Haberler

Şanlıurfa Suriye'deki İç Savaş Vahim Duruma Geldi

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye sınırında inceleme yapacak (ek) SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ VAHİM DURUMA GELDİ Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, beraberinde AFAD Başkanı Fuat Oktay ve protokol üyeleriyle Suriye sınırındaki Akçakale'nin Zenginova Mahallesi'ndeki sınır hattında incelemelerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye sınırında inceleme yapacak (ek)

SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ VAHİM DURUMA GELDİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, beraberinde AFAD Başkanı Fuat Oktay ve protokol üyeleriyle Suriye sınırındaki Akçakale'nin Zenginova Mahallesi'ndeki sınır hattında incelemelerde bulundu. Ülkesini terk eden Suriyelilerin Türkiye'ye geçişini izleyen ve bu konuda bilgi alan Kurtulmuş, daha sonra Suriyeli sığınmacıların barındığı Harran konteyner kentine gitti. Kampta yapılan çalışmalar ve Suriyeli sığınmacılara ilişkin bilgiler alan Kurtulmuş, daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Suriye'de herkesi etkileyen iç savaşın vahim bir duruma geldiğini ifade eden Kurtulmuş, son zamanlarda yaşanan göç dalgasında 6 bin 837 kişinin Türkiye'ye kabul edildiğini söyledi.

Suriye'nin lime lime parçalar hale getirildiğini, hava saldırısı ve çatışmalardan kaçanlara Türkiye'nin kapısının açılarak misafir edildiğini belirten Kurtulmuş şöyle konuştu:

"Burada çok yönlü uluslararası bir senaryo oynatılıyor. Bu senaryo maalesef adım adım uygulanıyor. Şimdiye kadar 2 milyon Suriyeli kardeşimizi etnik kökenlerine bakmadan onları kabul ettik. Yine son bir hafta içerisinde Akçakale'nin Kepezli ile Zenginova mahallelerinden şu ana kadar 6 bin 837 kişiyi misafir olarak kabul ettik. Bugün de yaklaşık 4-5 bin civarındaki Suriyeliyi ülkemize aldık. Bunların içerisinde ise 686 Iraklı Türkmenler yer alıyor. Bunlar kontrollü şekilde kabul edilerek, çadırkentlere veya yakın akrabalarının yanlarına gidiyor. Burada IŞİD ile YPG arasında bir çatışma yoktur. Burada bu insanları hareketlendiren iki gelişme vardır. Bunlardan birisi koalisyon uçaklarının sebepsiz ve anlamsız bir şekilde kent merkezlerinde ve yaşam alanlarında yoğun bombardıman yapmasıdır. Bu bombalamada şu ana kadar 45 sivil hayatını kaybettiğini öğrenmiş bulunuyoruz. İkinci hususu ise bölgede hızla ilerleyen PYD'den korkup kaçanların olduğunu biliyoruz. Bu göçlerle ilgili olarak bütün birimlerimiz olarak tedbirlerimizi almış bulunmaktayız."

FİLLER TEPİŞİYOR, ÇİMENLER EZİLİYOR

Suriye'de ve sınır hattında halkların karşı karşıya getirilmek düşman edilmek istenildiğine de vurgu yapan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu oyunu sonlandıracak uluslararası bir koalisyonun ortada olmadığını görüyoruz. Hem bir taraftan çok kapsamlı bir oyun tezgahlanıyor, barışa dair herhangi bir adım atılmıyor. Filler tepişiyor ezilen çimenler oluyor. Bizler bu oyunun farkındayız. Bunun bir uluslararası oyun olduğunu biliyoruz. Bu oyunlara maalesef bölge insanlarının kurban edilmemesi gerekiyor. Gücümüz yetiği kadar bölge insanlarımızın kurban edilmemesi için elimizden geleni her şeyi yapıyoruz.ö

Suriye'deki iç savaştan dolayı Hatay ve Kilis sınır hattındaki Türkmenlerin durumunu da takip ettiklerini anlatan Kurtulmuş, "Bizler grup din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın bu insanları kabul ediyoruz. Bunun için kimse bizlere haksızlık yapmasın. Türkiye; Suni ve Şii Arapları da, Türkmen ve Yezidileri aldı. Kimin başı dara düştüyse adım attı. Sadece Suriyeli misafirlerimize değil Suriye'deki iç noktalarda sivil toplum kuruluşlarımızla yardımda bulunduk" diye konuştu.

Diyarbakır'da dün yaşanan olayları hatırlatan ve herkesin provokasyonlara karşı uyanık olmasını isteyen Kurtulmuş, 'Bu memleketin insanlarını birbirlerine düşürmek isteyenleri öteden beridir var olduklarını biliyoruz. Hain ve ser odaklı ekmeklerine yağ sürmemesi lazımdır. Bunun için HDP başta olmak üzere bütün siyasi partilere siyasi sorumluk düşüyor. Kitleleri bu provokasyonlara karşı uyarmamız gerekiyor. Devlet olarak tetiği çeken ve çektirenlerin peşinde olacağızö diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Numan kurtulmuş Akçakale Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title