Haberler

"Sandığa Gitmeyenler Kimin Seçmeniydi" Araştırması

Güncelleme:

İPSOS Araştırmalar Enstitüsü'nün araştırmasında, sandığa gitmeyenlerin yüzde 46'sının yerel seçimde AK Parti'ye, yüzde 40'nın ise CHP ve MHP'ye oy verdiği ortaya çıktı.

30 Mart’ta oy kullanan 5 milyon seçmen sandığa gitmedi. İPSOS’a göre en çok fireyi CHP-MHP’nin aksine Ak Parti verdi, tam 2.4 milyon oy kaybetti.

SANDIĞA GİTMEYEN KİMİN SEÇMENİ?

İPSOS Araştırmalar Enstitüsü’nün araştırmasına göre Köşk seçiminde oy kullanmayanların yüzde 46’sı yerel seçimde Ak Parti’ye oy vermişti. Bu oran CHP’de 21, MHP’de 19, HDP’de ise yüzde 10 çıktı. AK Parti toplamda 2.4 milyon oy, CHP-MHP ittifakı ise 2 milyon oy kaybetti. Katılım oranı son yerel seçimdeki gibi yüzde 89.3 olsaydı, Erdoğan’ın oyu 52.5’in üzerine çıkacak, İhsanoğlu’nun aynı kalacaktı.

SEÇMENİN SANDIĞA GİTMEMESİNİN NEDENİ?

Seçmenin gitmemesindeki en büyük neden yüzde 40’la memlekette ya da tatilde olmaları. Yüzde 15’i çalıştığı (mevsimlik işçiler) için gitmedi, yüzde 20 adayı beğenmedi. 10 Ağustos’ta toplam 14.4 milyon seçmen oy kullanmadı. 30 Mart’a göre sandığa gitmeyenlerin sayısı ise 5 milyon. 3 aday da kendi seçmeninin oy kullanmadığını iddia etti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım oranı yüzde 74.12’de kaldı. 55 milyon 692 bin 841 kayıtlı seçmenin 41 milyon 283 bin 773’ü oy kullandı. Kullanılan oyların 40 milyon 545 bin 902’si geçerli, 737 bin 871’i geçersiz sayıldı. 30 Mart seçimlerinde ise katılım oranı yüzde 89’a kadar çıkmıştı. Bir başka deyişler 30 mart’ta sandığa giden 5 milyon seçmen, bu kez oy vermemeyi tercih etti.

EN ÇOK FİRE AK PARTİ VE CHP'DEN

“Boy verme oy ver” kampanyasına rağmen çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçmeninin oy vermek yerine tatili seçtiği öne sürüldü. hatta MHP Lideri Bahçeli, oy vermeyen seçmeni fırçaladı. Ancak oy vermeyenler arasında Erdoğan ve Demirtaş’ın seçmeninin daha fazla olduğu da iddialar arasında. Zira memleketine giden veya mevsimlik işçi olarak başka şehirlerde çalışanların da büyük kısmı bu iki adayın seçmen profiline uyum sağlıyor. Araştırma şirketleri ise ikiye bölündü. İPSOS’un araştırmasına göre en çok fireyi Ak Parti ile CHP verdi. Sandığa gitmeyenlerin yüzde 46’sı Ak Parti, yüzde 21’i CHP, yüzde 19’u MHP, yüzde 10’u ise HDP seçmeniydi. Ak Parti 2.4 milyon oy, CHP-MHP ittifakı ise 2 milyon oy kaybetti. Oy kullanmayanların yüzde 40’ı memleketinde, seyahatte ya da tatilde olduğu için sandığa gitmedi. Yüzde 15’i çalışıyordu.

YÜZDE 40 TATİLDEYDİ

Köşk seçiminde katılım oranı 30 Mart’ta olduğu gibi yüzde 89.3 olsaydı Erdoğan yüzde 52.5 oy, İhsanoğlu ise yüzde 38.5 oy alacaktı. Ancak Gezici Araştırma Şirketi de sandığa gitmeyenlerin yüzde 58’inin CHP, yüzde 22’sinin Ak Parti, yüzde 11’inin ise MHP seçmeni olduğunu tahmin ediyor. AK Partililer ‘Kesin kazanırız’ rehavetiyle sandığa gitmedi, CHP’liler ise kazanacaklarına inanmadı.

"DEMİRTAŞ'I EKMEK PARASI VURDU"

Gezici Araştırma Şirketi Yöneticisi Murat Gezici: “Sandık başı anketinde, sandığa gelmeyenlerin yüzde 58’nin CHP, yüzde 22’sinin Ak Parti, yüzde 11’nin MHP, yüzde 9’nunun ise BDP olduğunu gördük. Her seçmenin sandığa gitmeme nedeni farklı. Örneğin Ak Partililer sonucun kesin olduğuna inandığı için gitmedi. Bu rehavet onları sandığa götürmedi. Ancak CHP’ye baktığımızda bir çok etken bir araya geliyor. CHP seçmeni adaylarının kazanacağına inanmadı, en büyük etken bu. İkinci etken ise kampanya seçmeni sandığa götürecek kadar güçlü değildi, seçmene heyecan vermedi. Ağustos ayı mevsimlik işçi dönemi, ayrıca inşaat bektörü etkili oldu. Böyle olunca Demirtaş’ın kalelerinde bile katılım oranı düştü. BDP seçmenini ‘ekmek parası’ vurdu.

"HERKES SANDIĞA GİTSE ÇATI ADAYIN OYU ARTARDI"

Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer: “Seçimde sandık başına gitmeyen tatilciler, mevsimlik işçiler ve protestocular var. MHP ve CHP’den gösterdikleri çatı adaya oy vermem diyenler var. Güneydoğu’da mevsimlik işçi problemi olmasa herkes evinde oturuyor olsa Demirtaş’ın oyları bir miktar daha artacaktı. Kıyı kesimlerde oy verme oranı biraz daha yüksek olsaydı bu kez de çatı adayın oyları yüksek olacaktı. Ege’de katılım oranı yüzde 80 oranında bu yüzde 85 olsaydı çok şey fark edebilirdi.”

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu Murat Gezici Ak Parti Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (83)

elbistan:

ipsos çok hızlı çalışmış, sandıga gitmeyenleride ak parti seçmeni yaptınız ya. atın yalanı sevsinler inananı...

15
12
yanıtYanıtla
R.T.E.:

Onlarda sandığa gitse yüzde 60 la cumhurbaşkanı olurdu

9
12
yanıtYanıtla
OĞUZplayforjustice@hotmail.com:

Yav he he kendinizi kandırın sizQ.9 la c.b oldu sizin hırsız sandıgı boykot edenlerin çogu mhpli sizin ampüllerde bunu gayet iyi bilior

yanıt0
yanıt0
burak:

sanırım çatıya en büyük cvp bu olmuştur yapacak yorum yok tartışma bitmiştir

17
3
yanıtYanıtla
Doğrucu:

Akp seçmeninde hatırı sayılır bir sayıda, her yaz olmasa da iki senede bir tatile giden bir orta sınıf var. Hepsi kömüre makarnaya oy vermiyor. Hala aynı kafadasınız. Değil 9 19 seçim olsa yine akp kazanır.

12
3
yanıtYanıtla
RTErte@gmail.com:

Makarna işi hazımsızlıktan kaynaklanan bir olaydır. Ben sandık görevlisiydim, seçmenlerin sıra beklerken dışarda konuşmasına şahit oldum.. Bir tanesi diyorki benim iki tane engelli çocuğum vardı, onlar engelinden dolayı çalışamıyorlar bende onlara bakmaktan çalışamıyorum. Bu adam çocuklarıma engelli maaşı bana da onlara baktığım için bakım maaşı bağladı diyor. Diğeride yatalak kaynanasına baktığı için bakım parası alıyorum diyor. Bir başkası kömür diyor, yani bu mesele makarna meselesi değildir.. Doğal olarak Sosyal devletin en belirgin özelliğini yani 12 yıldır kişiyi ekonomik hayatta yalnız bırakmaması, ekonomik hayata müdahale etmesi,herkes için insanlık onuruna yaraşır bir hayat seviyesi sağlamaya yönelik bir yönetim sergilemesi kişilerin oy vermesindeki en önemli etkendir. :çünkü garip guraba fakir fukaranın yanında olmuştur.

yanıt0
yanıt0
anadolu:

bir sürü sığır toplanmış salak salak çobansız dalgalanıyorlar 1 selahattine oy verenler sorun kendinize RTE olmasaydı selahattin ve ya bir benzerinin aday olma hakkı olabilirmiydi 2 erdoğan bütün devlet imkanlarını kullanmışmış ulan zırtolar adamı hırsız ilan ederken körlere sağırlara yurt dışına bile ulaşabilmiştiniz şimdi iki tane aday var birinin konuşma yeteneği diğeri çözüm sürecini başlatanı unutmuş donkişot (BEN SİZE MESELENİN ÖZÜNÜ SÖYLEYEYİM RECEP TAYYİP ERDOĞAN RAKİPSİZ OLDUĞU İÇİN SEÇİM RTE SEVENLER VE SEVMEYENLER OLARAK GEÇTİ KİMSE İNANDIĞI İÇİN OY VERMEDİ DİĞER ADAYLARA SADECE RTE Yİ SEVMEDİĞİ İÇİN VERDİ VE GÖRÜLDÜ Kİ BU MEMLEKETİN BATISIYLA DOĞUSUNUN GENEL TEMİZLİĞE İHTİYACI VARDIR (HEMDE İŞİDÇE ))

14
1
yanıtYanıtla
akp:

akppppppppppppp

5
9
yanıtYanıtla
RASİModnrhnrhn@mynet.com:

akp diye bir partimi kaldı.hahahahhahahahhay

yanıt0
yanıt0
MALATYALI:

HA NE DEMEKMİŞ? SANDIĞA GİTMEYEN BU YÜZDE 46''LIK AK PARTİ KESİMİ EĞER GİTSEYMİŞ SAYIN BAŞBAKANIMIZIN ALDIĞI OY ORANI EN AZ YÜZDE 55-60 OLURMUŞ! ŞİMDİ ANLADINIZ MI AKIL FUKARASI CAHİLLER?

5
7
yanıtYanıtla
Tüm 83 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title