Haberler

Saraydan Şiirler" Okuyucuyla Buluştu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ, Osmanlı padişahlarının şiir dünyasının kapılarını aralayan "Saraydan Şiirler" kitabını okuyucuyla buluşturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ, Osmanlı padişahlarının şiir dünyasının kapılarını aralayan "Saraydan Şiirler" kitabını okuyucuyla buluşturdu.

Osmanlı Devleti'ni yönetmenin yanı sıra, şiir yazan 25 Osmanlı padişahının şiirlerinin yer aldığı kitap, merhum tarihçi Vahid Çabuk tarafından kaleme alındı.

Osmanlı'nın şiir dünyasının kapılarını aralayan kitapta, Yıldırım Bayezid'den Sultan Mehmed Reşad'a 25 Osmanlı padişahının hayat hikayeleri de okuyucuya sunuluyor.

Padişah şiirlerinde aşk, din ve tasavvuf öne çıkıyor

Kitapta Osmanlı padişahlarının devlet yönetmenin yanı sıra, kiminin marangozlukta, kiminin kuyumculukta, kiminin müzikte, kiminin de şiirde önemli eserleri olduğu, Fatih Sultan Mehmed'in "Avni", Kanuni Sultan Süleyman'ın "Muhibbi", Genç Osman'ın "Farisi", II. Mahmud'un "Adli" mahlaslarıyla şiirlerini kaleme aldıkları ifade ediliyor.

Osmanlı padişahlarının şiirlerinde aşk, tasavvuf, inanç, efsane ve peygamberler tarihi gibi klasik unsurların ön plana çıktığının belirtildiği kitapta, Osmanlı padişahları arasında ilk şiir söyleyenin "Muradi" mahlasıyla şiirler yazan II. Murad olduğu anlatılıyor. Tezkireci Latif'in, II. Murad hakkındaki "Her ne kadar kendileri nadiren şiir söylerse de saltanatı süresince şiir ileri seviyede rağbet buldu. Rivayet edilir ki haftada iki gün şair ve bilginleri toplayıp dikkat ve iltifatla, baştan sona dinler, tartışmayı başlatmak için de her hafta her konu için tartışmacılar tayin edermiş." sözlerine yer veriliyor.

Fatih'in şiirlerinde "lirizm" etkisi

Kitapta, güzel sanatların çeşitli dallarıyla ilgilenen Fatih Sultan Mehmed'in de özellikle resme, şiire ve müziğe büyük önem verdiği, şiirlerinde Şeyhi ve Ahmed Paşa'nın etkisi görüldüğü ele alınıyor. Padişahın şiirlerinde derin bir lirizm ve samimiyetin ön plana çıktığı vurgulanırken, iç alemindeki muhasebe ortaya koyuluyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kanuni Sultan Süleyman Yıldırım Bayezid Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title