Haberler

Sapanca Gölü Su Çekildikçe Yosunla Kaplanıyor

Güncelleme:

Sakarya ve Kocaeli'ye ortak sınırları bulunan ve her iki ilin de içme suyu havzası olan Sapanca Gölü'nde su seviyesindeki düşüş halk arasında paniğe neden oldu.

Son iki yıldır kuraklığın etkisiyle gölü besleyen kaynakların kurumasının yanı sıra aşırı su alınması sonucu su seviyesi gittikçe düşen Sapanca Gölü'nde, su azaldıkça yüzey yosun ve su bitkileri kaplamaya başladı. Su seviyesindeki dikey olarak düşüş de 3 metreye yaklaşan gölde derinlik aniden arttığından yüzmek de tehlikeli hale geldi.

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Sakarya ve Kocaeli'ye ortak sınırları bulunan ve her iki ilin de içme suyu havzası olarak yararlandığı, dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olduğu da bilinen Sapanca Gölü'nde, iki yıldır süren çekilme devam ediyor. Gölü besleyen en önemli kaynak olan Kartepe'ye yeterince kar yağmaması, yağmurların da mevsim normallerinin çok altında yağması nedeniyle göl yeterince su tutamadı. Bununla birlikte Sakarya ve Kocaeli'de artan nüfusun ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla çekilen su miktarının sürekli artması, göle giden kaynaklar olan derelerin ve kaynak sularının sayıları 30'u bulan su şirketlerine uzun vadeli olarak kiralanması sonucu Sapanca Gölü'nde su seviyesi bu yıl ilk kez geçtiğimiz ay en az 29.90 olması gereken işletme kodunun altına düştü. Şu anda 29.00'lara inen su kodundaki düşüş sürüyor. Yine geçen ay dikey düşüşün normalin 2 metre 54 santim altında olduğu tesbit edilen gölde, bu dikey düşüş 3 metreye kadar yaklaştı.



ZEMİN BATAK VE YOSUNLA KAPLI

Sapanca Gölü kenarında işletmesi bulunan ve göl suyunan sahilden her gün biraz daha uzaklaştığını söyleyen Nihat Alemdar "Sular çekilince su yüzeyi sürekli yosun ve bitkilerle kaplanıyor. Daha önceden böyle bitkiler çıkmazdı. Sahilden yaklaşık 100 metre su çekildi. Suya girdiğinizde de ayağınızın batak bir zemine bastığını hissediyorsunuz. 15 gün önce Eskişehir'den Devlet Su İşleri'nden bir ekip buraya inceleme yapmaya geldi. Derelere ve buralara bakıp gittiler. Göle boşalan dereler kurudu. Buradaki Kurtköy Deresi'yle de dağdan göle çok miktarda gelirdi. Derelerin geldiği yer su fabrikalarının bulunduğu bölge. Simdi seviyesi çok düştü çok az su geliyor" diye konuştu.

YÜZMEK TEHLİKELİ HALE GELDİ

Bir başka işletmeci olan ve Sapanca Gölü'nde bu çekilmenin devam etmesi halinde içilebilir özelliğinin kaybolabileceğini söyleyen Serdal Kabasakal da durumun endişe verici olduğunu söyledi. Kabasakal, "Çocukluğumuzdan beri Sapanca Gölü çevresindeyiz. Daha önceden iskeleden yüzmek için atlardık. Suşimdi iskelenin ayaklarından en az 25-30 metre ilerde ve yosunla kaplı. Suların çekilmesi nedeniyle göle girişler de yasaklandı. Çünkü şimdi suya girmek daha tehlikeli. Su uçuruma kadar dayandı. Birden derinleşiyor. Çok fazla çekilme oldu" dedi. Kabasakal şöyle devam etti; "Kuraklık önümüzdeki yılda devam ederse önemli derece sıkıntı olacaktır. İçme suyu kalitesi değişecektir. Dağdan gelen kaynaklar da su fabrikaları nedeniyle eskisi gibi akar durumda değil. Derelerden göle su gelmiyor. Gölün kendi kaynakları yeraltı kaynakları da kurumuş durumda. Üzerinde yürüdüğümüz yerlerde eskiden yüzerdik. Geçen yıl bulunduğumuz nokta yaklaşık 3 metre derinlikteydi. Su çekildiği için uçuruma kadar dayandı. Bir iki metre sonra su insanların boyunu geçiyor. Çocukları suya sokmamaya çalışıyoruz. Bu yıl iki kişi boğuldu."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Sapanca Göle Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak?
500

Yorumlar (4)

atarlı:

Bunun önlemini niye almıyolar peki nedenini arastırıp. o bolgede yuzlerce fabrika var bunların denetimleri yapılıyor mu acaba. illa iş işten gecmesini mi beklicez nasıl bir milletiiz biz hiç bir şeyimize sahip cıkmıyoruz.

3
0
yanıtYanıtla
YÜCEL28:

Sakarya ve Kocaelindeki ak partiye oy verenler , vermeye devam edin. sizin suyunuzu istanbula transfer eden bu hükümeti desteklemeye devam edin.

2
0
yanıtYanıtla
Parlak kafa:

Hükümetimizin A-B-C planları vardır muhakkak.

1
0
yanıtYanıtla
eaglecall@core.de:

doga sabrimiz test etmesin

yanıt0
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title