Haberler

"Sarı Nokta Hastalığı Kısa Film Yarışması"

Dünyada ve Türkiye'de her geçen gün görülme sıklığı artan ve halk arasında "Sarı Nokta" olarak bilinen Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kısa film yarışması düzenlenecek TOD Genel Başkanı Prof. Dr. Kaynak: "Kısa film yarışması projemiz hastalığın geniş kitleler tarafından duyulmasını sağlayacağı gibi büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir kitle ile tanışmamıza da yol açacak"

Dünyada ve Türkiye'de her geçen gün görülme sıklığı artan ve halk arasında "Sarı Nokta" olarak bilinen Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu konusunda

farkındalık yaratmak amacıyla kısa film yarışması düzenlenecek.

Türk Oftalmoloji Derneği'nden (TOD) yapılan açıklamaya göre, son yıllarda görülme sıklığı artan hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek üzere dernek tarafından yeni bir proje geliştirildi.

Hastalığın tanıtılması, tedavisiyle ilgili güncel bilgilerin aktarılması amacıyla bir ilaç firmasının da katkılarıyla "Sarı Nokta Hastalığı Kısa Film Yarışması" düzenlenecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TOD Genel Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, hastalığın 50 yaş üstü kişilerde ciddi görme keskinliği kaybının, başlıca nedeni olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Kaynak, şunları kaydetti:

"Halk arasında 'sarı nokta' hastalığı olarak bilinen Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu'nun dünyada ve Türkiye'de her geçen gün görülme sıklığı artıyor. Hastalığın dünyada 30 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Ancak bu konuda yeterli bir bilinç oluşmuş değil. Zira ülkemizde, giderek artan yaşlı nüfusta, sarı nokta hastalığı havuzuna her sene yaklaşık 300 bin yeni birey katılmakta ve bunların yüzde 10'luk bir kısmı ciddi ve hızlı görme kaybına maruz kalmaktadır. 65 yaş üstü popülasyonun yaklaşık yüzde 10'unu etkileyen hastalık;  televizyon seyretmek, araba kullanmak, okumak ve yazmak, bilgisayar ve telefon kullanmak ya da alışveriş yapmak gibi günlük aktiviteleri olumsuz etkilediğinden yaşam kalitesini oldukça aşağıya çekmektedir. Yaşam kalitesi azaldıkça, görsel yetersizlik nedeniyle ikincil hastalık sıklığında artış ve başkasına bağımlılık, bu hastalığın toplumsal maliyetinin zannedildiğinden çok daha yüksek olduğunu göstermektedir."

Hastalıkla ilgili bilgi açığını gidermek için çeşitli faaliyetler düzenlediklerini belirten Kaynak, "Kısa film yarışması projemiz hastalığın geniş kitleler tarafından duyulmasını sağlayacağı gibi büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir kitle ile tanışmamıza da yol açacak" ifadelerini kullandı.

Ekim ayı itibarıyla bir yıl boyunca sürecek kısa film yarışmasına, katılımcılar "www.sarinokta.org/kisafilmyarismasi" adresinden 12 Eylül 2014'e kadar başvuruda bulunabilecek. İletişim ve güzel sanatlar fakültesi öğrencileri ve genel katılım olmak üzere 2 kategorisi bulunan yarışmanın birincilerine, 2014'te düzenlenecek törende ödül verilecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title