Haberler

Sapanca Gölü Son Bir Ayda 2 Metre Yükseldi

Güncelleme:

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu havzası olan ve son iki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesi dikey olarak yaklaşık 3 metre aşağıya düşen Sapanca Gölü'nde, karların erimesiyle başlayan yükselme devam ediyor.

Son bir aylık süre içinde gölde dikey yükselme 2 metreyi buldu. Daha önce çekilme nedeniyle ayakları açığa çıkan iskeleler de yaklaşık iki yıl sonra suyla buluştu.

Bölgede yaşanan kuraklık ve iki yıldır ortalama yağışın neredeyse yüzde 50 azalmasından en fazla Sapanca gölü etkilendi. Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu havzası olarak da yararlandığı gölden, Yuvacık Barajı'nın da dibe vurmasıyla iki Büyükşehir Belediyesi daha fazla su çekmek zorunda kaldı. Sanayi kuruluşlarının da su çektiği göl, bölgedeki su firmalarının da göle giden kaynakların neredeyse tamamını kendi tesislerine aktarması sonucu Sapanca Gölü'nde endişeyle izlenen düşüş başladı.

Özellikle geçtiğimiz yıl bahar mevsiminde de beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle su seviyesi işletme kodunun altına inen, dikey olarak da su seviyesi 3 metre aşağıya düşen Sapanca Gölü'nde yosunlaşma ve su kalitesinde bozulma da başlamıştı. Bu arada gölün bazı noktalarında da, en az bin yıl öncesinde yerleşim yeri olduğu sanılan ve üzerinde zemine gömülü su küpleriyle birlikte taş yapı kalıntıları bulunan adacıklar ortaya çıkmıştı. Bu arada su seviyesinin dikey olarak 3 metre aşağıya düşmesinin yanı sıra, sahil şeridinden de yer yer 100 metreyi bulan çekilme yaşanan Sapanca Gölü'nün kenarında, 3, 3,5 metre yüksekliğindeki iskeleler de açıkta kalmıştı.

SON 15 GÜNDE YÜKSELME ARTTI

Yeni yılla birlikte bu yıl ilk kez bu kadar yoğun ve etkili olarak yağan kar yağışının ardından gölü besleyen bir anda her şey normale dönmeye başladı. Kartepe'de de bir ara 3 metre yüksekliğe ulaşan karlar eriyince özellikle son 15 günlük süre içinde su seviyesi hızla arttı. Daha önce göl suyunun yaklaşık 100 metre çekildiği Kartepe İlçesi'nin "Seka Piknik Alanı" olarak bilinen bölgedeki iskelelerin altında su seviyesi de 2 metreye kadar yükseldi.

Kocaeli'ne bağlı Kartepe Belediyesi'ne ait olan ve su çekilmesi nedeniyle tamamen açıkta kalan kablolu su kayağı yapalan Sukaypark tesislerinin bulunduğu alan da kısmen suyla doldu. Sapanca Gölü'nde karların tamamının erimesi sonucu kısa bir süre sonra su seviyesinin normal koda ulaşması bekleniyor.

ETKİN KORUMA UYGULANACAK

Ancak Kocaeli ve Sakarya'da, yaşanan bu kuraklık nedeniyle daha önce fazla önemsenmeyen su kaynaklarının korunmasına yönelik önlemler sürdürülecek. İki ilin Valilikleri ve Büyükşehir Belediyeleri, gölün ve gülü besleyen kaynakların korunmasına yönelik ortak çalışmalar yapacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kartepe Sakarya Sapanca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title