Haberler

Sanayici ve Akademisyenler UAÜ'de Buluştu

Elektrikli Araçlarda Batarya Teknolojileri için sanayici ve akademisyenler Uluslararası Antalya Üniversitesinde buluştu.

Elektriği yanımızda taşımamızı sağlayan bataryalar gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer almaya başladı. Evde, işte, cepte, ulaşımda, tıbbı cihazlarda, savunma sanayinde, hemen yer yerde batarya kullanıyoruz. Kullanımı ve önemi gün geçtikçe artan bataryalar üzerine yapılan AR-GE çalışmaları şirketler ve ülkeler için kritik hale gelmiştir. Günümüzde yaşanan devrim niteliğindeki elektrikli araç teknolojileri bataryanın önemini daha da artırmaktadır. Kendi arabasını üretme tartışmalarının yaşandığı ülkemizde elektrikli araç ve batarya teknolojilerine ilgi duyan şirket ve akademisyenleri bir araya getiren bu toplantı 4 Kasım 2013 tarihinde Uluslararası Antalya Üniversitesinde gerçekleştirildi.

14 üniversite ve 9 şirket ile Tübitaktan toplam 26 kişinin katıldığı toplantıya Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı tarafından endüstri sanayi işbirliğinde karşılaşılan genel problemlerin özetlendiği bir konuşma ile başlandı. Daha sonra Tübitak tarafından 1003 kapsamında desteklenen ve üniversitelerde yürütülen projeler hakkında proje yürütücüleri ve araştırmacıları tarafından bilgi verildi. Programa katılan şirketler kendi yaptıkları çalışma ve ihtiyaçları kapsayan birer konuşma yaptılar. Ayrıca programda Tübitak Ardeb tarafından yeni açılan programlarla ilgili bilgi verildi. Program sonunda üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesi konusunda fikirler tartışıldı ve çalışmaların devam edebilmesi için bir platform kurulmasına karar verildi. Düzenli aralıklarla toplanma kararı alan katılımcılar toplantının çok verimli geçtiğini belirttiler. İnci Akü ürün geliştirme müdürü Burak Kıray "Li – Ion ile ilgili çeşitli araştırmacı ve endüstrideki mühendis ve yöneticilerin biraraya gelmesini sağlayan ve sinerji oluşturmaya yönelik çok iyi bir tanışma toplantısı olduğunu düşünüyorum" dedi. Katılımcılardan Hexagon Studio temsilcisi Murat Altuğ "Elektrikli araçlar konusuyla ilgili çeşitli alanlardan ve sektörlerden farklı katılımcılar ile görüşmek ve fikir paylaşımında bulunmak kişi ve ülke bazında önemli kilometre taşı olacak çalışmalara zemin hazırlayacaktır", Mutlu Akü temsilcisi Tolga Öztutan program oldukça önemli bulduğunu belirtti. Toplantının Mayıs 2014 tarihinde daha geniş katılımla tekrarlanması planlanmaktadır. Programı organize eden Uluslararası Antalya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Camcı programla ilgili şunları söyledi: "Neyle karşılaşacağımızı bilmeden böyle bir işe giriştik fakat gördük ki hem akademisyen hem de endüstri tarafından konuya yönelik özel çalıştaylara ciddi ilgi gösteriliyor. Programa katılanlar kadar çok istemesine rağmen katılamayan birçok kişi ve kurum vardı. Bu toplantı bir başlangıç oldu ve yapılması gereken çok şey var. Başarı ancak tüm adımlar tamamlanınca gelecek. Üniversite olarak endüstriye yakın çalışmalarda bulunmak istiyoruz. Çalışmalarımız yeni başladı ve artarak devam edecek." Bu konuya ilgi duyan tüm akademisyen ve şirketler platform ve gelecek toplantılara katılmak için Doç. Dr. Fatih Camci ile irtibata geçebilirler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Tübitak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title