Haberler

Sarıgöl'de Üzümde Verim Az, Kalite Güzel

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, dolu ve soğuk zararından bu yıl üzüm rekoltesinin düşük olduğunu açıkladı.

Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık sultaniye üzüm bağlarının 8 mayıs tarihinde yaşanan dolu zararı nedeniyle 34 bin dekarlık sultaniye üzüm bağlarının zarar gördüğünü hatırlatan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl ve çevresinde 85 din dekarlık alanda Sultaniye üzüm üretimi yapılmakta. Geçen yıl, ilçemiz bağlarından 240 bin ton yaş sultaniye üzüm elde edilirken, 2013 yılında meydana gelen dolu ve soğuk zararından bu rakam 2013 sezonda 130 bin ton olarak tahmin etmekteyiz. Sarıgöl ve çevresinde yetişmekte olan çekirdeksiz sofralık sultaniye üzümlerimizin yaş olarak yurt dışında ve içersinde yüzde 65'lik bölümü tüketilmekte. Geriye kalan yüzde 35'lik kısmı ise kuru ve sumalık (şaraplık) olarak değerlendirilmektedir." dedi.

2013 yılı sultaniye üzüm rekoltesinin 130 bin ton dolaylarında olduğunu vurgulayan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl sultaniye üzümünün büyük bölümü yaş olarak tüketildiği için, kuru üzüm rekoltesinde önemli azalma olacak. Ziraat Odası olarak, son 20 yılın en az kuru üzüm rekoltesinin yaşanacağını tahmin etmekteyiz."dedi. Dolu ve soğuk zararının görülen bağlarda üzüm kalitesini düşük olduğunu belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ülgen "Sarıgöl İlçesi'ne bağlı Tırazlar, Bağlıca, Çanakçı, Sığırtmaçlı, Çimentepe köylerimizde dolu şiddetli oldu. Bu köylerimizin bir bölümündeki bağlarda zarar oldu. Bunun yanında, dolu ve soğuk zararı olmayan üzüm bağlarımızdaki üzümlerin kalitesi çok güzel. Çekirdekli sofralık üzüm bağlarımızdaki üzümlerimiz de sıkıntı yok verim ve kalitesi çok iyi." diye konuştu. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sarıgöl Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title