Haberler

Şanlıurfa'da Boşanmalara İki Mahkeme Yetmedi

Güncelleme:

Şanlıurfa'da boşanmaların yüzde 20 oranında arttığını belirten Urfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, mevcut iki mahkemenin yeterli olmadığını söyledi.

Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, başta "Suriyeli kuma" olayı olmak üzere ekonomik sıkıntılar ve iletişim teknolojilerinin aile içinde huzursuzluğa sebep olduğunu, bu yüzden boşanmaların yüzde 20 oranında arttığını belirtti. Delebe, iki aile mahkemesinin artık urfa'da yeterli gelmediğini üçüncüsünün de kurulduğunu ifade etti

Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, kentteki evli erkeklerin Suriye'deki savaştan kaçarak kente yerleşen Suriyeli kadınları kuma aldığını, bunun aile içerisinde huzursuzluğa sebep olduğunu ve bu yüzden boşanmaların arttığını belirtti. Delebe, ekonomik faktörlerin de öne çıktığını kaydederek, ilçelerle birlikte bu yıl 4 bin boşanma davasının açıldığını dile getirdi.

DELEBE: BU YIL YAKLAŞIK 4 BİN BOŞANMA DAVASI AÇILDI

Ekonomik sebeplerin boşanma davalarının artmasında etkili olduğunu kaydeden Delebe, "Daha çok etkili olan faktörler ekonomik olaylar. Ekonomik sıkıntılardan doğan durumlar. Suriyeli mültecilerin Urfa'da çok yaygın olarak ikinci tip evlilikler yapılması, iletişim teknolojilerin gelişmesi vatandaşların kendi haklarını aramakta daha ısrarcı davranmaları. Özelikle Suriyeli sığınmacıların konuları biraz daha açılırsa şu anda Urfa'da 500 binin üstünde sığınmacı var ve ekonomik zorluklar yaşayan Suriyeli sığınmacılar başlarını sokacak bir yer adına, kızlarını kuma olarak verebiliyorlar. Bununla birlikte boşanma davası olarak karşımıza çıkıyor. Özelikle son zamanlarda aile mahkemelerinde boşanma davalarında çok artış olduğu görülüyor. Yüzde 20 bir artış oldu. İki aile mahkemesi varken üçüncü bir aile mahkemesi daha kuruldu. İki mahkemede boşanma oranı 2 bin 561 boşanma var. Bu 2014 yılının son dönemleri oranlarıdır şu anda 2015 yılının sonuna geldiğimizde bu rakam 3 bini geçmiş durumda, dolayısıyla yüzde 20 bir artış var. Tabi bu saydığım rakamlar merkez ilçelerin rakamları. Bütün Urfa'nın ilçelerini sayacak olursak 4 bin civarında boşanma davasının açıldığı söyleniliyor." diye konuştu.

'KADINLAR HAKLARINI BİLİNCE BOŞANMAYA BAŞVURUYOR'

Ailelerin ekonomi konusunda dikkatli davranmadığından sonucunun boşanmalarla karşımıza çıktığını ifade eden Delebe, "Ekonomik sıkıntılarda burada önem arz ediyor. İnsanlar ayaklarını yorganlarına göre uzatmadıktan sonra ekonomik sıkıntılar başlıyor. Bu da aile içinde ki huzursuzluğuna neden oluyor. Böylece şiddetli geçimsizlik ortamı doğuyor bir müddet sonra boşanma davası açılıyor. Bir diğer önemli husus kadın haklarının bilinçsizliğinin olması çünkü son dönemlerde diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkede de kadın haklarında farkındalık yaratılması ve kadınların aydınlanması ayrıca boşanma davalarını artıran bir unsur. Aile içindeki sıkıntıya, huzursuzluğa kendi haklarına başvurmaya çalışıyorlar." dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Suriye Kadın Yerel Yaşam Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

murat:

ülkemizin bir çok ilinde sudan sebeplerce boşanan bir sürü insanlar var. boşanmada asıl sebep sevgidir kadın severse dövsende kovsanda gitmez sevmezse başına taç yapsan kul köle olsanda yine gider yine kendi bildiğini okur ALLAH insanı yarı yolda bırakmayan inancı tam ahlaklı kadınla evlenmeyi nasip eylesin

0
0
yanıtYanıtla
garip:

modern bir toplum haline geldik gayet normaldir boşanmak ver mahkemeye al nafaka ve tazminatını keyfine bak nasıl olsa mecburen bunları ödemek zorunda erkek boşanmanın cefası erkeğe sefası kadına

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title