Haberler

Sare Davutoğlu: Erkeğe Vurmak Değil, Vurulmak Yakışır

Güncelleme:

Başbakan'ın eşi Sare Davutoğlu, kadına yönelik şiddetle ilgili, "Bir erkeğe eşine vurmak yakışmaz, erkeğe ancak eşine vurulmak yakışır" dedi.

Hazar eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Küçükçekmece Sefaköy Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Kadına Yönelik Şiddeti Engellemek ve Şiddet Mağduru Kadınların Sesini Duyurmak Amaçlı Wo/Men for Women Projesinin kapanış toplantısına Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu da katıldı.

"ERKEĞE KADINA VURMAK DEĞİL, VURULMAK YAKIŞIR"

Sare Davutoğlu, "Anadolu'da hep söylenir, 'erkeğin kötüsü karısını, kadının kötüsü çocuğunu döver' derler mesela Orta Anadolu'da, Konya'da. Erkek aslında koruyucudur bizim kültürümüzde. Bunu yeniden ön plana çıkarmamız, erkeğe gerçekten kadına vurmak değil vurulmanın yakıştığını, kadını korumanın, çocuğu korumanın, çevreyi, doğayı korumanın yakıştığını vurgulamamız gerekiyor" diye konuştu.

ÖNCE BELEDİYE BAŞKANI SÖYLEDİ

Törende Sare Davutoğlu'ndan önce konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz de salonda bulunan kadınlardan hemcinsleri adına özür dilediğini söyleyerek, Bir utancı paylaştığımı ifade ediyorum. Bir erkeğe eşine vurmak yakışmaz, erkeğe ancak eşine vurulmak yakışır" dedi. Bu sözünün bir beylik sözü olarak kabul edilmemesini isteyen Karadeniz, " Beş tane ablası olan. İki tane kız evlada sahip olan ve başka da çocuğu olmayan biri olarak üzerine titrediğimiz kızlarımın bir gün bir erkek tarafından şiddete maruz kalacağını düşünmek gerçekten bin titretiyor" diye konuştu.

"ŞİDDET HER TOPLUMDA"

Toplantıda son olarak kürsüye çıkan Sare Davutoğlu, günümüz toplumlarının önemli sorunlarından birinin kadına yönelik şiddet olduğunu belirterek," Hepimiz bu sorunun çözümü için bir şekilde sorumluluk olmak zorundayız. Bu ülkede kadına yönelik şiddeti konuşuyor olmak hepimizi üzüyor. Şiddete yol açan kültür doğrudan geleneklerden, törelerden kaynaklandığı gibi aynı zamanda modern insanın baş edemediği karmaşık problem alanlarından da kaynaklanıyor" dedi.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDET GELİŞMİŞ TOPLUMLARIN DA SORUNU"

Kadına yönelik şiddetin gelişmiş Batı toplumlarında da olduğunu istatistiklerle anlatan Davutoğlu, " Coğrafya, Kültür, inanç ve değerler değişse de şiddet gerçeği değişmiyor. Şiddet yaş, din, ırk, ekonomik gelişmişlik ve eğitim düzeyinden bağımsız evrensel bir hal almış durumda. Kültürleri ve gelenekleri mahkum etmeden önce düşünmek, her şeyi düşünerek yerli yerine koymak durumundayız. Eğitim düzeyi yüksek şehirli kesimlerde de kadınlar şiddete maruz kalıyor" diye konuştu.

"KADININ KÖTÜSÜ ÇOCUĞUNU DÖVER"

Çocukken ailelerinden şiddete tanık olmuş erkeklerde şiddet eğiliminin daha fazla olduğuna dikkat çeken Sare Davutoğlu, " Toplumda güzel örneklerini gördüğümüz, kadına değer veren eşimiz, babamız, erkek kardeşlerimizi her daim örnek göstermeliyiz. Biraz önce belediye başkanımız güzel bir slogan hediye etti bu çalışmalara, aslında bizim toplumumuzda çok güzel ata sözlerimiz vardır. Anadolu'da hep söylenir, ' erkeğin kötüsü karısını, kadının kötüsü çocuğunu döver' derler mesela Orta Anadolu'da, Konya'da. Erkek aslında koruyucudur bizim kültürümüzde. Bunu yeniden ön plana çıkarmamız, erkeğe gerçekten kadına vurmak değil vurulmanın yakıştığını, kadını korumanın, çocuğu korumanın, çevreyi, doğayı korumanın yakıştığını vurgulamamız gerekiyor." dedi.

"YASAL DÜZENLEMELERE VURGU"

Yaşanan şiddet olaylarını en aza indirmek mümkünse yok etmek için yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Davutoğlu, " Şiddete uğrayanların, şiddete yönelenlerin karşısındaki çaresizliği azalacak, sahipsiz olmadıklarını hissedecekler. Aile, akrabalar, sivil toplum ve devlet olarak hep birlikte onlara çaresiz ve sahipsiz olmadıklarını hissettirebilirsek işte o zaman caydırıcılığımız artmış olacak"diye konuştu.

ÇOCUK EĞİTİMİNE DİKKAT

Annelerin evlatlarını yetiştirirken şiddete başvurmamalarının önemine değinen Sare Davutoğlu, " Şiddet görenler, şiddet uygulama eğiliminde oluyorlar. Onun için aslında masum gibi görünen, ufak tefek vurmaların, azarlamaların gereksiz cezaların, çocuğun özellikle hak etmediği zamanda ya da yaptığı hataya orantısız olarak sert verilen cezaların, çocuğumuzdaki şiddet eğilimini kamçılayabileceğini unutmamalıyız " diye konuştu. Şiddetin öğrenilmiş bir davranış olduğunu tekrarlayan Davutoğlu, kitle iletişim araçlarının şiddeti özendirici yayınlardan kaçınmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

MİKROFON SORUNU

Sare Davutoğlu konuşması sırasında sürekli mikrofonu düzeltmek zorunda kaldı. İkili mikrofonu bir türlü istediği seviyeye çıkaramayan Davutoğlu'na programın sunucusu yardım etti.

PLAKET YERİNE SERTİFİKA

Tören sonunda Belediye Başkanı Karadeniz, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başlattığı plaket yasağını uyguladıklarını hatırlatarak Sare Davutoğlu'nun da aralarında bulunduğu katılımcılara kendi adlarına dikilen ağaçların sertifikalarını hediye etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Sare Davutoğlu Karadeniz Konya Sıkıcı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (46)

yapma ya Mobil-ANDROID:

sanada laf düştü ya bu ülkede vay halimize

20
14
yanıtYanıtla
KEMALİST DEMİRKOVA:

SENDE KONUŞTUNYA VAY TÜRKİYENİN HALİNE

13
7
yanıtYanıtla
şener:

şalvar davası filmindeki gibi yakında silahlanıp ak saraya giderse karılar, uşaklarda erkeklere kalır. marabalar gider çalışır o zaman

6
12
yanıtYanıtla
ben anlamadım gitti:

Vay anam, gelen hemen öğreniyor duygu sömürüsünü. 50 edebiyatçı psikoloğun hazırladığı hazır metinle öttürüyorlar. Millet böyle uyuyup gidiyor. Hadi geçmiş olsun. Bu ülke daha ayağa kalkamaz. Dağılalım beyler.

13
3
yanıtYanıtla
hel olsn:

10 numara soylemıs

8
8
yanıtYanıtla
ceyhanli:

keske konu erkegin kadina vurmasi degilde vatanin satilmasi olsaydi yada ozerlik filan o zaman ne konusacakti merak ettim

13
3
yanıtYanıtla
antepli:

hıııııh bir bu eksikti emine 2

12
4
yanıtYanıtla
Mechul askermobilWeb@haberler.com:

Uleee birde bu çikti basimiza hangi sifatla konusuyor bu kari..

14
1
yanıtYanıtla
EmrahMobil-IOS:

Vay arkadas ulkemin dustugu duruma bak herkes edebiyatci kesildi kadinda hakli nede olsa bu laflari yiyen kuzular var

8
7
yanıtYanıtla
KİMBİLİR:

sende karış tısen vay geldi türkiyenin başına bir sen eksiktin tasdelik tava delik sende karıştın üstelik

8
5
yanıtYanıtla
Tüm 46 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title