Haberler

Şanlı Kent" Madalyasına Kavuşuyor

TBMM'de Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesi, kentte sevinçle karşılandı.

YASİN DİKME - TBMM'de Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesi, kentte sevinçle karşılandı.

Düşman işgalinden kurtuluşunun 96'ncı yıl dönümünü kutlamaya hazırlanan Şanlıurfa halkı, bu yıl ayrı bir gururu yaşayacak.

Fransız işgaline karşı verdiği mücadeleden dolayı 1984'te "Şanlı" unvanına layık görülen Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep'ten sonra İstiklal Madalyası layık görülen üçüncü kent oldu. TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilen kentte, hem kurtuluş gününe hem de madalyaya kavuşmanın mutluluğu yaşanıyor.

İstiklal Madalyası, 11 Nisan'da Şanlıurfa'yı ziyaret edecek Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verilecek.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada 11 Nisan'ın Şanlıurfa için çok önemli bir gün olduğunu söyledi.

Urfa'da yaşayan Arap, Türk ve Kürtlerin kurtuluş mücadelesini birlikte verdiğini ifade eden Çiftçi, 1920'de topyekun olan halkın düşmanı bozguna uğrattığını dile getirdi.

Şanlıurfa'nın Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği üstün mücadeleyle madalyayı hak ettiğini anlatan Çiftçi, şöyle konuştu:

"Bu onuru bize layık gören Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM'ye Şanlıurfa halkı adına teşekkür ediyorum. Şanlıurfa'nın kurtuluşu, bir halkın kendi topraklarında birlik ve beraberlik içerisinde ve kendi imkanlarıyla verdiği mücadelenin adıdır. Bu emsalsiz kurtuluş destanı birlik ve beraberliğin de göstergesidir. Bu vesileyle kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bu ülke kolay elde edilmedi, mücadeleler verildi. Bizler de bunun farkındayız, hem ülkemizi hem de Şanlıurfa'yı geleceğe taşıma adına çalışmalar yapıyoruz."

"Urfa'nın kurtuluşu, Milli Mücadele'ye moral oldu"

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlhan Palalı da Urfa'nın kurtuluşunun Türkiye'nin Milli Mücadelesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Urfa'daki mücadelenin 12 kişiyle başladığını anlatan Palalı, Fransızların, Kahramanmaraş'tan sonra Urfa'da da büyük bir yenilgiye uğradığını vurguladı.

Urfa'nın kurtuluşunun Milli Mücadele'ye büyük bir moral olduğuna dikkati çeken Palalı, "Urfa halkı, Fransız işgaline karşı Türk'ü Kürt'ü ve Arap'ı ile birlikte mücadele etti. Bu mücadele, Milli Mücadele'de halkın moralini yükselti. Bu fedakar halkın imkansızlıklar içerisinde gösterdiği bu kahramanlık, Milli Mücadele'nin sembolü haline geldi. Şanlıurfa, İstiklal Madalyasını verdiği mücadeleyle hak etmiştir." diye konuştu.

"Beraberliğimizi bozamayacaklar"

Şanlıurfa'da yaşayan 50 yaşındaki Halil Demir de dış güçlerin, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi bugün de Türkiye'yi bölmeye çalıştığını ifade ederek "Urfa'nın kurtuluşunda Kürt, Türk ve Arap birlikte mücadele verdi. O yüzden kimse Türkiye ile uğraşmasın. Allah'ın izniyle ülkemizi, birliğimizi ve beraberliğimizi bozamayacaklar. Atalarımız nasıl Çanakkale'yi aynı imanla kurtardı, bugün de kimse bizi bölemeyecek." dedi.

Vatandaşlardan Yusuf Miltaş da İstiklal Madalyası'na sahip bir kentte yaşamanın gurur verici olduğunu dile getirdi.

Burcu Mermertaş ise atalarının gösterdiği kahramanlık ve mücadele sayesinde özgür bir şekilde yaşadıklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Kahramanmaraş Gaziantep Politika Güncel Haberler

title