Haberler

Şanlıurfa'da Müzecilik Çalıştayı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen 'Müze kurtarma kazıları sempozyumu ve müzecilik çalıştayı' Şanlıurfa'da başladı. 300 uzmanın katıldığı çalıştayda konuşan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, "İnsanlar müzede uzun vakit geçirebilmeli. Müzeler insanları içinde tutabilen mekanlar olmalı. Müze anlayışımızı bu şekilde geliştirmeliyiz" dedi.

Şanlıurfa'da 3 gün sürecek olan ve 300 uzmanın katıldığı sempozyum ve çalıştay; müze müdürlüklerince yapılan kurtarma kazıları, sondaj, çevre düzenleme ve temizlik çalışmalarına ilişkin sunum ile başladı. Ankara Üniversitesi Müze Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ceren Karadeniz, tarihi eserlerin korunması ve gün yüzüne çıkarılması konusunda büyük önem verdiklerini söyledi.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise konuşmasında Şanlıurfa tarihinin 12 bin yıllık geçmişe sahip olduğuna değindi. Kentte önemli kazı çalışmalarının sürdüğünü ve yeni alanların keşfedildiğini anlatan Vali Küçük, kentte yeni açılacak olan müzede de önemli eserlerin canlandırmalar ile sergileneceğinin mesajını verdi.

Müzelerin sadece gezilen yerler olmanın ötesinde eğitici ve hayatın içinden yerler olması gerektiğini vurgulayan Vali Küçük şöyle konuştu:

"İnsanlar müzede uzun vakit geçirebilmeli. İçinde kütüphaneler olmalı, eğitici alanlar olmalı, çocukların tarihi öğrenerek eğlenebilecekleri alanlar olmalı. Müzeler, gerçek faydasını insanlara kuşaktan kuşağa gelen birikimini aktararak yapmalı. Müzeler insanları içinde tutabilen mekanlar olmalı. Müze anlayışımızı bu şekilde geliştirmeliyiz. Son yaptığımız müze Türkiye'de buna örnek olabilecek niteliktedir." - Şanlıurfa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şanlıurfa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title