Haberler

Sandıklı'da Patates Hasadı- Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız'ın Konuşması- Patates...

Türkiye'nin en büyük patates üretim merkezlerinden biri olan Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde üreticiler patates hasadına devam ediyor.

AFYONKARAHİSAR - Türkiye'nin en büyük patates üretim merkezlerinden biri olan Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde üreticiler patates hasadına devam ediyor. Türkiye'nin en büyük patates üretim merkezlerinden biri olan Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde üreticiler patates hasadına devam ediyor.

Türkiye'deki patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'lik bölümünün karşılandığı ilçede üreticiler yaklaşık 10 gün önce hasada başladı. Hasadın eylül ayı sonlarına kadar sürmesi beklenirken, fiyatların 20 kuruşlara kadar düşmesinin üreticiyi sıkıntıya soktuğu bildirildi.

İlçede bu yıl geçen yıla oranla patates rekoltesinin yüksek olduğunu belirten Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, geçen yıla oranla fiyatların 20 kuruşlarda olması ile üreticinin maliyetlerini karşılayamadığını söyledi.

Tarlada 20 kuruştan alınan patatesin marketlerde 2 lira gibi bir rakama satıldığını belirten Başkan Yıldız, şöyle konuştu:

"İlçemizde bu yıl geçen yıla oranla patates ekimi az olmasına rağmen verimin yüksek olması nedeniyle yine ülkemiz genelinde verim yüksekliğine bağlı olarak üretim maliyetinin altında patates satışı yapılmaktadır. Tarlada üreticinin kilogramını 20 kuruşa sattığı patates büyük marketlerde 2 lira gibi bir rakama satılmaktadır. Geçtiğimiz yıl 60 ila 70 kuruş arasında bir fiyata üretici patates sattı fakat o dönemde de verim düşüklüğü ve hasatlık nedeniyle zarar etti. Üreticinin 30 ila 40 kuruş arasında üretim maliyeti var. Çoğu çiftçi patatesi sulamak için kullandığı elektrik parsını ödeyemez durumda. İlçemizde geçtiğimiz yıl 40 bin civarında ekiliş alanımız vardı. Patatesden başka ürüne de geçemiyoruz, yönelemiyoruz. Haşhaşta ve pancarda kota var. Arpa ve buğday ile çiftçi kanını zaten zor doyuruyor. Bizim dışarıya ürün satmamız gerekiyor. ya da üretimin tüketim yollarını aramamız gerekiyor. Avrupa'da ekmek ununa patates katılması yönünde yasa var.Patates ekmeğin bayatlamasını önlüyor. Üretimini ve tüketimini sağlıyor. Bizim de ülkemizde bunun kanunlaşması lazım."

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Yıldız Sandıklı Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title