Haberler

Sanko Sanat Galerisinde "Filografi" Sergisi

Gaziantepli Filografi sanatçısı Oğuzhan Cem Taş, Sanko Sanat Galerisi’nde, binlerce çivi arasına gerdiği binlerce metre tel ile hazırladığı 3’üncü kişisel sergisini açtı.

Gaziantepli Filografi sanatçısı Oğuzhan Cem Taş, Sanko Sanat Galerisi'nde, binlerce çivi arasına gerdiği binlerce metre tel ile hazırladığı 3'üncü kişisel sergisini açtı.

Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Sanko Park yöneticileri, sanatçılar ve sanatseverlerin katıldığı sergi açılışında konuşan Oğuzhan Cem Taş, filografi sanatına iki yıl önce filografi ile ilgili bir video izledikten sonra başladığını söyledi. Bu sanatı daha çok kişiye göstermek ve tanıtmak için iki sergi açtığını anlatan Taş, "Çivi ve renklendirilmiş emaye kaplı tellerden tablolar yapıyorum. Ortaya çok güzel ve görenleri hayrete düşüren muhteşem eserler çıkıyor. İşin tuhaf tarafı buna uzaktan baktığınızda bu malzemeleri göremiyorsunuz. Yakından incelendiğinde tel ve çivi olduğu anlaşıldığında insanda bir şaşkınlık oluşuyor. Binlerce çivinin kullanıldığını hayalimiz bile almıyor" dedi. Filografi sanatı çok emek ve sabır isteyen bir iş olduğunu belirten Sanatçı Taş, "Filografi, ilmek ilmek örülen, adım adım ilerleyen unutulmaya yüz tutmuş bir sanat. Yaşatmaya çalıştığım ve sevdiğim bir sanattır. Öğrenilmesinde esas olan uygulamadır. Bu sanatı internette vidoelar izleyerek ve yapıp sökerek öğrendim. Gaziantep'te bu sanatı yapan yok. Filografi, muhteşem bir sanat. En küçük desende bile yüzlerce metreden fazla tel ve yüzden fazla çivi kullanılmakta. Amacım bu alanda daha fazla ürün sergilemek, yeteneğimi geliştirmek ve Gaziantep'te bu sanatın sürdürüldüğünü göstermektir" ifadelerini kullandı. Gaziantepli sanatseverlerle filografı sanatçısı Taş'ı buluşturdukları için mutlu olduklarını anlatan Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köyluoğlu ise "Oğuzhan Cem Taş'a çok teşekkür ediyorum. Galeri olarak böylesine önemli bir sanatın tanıtılmasına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu. Sanko Sanat Galerisi'nin kentte çok önemli bir eksikliği giderdiğine dikkati çeken Köylüoğlu, SANKO Holding'in sponsorluğunda bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesinin bilimsel yayını olan 'Belkıs Zeugma ve Mozaikleri' isimli kitabı sanatçıya armağan etti. Konuşmaların ardından ziyarete açılan sergide, Taş'ın 63 eseri yer alıyor. Sergi 30 Haziran'a kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Gaziantep'te şimdiye kadar eğitim ve sergi amaçlı iki sergide eserlerini sanatseverlerle buluşturan Oğuzhan Cem Taş, evli ve bir çocuk babası.

FİLOGRAFİ NEDİR

Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilip belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Ortadoğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır. Ülkemizde pek tanımayan bu sanat zorluğu sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup, dünya genelinde unutulmak üzeredir. Filografi sanatçısı önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp vernik atıldıktan sonra arasından teller veya çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Öyle rastgele bütün çivilerden aynı şekilde iplikleri geçirirseniz hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Ayrıca bu ipliklerin hem sağlam hem kolay temizlenebilir olması ve hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor. Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Cem Taş Sanko Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title