Haberler

Saraybosna Film Festivali'nde, TRT Endüstri Terası Açıldı

Bosna Hersek'te yaşanan savaşın izlerini silmek ve Saraybosna'yı yeniden kültür ve sanatın adresi yapmak amacıyla düzenlenen 22. Saraybosna Film Festivali (SFF) kapsamında, "TRT Endüstri Terası" açıldı.

TRT Televizyon Dairesi Başkan Yardımcısı Halid Şimşek, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin 22 yıldır düzenlendiğine işaret ederek, festivalin Saraybosna için olduğu kadar, Türkiye ve Avrupa için de özel olduğunu aktardı.

Şimşek, SFF'in savaş zamanı başlamış olduğuna dikkati çekerek, "Savaş zamanı Saraybosna halkına moral vermek için, kuşatma altındaki Saraybosna'da düzenlenmeye başlamış bir festival. 22 yıldır aralıksız devam ediyor. Böyle özellikleri var bu festivalin." dedi.

Türkiye'nin ve TRT'nin Kültür Bakanlığı ile daha önce de SFF'te yer aldığının altını çizen Şimşek, şu bilgileri verdi:

"TRT olarak artık önümüzdeki yıllarda Avrupa'daki etkinliğimizi artırmayı planlıyoruz, sinema alanında. Türkiye'de son iki yıldır özel gelişmelere imza attık. TV Filmleri Projesi kapsamında, 30'dan fazla televizyon filmi yaptık. Bir kısmı festivallerde yarışıyor, bir kısmı vizyonda gösterime girdi ve gösterime girecek. Bu açılımı Avrupa'ya doğru genişletme planı içindeydik bir süredir. Bir başlangıç noktası lazımdı. SFF'ten daha iyi bir başlangıç noktası yoktu açıkçası. Çünkü Saraybosna kardeş, dost şehrimiz ve SFF tanıdığımız bir festival. O yüzden TRT'nin sinema hamlelerinin başlangıcı olarak SFF'i uygun gördük. Buradan başlamak istedik. Asıl planlarımız 2017 yılına yönelikti. 2017'de bir takım ortalıklar ve etkinlikler yapmayı planlıyorduk. Fakat buradaki dostlarımız ve festival heyeti, 'bu yıl da bir şeyler yapabilir miyiz' diye sordu. Biz de neden olmasın dedik."

Halid Şimşek, darbe girişiminin ardından Saraybosna halkının da demokrasi nöbetine katılarak Türkiye ile dayanışma ve sevgi gösterdiğini vurgulayarak, "Bu jeste ve dayanışmaya karşılık, teşekkürümüzün ifadesi olarak, çok zor da olsa bu sene de burada bazı etkinlikler yapmak için girişimde bulunduk." diye konuştu.

TRT, Work In Progress Ödülü verecek

TRT'nin SFF'de Work In Progress bölümünde özel bir ödül vereceğine de dikkati çeken Şimşek, "TRT ödülü olacak ve bu ödül, festivalin en önemli ödüllerinden birisi. Work In Progress, yapım aşamasında olan filmlere verilen bir ödül. Oradaki en büyük ödülü, bu sene TRT veriyor olacak." ifadelerini kullandı.

Şimşek, SFF'nin son dört günü CineLink adıyla profesyonellere yönelik bir takım organizasyonlar yapıldığını sözlerine ekleyerek, şöyle devam etti:

"CineLink'in buluşma noktası, Industry Terrace (Endüstri Terası) dediğimiz bu alan. Endüstri Terası, festivalin son dört gününde Avrupa'nın ve dünyanın her yerinden sektör profesyonelleri, önemli yönetmenler, görüntü yönetmenleri, senaristler, yapımcılar, yayıncılar ve festival organizasyoncularının buluştuğu bir yer. Bu yıl bu alanın adı, TRT Endüstri Terası olarak düzenlendi. Biz de böylelikle bu yılki festivalin de bir parçası olduk, verdiğimiz ödüle ek olarak. Burada festivalin son 4 gününde, Avrupa'dan gelen sektörün önemli isimlerini ağırlıyoruz. Onlarla çeşitli toplantılar yapıyoruz. TRT'nin ev sahipliğinde onlar kendi aralarında görüşmeler ve toplantılar yapıyor."

Balkanlardan gelen genç yeteneklerin de aynı alanda buluştuğunu kaydeden Şimşek, "Bu teras alanında, kahvaltılar ya da toplantılar düzenleniyor. Biz de Balkanların sinema alanındaki genç yetenekleriyle burada tanışmış oluyoruz. Onların projelerini dinliyoruz. Bize çeşitli tekliflerde bulunuyorlar, destek başvurularıyla geliyorlar. Önümüzdeki bir yılda bu başvuruları hassasiyetle değerlendirip, Balkanlar ve dostumuz Saraybosna üzerinden ve SFF ile bir iş birliği içinde Avrupa'ya açılmayı planlıyoruz. TRT Endüstri Terası da bunun için iyi bir başlangıç noktası olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Saraybosna Film Festivali ile CineLink kapsamında gerçekleştirilen Endüstri Terası etkinliği, 20 Ağustos'ta sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Kültür Bakanlığı Saraybosna Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title