Haberler

Saray Kumaşı" Kısa Filmle Tanıtılıyor

Gaziantep Sanayi Odasınca (GSO) "Bir Tutkudur Kutnu" isimli kısa film hazırlandı.

GSO'dan yapılan açıklamaya göre, Mir İletişim Ajansı Başkanı ve Kreatif Yönetmeni Emre Güven ile ekibinin 9 ay süren çekimleriyle, bir dönem padişahların da kıyafetlerini diktirdiği ipekli dokuma kutnu kumaşı için 8 dakikalık tanıtım filmi oluşturuldu.

Kutnu kumaşının zahmetli ve uzun süren üretim aşamalarının çekimleri, Ahmet Karabulut, Abdulkadir Mekki, Cemil Kınalıgil, Kasım Kaygın, Orhan Tozluoğlu, Erdal Elbay gibi ömrünü mesleğe adayan ustaların anlatımıyla gerçekleştirildi.

Söküm ve boyama işlemleri, mezekçilik, taharlama ve dokuma aşamalarının ustalarla birlikte kayda alındığı filmde, kutnu kumaşının tüm serüveni, göz alıcı bir görsellikle sunuldu.

Film hazırlanırken ayrıca kutnu ustası Mekki'nin özel arşivinden faydalanıldı. Mekki büyük emek harcayarak oluşturduğu albümündeki fotoğrafları, kumaş örneklerinin görsellerini paylaştı.

Tanıtım filmi, YouTube başta olmak üzere birçok sosyal medya mecrasında da yayınlanmaya başladı.

Bir dönem padişah kaftanları dikiliyordu

Açıklamada görüşlerine yer verilen GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, kutnu kumaşının Gaziantep kültür hazinesinin en nadide parçalarından biri olduğunu belirtti.

Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Gaziantep'ten dünya mirasına hediye edilen kutnu, tarihin süzgecinden geçerek günümüze gelen kültürel bir mozaiktir. Yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan emektir, Anadolu'da güzelliğin ve zarafetin sembolüdür. 16. yüzyıldan beri Gaziantep'te dokunan ve padişah kaftanları dikilmesi nedeniyle 'saray kumaşı' olarak da bilinen kutnu kumaşını korumak ve yaşatmak, marka değerini yükselterek ülkemiz ve dünya ekonomisine kazandırmak öncelikli hedeflerimizden birisidir."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Adil Sani Konukoğlu Ahmet Karabulut Gaziantep Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title