Haberler

Sarıkamış Şehitleri Anılıyor

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel: "Yürekleri ve alınları gibi pak bembeyaz kardan kefenleri, duruşları kadar sert buzdan tabutları ile Sarıkamış'ta vatan toprağına emanet edilen aziz şehitlerimiz; cesaretin, fedakarlığın, azmin timsali olmuş, varlığını vatanına feda etmenin ölümsüz abidelerine.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, "Yürekleri ve alınları gibi pak bembeyaz kardan kefenleri, duruşları kadar sert buzdan tabutları ile Sarıkamış'ta vatan toprağına emanet edilen aziz şehitlerimiz; cesaretin, fedakarlığın, azmin timsali olmuş, varlığını vatanına feda etmenin ölümsüz abidelerine dönüşmüşlerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Orgeneral Özel, Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Sarıkamış Harekatı'nın yüce milletin gözbebeği kahraman Mehmetçiğin, vatan müdafaası için en zor şartlar altında bile neleri göze alabileceğinin bir göstergesi olduğunu bildirdi.

Kutsal bildikleri değerler uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerin ebediyete intikallerinin yıl dönümünde bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıldığını belirten Özel, mesajında, "Sarıkamış Harekatı, bugün bizlere; üzerinde huzur, güven ve esenlikle yaşadığımız bu güzel vatanı armağan edebilmek için harp tarihinde eşine az rastlanacak mücadeleler veren ve gözünü kırpmadan bile bile ölüme koşan bir neslin, düşman askerini bile kendisine gıpta ettirecek bir cesaret ve kararlılıkla zorlu tabiat şartları ve imkansızlıklar karşısında yazdığı destanın adıdır" ifadelerini kullandı.

Orgeneral Özel, şöyle devam etti:

"Yürekleri ve alınları gibi pak bembeyaz kardan kefenleri, duruşları kadar sert buzdan tabutları ile Sarıkamış'ta vatan toprağına emanet edilen aziz şehitlerimiz; cesaretin, fedakarlığın, azmin timsali olmuş, varlığını vatanına feda etmenin ölümsüz abidelerine dönüşmüşlerdir.

İnsanlık tarihinin en acı ve kanlı muharebelerinin yaşandığı Birinci Dünya Savaşı'nın önemli cephelerinden biri olan Kafkas Cephesi'nde, 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında gerçekleşen Sarıkamış Harekatı, tarihin akışını etkileyen ve her aşaması alınacak derslerle dolu bir dönüm noktası olmuştur."

-"Dökülen bu kanlar boşa gitmedi"

Mareşal Fevzi Çakmak'ın kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Sarıkamış Harekatı'nın tarihimizdeki önemini vurgulamak için "Bu muharebelerde çok değerli arkadaşlarımızı kaybettik. Çok kanlar döktük. Dökülen bu kanlar boşa gitmemiştir. Birinci Dünya Harbi'nde diğer cephelerde olduğu gibi, buradaki çetin muharebeler de bize çok değerli deneyimler kazandırmış; istiklal ve hürriyet uğrunda canını esirgemez bir millet olduğumuzu dünyaya ispat etmiş; Osmanlı İmparatorluğu yıkılmakla beraber, daha kuvvetli bir Cumhuriyet yaratmıştır" dediğini anımsatan Orgeneral Özel, şunları kaydetti:

"Milli birlik ve beraberliğimizin, bölünmez bütünlüğümüzün teminatı olan Türk Silahlı Kuvvetleri; bugün, geçmiş tecrübelerinin ışığında her türlü hava ve arazi koşulunda muharebe edebilecek imkan ve yeteneğe sahip nitelikli personeli ile ülkesine yönelebilecek tehditlere karşı görevinin başında ve milletinin emrindedir.

Milletinin bağrından çıkan kahraman evlatlarından oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri; Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerine yürekten bağlılığı, özgün disiplini, köklü gelenekleri, caydırıcı ve kararlı yaklaşımı, güçlü ve modern yapısı ile milli menfaatlerimizi daima koruyacak; üstlendiği her görevi başarıyla yerine getirmeye devam edecektir.

Bu anma günü münasebetiyle, başta ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını, vatan, millet ve bayrak sevgisiyle savaşırken hayatlarını bu uğurda feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Hayatta olan kahraman gazilerimize, şehit ve gazilerimizin değerli aile yakınlarına en iyi dileklerimi sunuyorum." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Necdet Özel Sarıkamış Tsk Politika Güncel Haberler

title