkamış'a gönderilmek üzere PTT görevlilerine teslim edildi.

Programın sonunda katılımcılara Sarıkamış'ta askerlerin yediği arpa çorbası ikram edildi.

Bu arada, Atatürk Anıtı önünde İstiklal Marşı okunduğu sırada bandoculara yaklaşarak havlayan köpek, ilgi çekti. Köpeğe rağmen marşı çalmaya devam eden bandocular izleyicilerden alkış aldı.

Çorum

Yeniyol Mahallesi'nde toplanan öğrenciler ve vatandaşlar, Türk bayrağı açarak şehitliğe kadar yürüdü.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşan Gençlik ve Spor Hİzmetleri İl Müdürü Haşim Eğer, Osmanlı- Rus Savaşı sırasında Sarıkamış'ta bulunan Allahuekber Dağları'nda 90 bin askerin milli mücadele ve vatan uğruna canlarını seve seve feda ettiklerini söyledi.

Eğer, şehitleri minnet ve şükranla andıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sarıkamış Harekatı, şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımızda yer almış yiğitlik destanıdır. Dondurucu soğukta ve tipi altında şehit olurken bile kol kola giren ve ebediyete bu şekilde giden Mehmetçiğin bu acı destanı fedakarlık ve kahramanlık örneği olduğu kadar birlik ve kardeşlik dersidir. Şartların bütün olumsuzluğu karşısında gösterdiği üstün cesaret, sabır ve metanetle muharebe ettiği düşmanın bile takdirini kazanan Türk askeri, harp tarihinde eşine az rastlanır mücadele örneği sergilemiştir.

Bu amansız mücadelede Mehmetçik, hiçbir mazeretin arkasına saklanmadan çelikten sinesini siper etmiştir. Şehitlik mertebesine ulaşan vatan evlatları Türk milletinin bağrına defnedilmiştir."

Eğer'in konuşması sırasında baygınlık geçiren kişiye 112 Acil Servis görevlileri müdahale etti.

Programa Vali Yardımcıları Fikret Zaman ve Adem Saçan ile İl Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Çelik, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı da katıldı.

Giresun

Atatürk Meydanı'ndan başlayarak Giresun Kalesi'nde sona eren yürüyüşe Vali Hasan Karahan, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sporcular, askerler, polisler, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Kaledeki şehitlikte düzenlenen tören, saygı atışı ve öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından yapılan duayla sona erdi.

Gümüşhane

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce organize edilen yürüyüşe Vali Yücel Yavuz, İl Jandarma Komutanı Albay Serhat Önder, Emniyet Müdürü Orhan Kar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Cahit Erdoğan, gaziler, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Yaklaşık 3 bin kişinin yer aldığı yürüyüş öncesi katılımcılara üzerinde Türk bayrağı bulunan bere ve atkı dağıtıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüş, "şehitler ölmez vatan bölünmez, her şey vatan için, ne mutlu Türküm diyene" sloganları eşliğinde Zafer Meydanı'nda sona erdi.

Vali Yavuz, burada yaptığı konuşmada, yüz yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, ülkeyi içten ve dıştan çökertmek isteyenlerin oyunlarıyla Türk milletinin her cephede savaştığını, Rusya cephesinde savaşa çıkan binlerce vatan evladının şehit düştüğünü söyledi.

Yavuz, 100 yıl sonra şehitler anısına yürüdüklerini belirterek, "Sarıkamış'ta şu anda on binlerce vatan evladı temsili olarak Sarıkamış Cephesi'ne doğru yürüyor. Biz de ilimizde, 100 yıl önce şehit olan ecdadımız, atalarımızın anısına yürüyor ve onları rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz. Temennim odur ki birlik ve beraberliğimizi her zaman devam ettirirsek böyle acıyı bir daha yaşamayız" diye konuştu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın ardından katılımcılara çorba ve simit ikram edildi.

Edirne

"Asımın nesli asrın yürüyüşünde, gök Allahuekber, yer Allahuekber" sloganıyla düzenlenen yürüyüşe Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, kurum müdürleri, Edirne Muharip Gaziler Derneği üyeleri, vatandaşlar ve öğrencilerden oluşan grup katıldı.

Mimar Sinan Spor Salonu önününde toplanan, Türk bayrakları taşıyan grup, bandonun çaldığı marşlarla Selimiye Meydanı'na yürüdü. Sarıkamış şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Şahin, burada yaptığı konuşmada, 100 yıl önce şehadet şerbeti içen insanların anısına toplandıklarını söyledi.

Sarıkamış'taki insanların Ruslara değil, Allah'a teslim olduklarını ifade eden Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O yüce kişiler beyaz kefeni kardan giydi. İşte biz de bu vesileyle 'Türkiye'nin en batısından en doğusundaki Kars'a, Sarıkamış'taki anma törenine katılanlara selam olsun' diyoruz. Onların anısına buradan selam gönderiyoruz. O kişiler bu memleketin selameti için orada canlarını feda etti. İşte görüyorsunuz ki bu memleketin temelleri böyle atıldı. Bu memleket turşu kurulur gibi kurulmadı. Bu memleket, işte bu zatı muhteremlerin, o şehadet şerbetini içenlerin kanları üzerine kuruldu ve ilelebet devam edecek. Bunda hiç şüpheniz olmasın. Bugün burada 100. yılı anıyoruz. Şunu ifade edeyim ki bizden sonra gelecekler belki de bininci yılı anacak."

Şahin'in konuşmasının ardından Sarıkamış şehitleri anısına dua edildi. Türk Kızılayı Edirne Şubesi katılımcılara çorba ikram etti.

Amasya

Saraydüzü Kışlası önünde toplanan öğrenciler, vatandaşlar ve il protokolü, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle Şehzadeler Geziyolu'na kadar yürüdü.

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, burada yaptığı konuşmada, Mehmetçiğin her ne şartta olursa olsun kahramanlığını, yiğitliğini ve cesaretini kaybetmediğini söyledi.

Sarıkamış Harekatı esnasında da Mehmetçiğin yenilmediğini vurgulayan Çomaktekin, aziz vatan toprakları ve ulvi değerler için şehitlik mertebesiyle şereflendiğini anlattı.

Özellikle gençlerin ecdadın çektiği sıkıntıları çok iyi idrak etmesi gerektiğini vurgulayan Çomaktekin, "Bizler hafif yağmur altında bile kış şartlarından rahatsızlık duymamıza rağmen Mehmetçik böyle bir kahramanlık örneği göstermiştir. Böylece Kars, Ardahan ve Sarıkamış bugün çok şükür vatan toprağı olmuştur" dedi.

Çomaktekin, bu hatıraların sıcak tutulması ve gençliğe aktarılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Soğuk hava nedeniyle katılımcılara çay ve simit servisinin yapıldığı etkinlik, şehitler için yapılan duanın ardından sona erdi.

Rize

Yürüyüşe Rize Valisi Ersin Yazıcı, eşi Hanife Yazıcı, Vali Yardımcıları Şefik Aygöl ve Turan Yılmaz, Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Çelik, İl Müftüsü Yusuf Doğan, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Ali Metin Kazancı Rize Lisesi önünden yürüyüşe başlayan grup, ay-yıldızlı berelerle "Sarıkamış şehitleri" yazılı kırmızı-beyaz atkı ve eldivenler takarak, Türk bayrağı eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na kadar geldi.

Vali Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, vatanın bugün de anlaşıldığı gibi çok kolay kazanılmadığını belirterek, "Binlerce şehidimizi Allahuekber Dağları'nda bıraktık. Soğuk, insanların iliklerini donduracak kadar vardı ama hiçbir askerimiz o kutlu yolculuktan asla dönmeyi düşünmedi. Biz böyle bir neslin torunlarıyız. Bu neslin torunları bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin daha yukarlara taşınması, dünya devletleri arasında daha üst sıralarda yerini alması için her şeyi yapacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin her tarafında Sarıkamış şehitlerinin anıldığını ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:

"Tarih kitaplarında 60 bin şehidimizin olduğu bahsediliyor. Bu şehitlerimizin birçoğu donarak can verdi. Asla geri dönmeyi düşünmediler. Bizim neslimiz, aslımız ve atamız bu engellerde takılıp kalmayı değil, bunları çok kolay aşabilmeyi bize öğretmiştir. Önümüze çıkabilecek küçücük engellerle mazeretler sunup çalışmaktan ve hedeflerden vazgeçmekten, bu duruma düşmekten kendimizi geri tutalım. Türkiye Cumhuriyeti'nin evlatları her şeyin en güzeli ve en iyisine layık. Bu ülkenin insanlarına her şeyin en iyisini sunmak için çok çalışmamız gerekiyor. Bu ülke bundan sonra inşallah ne Sarıkamış ne de Çanakkale yaşayacak. Sarıkamış şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum."

Program, İl Müftüsü Yusuf Doğan'ın okuduğu duayla sona erdi.

Muğla

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan katılımcılar, saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı'nı okudu ve Sarıkamış şehitleri için dua etti.

Programda konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, Sarıkamış şehitlerini anmak için düzenlenen yürüyüşe halkın büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Programa katılanlara teşekkür eden Çiçek, Sarıkamış şehitlerini unutmadıklarını ve asla unutturmayacaklarını anlattı.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtı önünde başlayan yürüyüş, Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde son buldu.

Türk bayrakları taşıyan grup, "ne mutlu Türküm diyene", "her şey vatan için" sloganları attı.

Yürüyüş sonunda katılımcılara lokma ikram edildi.

Artvin

Valilik Binası önünde toplanan iki bine yakın öğrenci, vatandaşlar ve il protokolü, Cumhuriyet Caddesi'nden Garnizon Şehitliği'ne kadar yürüdü.

Burada Artvin Gençlik Merkezi öğrencileri tarafından günün önemine dair şiirler okundu.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, Türkiye'nin dört bir yanında Sarıkamış şehitlerini anma törenleri düzenlendiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014 yılında tekrarlanan anma törenlerinde Allahuekber Dağları'nın eteklerinde toplanan on binlerce genç, 'eede ben geldim' diyerek şehitlerimiz için tekbir getirdi. Bugün ecdadımızın göstermiş olduğu fedakarlıklardan yola çıkarak, gençlerimize tarih bilincini kazandırmak, vatan sevgisini aşılamak, milli benlik duygusunu güçlendirmek ve vatan savunması uğrunda çekilen sıkıntıları anmak ve hatırlamak için '100'üncü yılda Sarıkamış Asımın nesli asrın yürüyüşünde, yer Allahuekber, gök Allahuekber' sloganıyla Sarıkamış şehitlerini anıyoruz."

Konuşmaların ardından bir grup öğrenci, Türk bayrağını Vali Cirit'e takdim etti. Daha sonra Vali Cirit ve protokoldekiler, Garnizon Şehitliği'ni ziyaret ederek karanfil bıraktı.

Tören, şehitler için okunan duaların ardından sona erdi.

Antalya

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Yürüyüş, Atatürk Caddesi'ni takiben Atatürk Spor Salonu'na kadar sürdü.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, etkinliğe 17 okuldan yaklaşık 2 bine yakın öğrencinin katıldığını söyledi.

Yürüyüşle şehitleri anmak istediklerini dile getiren Hacıcaferoğlu, Sarıkamış bilincini gençlere aşılamayı amaçladıklarını kaydetti.

Hacıcaferoğlu, organizasyonun Sarıkamış'la ilgili tiyatro gösterisi, dua edilmesi, hoşaf ve kuru ekmek dağıtımıyla sona ereceğini sözlerine ekledi.

Siirt

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen, valilik önünden başlayan yürüyüş  Siirt Üniversitesi Yerleşkesi'nde son buldu.

Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da yer aldığı, Türk bayrakları taşıyan binlerce kişi, tekbir getirip, sık sık "vatan sana canım feda" ve "şehitler ölmez vatan bölünmez" diye bağırdı.

Yürüyüşün ardından Siirt Üniversitesi Konferans Salonu'nda Sarıkamış şehitlerini anlatan belgesel gösterildi.

Vali Mustafa Tutulmaz, burada yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ın kendisi için ayrı önemi olduğunu belirterek, dedesi ve dedesinin kardeşinin de orada şehit düştüğünü söyledi.

Şarıkamış'ın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Tutulmaz, şöyle dedi:

"Bir daha aynı hataların yaşanmaması için bundan ders almak gerektiğini düşünüyorum. Sarıkamış, Anadolu'nun birçok yerleşim yerinde ızdıraptır, acıdır. Bu acılardan en çok nasibini alan birisi de ailemizdir. Benim dedem ve kardeşi Sarıkamış'ta şehit olmuştur. Sarıkamış'ı her andığımızda bunda ayrı duygu yaşarız."

Sarıkamış'ta şehit düşen asker sayısı konusunda çeşitli rivayetler olduğunu ifade eden Tutulmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne olursa olsun, eğer bir kişi şehit düştüyse o beyaz karlarda, bu tüm milletimizi derinden üzmüştür. Kendileri göremediler ama onların idealleri ve emanetlerine Türkiye Cumhuriyeti gençliği sahiptir. Bu vatan bölünmeyecektir, bu topraklar üzerindeki İstiklal Marşı ilelebet devam edecektir. "

İl Müftüsü Faruk Arvas'ın şehitler için dua okumasının ardından program sona erdi.

Bayburt

Bartın Gençlik Merkezi önünde toplanan yüzlerce kişi, Türk bayrakları ile kent merkezindeki Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden etkinlik, Yakutiye Cami İmam Hatibi Enis Aslan'ın Kuran ve dua okumasıyla sona erdi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılı olduğunu anımsattı.

Karakaşoğlu, şunları dile getirdi:

"Şehitlerimizi anmak, onlara vefa duygularımızı göstermek, bu vatan toprağını onların emanetine sahip çıkarak yaşatmak, var olmasını sağlamak için ilimizde düzenlediğimiz yürüyüşümüze halkımız büyük teveccüh gösterdi. Gerek gençlerimiz, gerek ilimizdeki protokol temsilcilerimiz, gerek vatandaşlarımız Sarıkamış şehitlerimizi anmak için yürümüştür. Bu vatanı bize bırakan şehitlerimize minnettarlığımızı bir kez daha bildirir, kendilerine Allah'tan rahmet diler, aynı şekilde şehitlik mertebesine Cenab-ı Allah'tan bizleri de ulaştırmasını niyaz ederiz."

Yürüyüşe Bayburt Vali Vekili Abdulhamit Karaca, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, İl Sağlık Müdürü Zülkarni Özbek, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konya

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen etkinlik kapsamında çok sayıda kişi, Konya Atatürk Stadyumu'nda toplandı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, burada yaptığı açıklamada, Sarıkamış'ın her sayfası zaferle, şanla ve kanla yazılmış tarih olduğunu söyledi.

Sarıkamış'ta şehit düşenlerin Türk milletinin tarih boyunca vatanı ve kutsal değerleri uğruna nasıl fedekarlık yaptığına örnek olduğunu belirten Ersöz, "Gençlik ve Spor Bakanlığımızca tüm yurtta düzenlenen böyle bir organizasyonun parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Tüm şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz" dedi.

Daha sonra Ersöz ve Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Ay beraberliğinde alanda toplanan çok sayıda kişi, şehir merkezine kadar yürüdü.

Yürüyüş, şehitler anısına Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından sona erdi.

Aksaray

Aksaray Kent Meydanı'nda bir araya gelen grup adına konuşan Gaziler Derneği Aksaray Şube Başkanı Mustafa Dağ, Sarıkamış'ta tarih boyunca ızdırap duyulacak dram yaşandığını söyledi.

Sarıkamış'ta şehit düşenlerin ay yıldızlı bayrağın inmemesi ve zulmün sona ermesi için sıfırın altında 40 derecede aç ve susuz donarak can verdiğini anımsatan Dağ, şunları kaydetti:

"Onlar bu vatan için Allahuekber Dağı'nda şehadet şerbetini içti. Sarıkamış'ta her şey dondu. Eller, gözler, ayaklar, atlar, katırlar, arabalar ve tüfekler dondu ancak donmayan tek şey Türk'ün şerefiydi. Onlar bu şeref için şehit oldu. Bu memleket, o şehitler ve gaziler sayesinde bize vatan oldu. Bunun kıymetini çok iyi bilmeliyiz."

Konuşmaların ardından, Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Hakan Eşitgen ve Emniyet Müdürü Mehmet Aslan'ın da aralarında bulunduğu grup, Türk bayrakları ile Aksaray Şehitliği'ne kadar yürüdü. - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Aksaray Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title