Haberler

Şanlıurfa'nın Bin Yıllık Tarihi Hanları Ayağa Kaldırılıyor

Şanlıurfa Belediyesi, kentin yaşayan canlı bir tarih şehri olması için bugüne kadar yaptığı en kapsamlı çalışmalarının yanı sıra tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin ayağa kaldırılması konusunda hummalı bir çalışma yürütüyor.

Şanlıurfa Belediyesi, kentin yaşayan canlı bir tarih şehri olması için bugüne kadar yaptığı en kapsamlı çalışmalarının yanı sıra tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin ayağa kaldırılması konusunda hummalı bir çalışma yürütüyor.

Şehirdeki yaklaşık 30 tarihi handan 9'unun projesini hazırlayan Şanlıurfa Belediyesi, tarihi hanları özgün haliyle önümüzdeki yüzyıllara taşımak için 3'nü restore etti. Harran Kapı'daki Demirkol hanında ise çalışmalarını 4 aydır aralıksız sürdürüyor.

Daha önce harabe içerisinde olan Demirkol hanını yeniden ayağa kaldırmak için düğmeye basan Şanlıurfa Belediyesi, bu çerçevede tarihi handa 140 römork hafriyat ve pislik çıkarttı. Yaklaşık 2 ay içerisinde Demirkol hanında restorasyon çalışmalarını tamamlayacak olan Şanlıurfa Belediyesi, daha önce de Mençek, Aslanlı ve Hacı Kamil hanın restoresini tamamlamıştı.

"GEÇMİŞİ GELECEĞE TAŞIYORUZ"

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna Hanlarla ilgili sunduğu ve kabul gören projelerini bir bir hayata geçirmeye çalışan Şanlıurfa Belediyesi, toplam 9 hanın restorasyonunu tamamlayarak tarihi hanları yeniden aslına uygun bir şekilde restore etmeyi planlıyor. Eski Urfa'nın yer aldığı hanlar bölgesinde çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüttüklerini söyleyen Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Programımızda 4 tane hanımız vardı. Birisi Mençek hanı, birisi eski kuyumcular çarşısı yani Aslanlı Han, Hacı Kamil. Üç Hanın restorasyonunu bitirdik. Şimdilerde Demirkol Hanı'nda çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda Demirkol Hanını bitirmiş olacağız. Tarihimizi geleceğe taşıyacağız. Yani Urfa'da geçmişi geleceğe taşıyoruz" dedi.

Restorasyon çalışması tamamlanan Aslanlı Han'da 35 yıllık esnaflık yapan Muzaffer Karataş, "Aslanlı Handa yapılan çalışmalar çok güzel oldu. Yapanlardan Allah razı olsun. Yıllardır burası harabeye dönmüştü. Buraya el atıp restore etiler. Belediye başkanımızdan Allah razı olsun. Memnunuz" ifadelerini kullandı - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Harran Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title