Haberler

Sanja Jurca Avcı'dan Arşivin 'EN'LERİ Üzerine Bir Sergi

Güncelleme:

Mimar Sanja Jurca Avcı'nın tasarladığı "Arşiv: Hafızanın Hazineleri" sergisi, on farklı resmi Slovenya arşivine ait koleksiyonun en değerli, en ilgi çekici ve en ender parçalarını tarihin derinliklerinden gün yüzüne çıkararak, güçlü bir hikaye anlatımı eşliğinde görünür kılıyor.

Çoğu yazılı belgelerden oluşan ve on farklı Slovenya arşivinden 140 doküman barındıran bu eşsiz koleksiyon, minimal tasarım yaklaşımlarının canlı renklerle birlikte kurgulanmasıyla cisimleniyor ve mevcut mekanda mümkün olduğu kadar görünür kılınarak, geçmişi bugüne taşıyan bir deneyim sunuyor.

Mimar Sanja Jurca Avcı tasarımı "Arşiv: Hafızanın Hazineleri"nde, el yazmaları, kişisel belgeler, teknik çizimler, vergi levhaları, arsa tapuları, nüfus kütükleri, mahkeme belgeleri, sözleşmeler, milattan önce dokuzuncu yüzyıla ait parşömenler, Osmanlı hükümdarının Transilvanya'ya yönetici atamasına ait bir ferman gibi çok çeşitli ve zengin bir içerik yer alıyor. Slovenya Milli Müzesi'nden ödünç alınan pek çok eserle daha da güçlü bir bağlama oturtulan sergi, dijital içeriklerle de destekleniyor ve eski Slovenya filmlerinden derlenen bir projeksiyon programıyla özel bir gösterim şansı veriyor.

"Arşiv: Hafızanın Hazineleri" sergisinde kullanılan malzemeler, renkler, ışıklar ve grafik dil, bütüncül bir yaklaşımla seçkiyi ön plana çıkarmak üzerine kurgulanmış. Her biri serginin başrolü olarak değerlendirilebilecek eserlerin birbirinden farklı derinlikteki katmanları, görünür halde sergileme mekanına yansıtılmış. Çok sayıda vitrin, belirli bir yönlendirmeye göre düzenlenmiş ve bu vitrinlerin sergi bölümlerinin başlıklarıyla metinlerini taşıyan duvarlarla görsel bir ilişki içinde olmaları esas alınmış. Sergileme vitrinlerinin aralarında yer alan, canlı renkleri ve büyüklükleriyle kendilerini gösteren bu düzenleyici duvarların, aynı zamanda hikaye akışı içerisinde ziyaretçiye birer rehber olması planlanmış.

Mimar Sanja Jurca Avcı, "Arşiv: Hafızanın Hazineleri"nin çok kısa bir sürede, kısıtlı bir bütçeyle hazırlanmasına rağmen, vizyon sahibi bir işveren ve kararlı bir tasarım yaklaşımı ile gurur duyulacak bir sonuç ürün olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Serginin ziyaretçide uyandırması hedeflenen his; merak ve keşif arzusuyla birlikte, sergilenen dokümanların çeşitliliğinin yansıttığı zenginlik ve önemleri karşısında duyulan gururun bir karışımı aslında… Serginin sade ama incelikli tasarımı da tam olarak bu hissi pekiştirmeyi hedefliyor."

Slovenya Milli Müzesi'nde yer alan "Arşiv: Hafızanın Hazineleri" sergisi Mayıs 2015 ortasına kadar ziyarete açık kalacak.

Sanja Jurca Avcı Kimdir?

Kaynak: Bültenler / Güncel

Slovenya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title