Haberler

Şanlıurfalı Besicileri Kuraklık Korkusu Sardı

Güncelleme:

Küçükbaş hayvancılığın en önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, sonbahar ve kış aylarındaki yağışların az olması besicileri endişelendiriyor.

Türkiye'deki küçükbaş hayvancılığın en önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, sonbahar ve kış aylarındaki yağışların az olması besicileri endişelendiriyor.

Alınan bilgiye göre, Tek Tek Dağları ve Karacadağ bölgelerinde geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, geçen yıl bol yağışlardan dolayı  hayvanların iyice doyduğunu belirttildi. Bu yıl sonbahar ve kışın ilk ayında yeterli yağışın düşmemesi sonucu ortaya çıkan kuraklık riski ise besicileri korkutuyor.

Meteoroloji İl Müdürlüğünden alınan verilere göre, 2012 Kasım'da metrekareye 68,4 kilogram yağış düşerken bir sonraki yılın aynı ayında ise bu rakam 19,5 kilogram olarak ölçüldü. Bölgedeki yağış yetersizliği nedeniyle meraların gelişmemesi hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarda karamsarlık oluşturuyor.

Yıllardır bu işle uğraştığını ve hayvancılıkta en büyük girdinin yemlerden kaynaklandığını ifade eden besici Mahmut Bağatimur, geçen yıl meraların yeterince iyi olmasından dolayı saman ve arpa fiyatlarının düştüğünü belirtti.

Olası bir kuraklığın yem fiyatlarınını yükselteceğini ve bu durumun kendilerini düşündürdüğünü dile getiren Bağatimur, şunları kaydetti:

"Bizim hayvanlar, meralardan besleniyor. Ama bu yıl yağışların az olması meraların yeşermesini geciktirdi. Allah korusun baharda da yağışlar olmazsa biz çok zor durumda kalacağız. Normalde mart ayından itibaren hayvanlara yem vermemeye başlıyoruz, ama kuraklık durumunda bahar ve yaz aylarında hayvanlara yem takviyesi yapmamız gerekecek.. Bu durumda da saman ve arpa olarak kullandığımız ürünlerin fiyatları çok yükselecek. Tüm besiciler olarak bunun korkusunu yaşıyor." - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Yerel

Şanlıurfa Karacadağ Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title