Haberler

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Mezun Olduğu Okulun Pilav Gününe Katıldı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 1980 yılında mezun olduğu İzmit Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki pilav gününe katıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 1980 yılında mezun olduğu İzmit Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki pilav gününe katıldı.

İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği tarafından İzmit Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Ergün, lise yıllarıyla ilgili çok güzel anılarının bulunduğunu söyledi.

Meslek liselerinin bir ülkedeki en önemli eğitim kurumları olarak algılanması gerektiğini ifade eden Ergün, "Okulumuz kurulduğu zaman 186 öğrenci ve 18 öğretmen vardı. 10 öğrenciye bir öğretmenin düştüğü meslek lisesi eğitimi veriliyordu. Meslek liseleri zaman içerisinde daha da güçlendi" diye konuştu.

1976 yılında meslek lisesine sınavla girdiğini söyleyen Bakan Ergün, o dönem meslek liselerine girmenin üniversiteye girmek kadar zor olduğunu kaydetti.

Geçmişte herkesin meslek liselerinde eğitim görmek istediğini ifade eden Ergün, bunun için meslek liselerine giriş sınavlarının yapılarak öğrencilerin seçildiğini vurguladı.

Meslek liselerinin o dönem eğitimlerinin de çok kaliteli olduğunu dile getiren Ergün, şöyle devam etti:

"Meslek lisesinden mezun olan arkadaşlarımız ya piyasada çalışıyordu ya da üniversiteye gitmek istiyordu. Ben üniversiteye gitmek istedim. Kimimiz iktisatçı ve mühendis oldu. Kimi arkadaşlarımız fabrikalardan emekli oldular. Kimi ise iş adamı oldu. Mezun olan arkadaşlarımızın arasında siyasetle uğraşan, Türk Hava Kuvvetleri'nde albay olan, profesör ve mühendis olanlar var. Geçen yıl mezun olan arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıda yeniden meslek liselerinin önem kazanması gerektiği yönünde Türkiye'de büyük bir fikir beraberliği olduğunu gördük. "

"Meslek liseleri önümüzdeki birkaç yıl içerisinde herkesin ilgi odağı olan liselere dönüşecek" diyen Bakan Ergün, mesleki eğitim ve meslek lisesi eğitiminin toplam lise eğitiminin yüzde 65-70'ine ulaşması gerektiğini söyledi.

Genel lise eğitiminin yüzde 30'lar civarında kalarak, orta öğretimde mesleki eğitimin daha ağırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsteyen de mesleki eğitimden sonra üniversiteye gitsin. O sınavı aşabilen, geçebilen istediği üniversiteye gitme imkanı bulsun. Meslek lisesi öğrencisine 1996-1997 yılından sonra işçi kalmaları mantığı işlendi. 'İşçisin sen işçi kal' diye. İşçi olmak isteyen de olacaktır. Emek kutsaldır. Alın teri ve emeğiyle çalışan her insana büyük saygı duymak lazım. Ben en büyük saygıyı şehirlerimizin çöpünü toplayan, yollarımızı süpüren adamlara duyarım. Her gün onları gördüğüm de ceketimi iliklerim. Niye? Onlar olmazsa biz kokarız. Şehirlerimiz kokar, evimizden çıkamayız ve sokakta yürüyemeyiz. Onların yaptığı işe saygı duymak hepimizin boynunu borcu değil mi? Emek ve alın teri küçümsenir mi? Küçümsenemez. Tabi ki işçi olan kardeşlerimiz de olur ama daha ileri gitmek istiyorsa gitsin. "

1996-1997'li yıllarda meslek liselerinin bir anlayışa kurban edildiğine söyleyen Nihat Ergün, "Bir anda okullarımızdaki öğrenci sayısı azaldı. Öğrenci kalitesi de zayıfladı. Öğretmenler de meslek liselerinden kaçmaya başladılar. Bütün bunlar mesleki eğitimi zayıflatan unsur haline gelince şimdi karşımızda işsizlik sorununun yanında mesleksizlik sorunu ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

-MESLEK LİSELERİNDE YENİ DÖNEM-

Nihat Ergün, meslek liselerinden mezun olan öğrencilerde mesleki yeterlilikle ilgili sorunlar ortaya çıktığını belirterek, bunun aşılması gerektiğini, bu nedenle aldıkları önlemler sayesinde mesleki eğitimde yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Artık meslek liselerinin önünde YÖK, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı'nın farklı bakış açılarıyla oluşan engellerin olduğu dönemlerin kapandığına işaret eden Ergün, "Lise eğitiminin yüzde 65'i yeniden meslek lisesi eğitimine, yüzde 30-35'i ise genel lise eğitimine dönüşecek. Mesleki eğitim, öğrenci sayısı, öğretmen ve okullarımızın teknolojik kalitesi müthiş bir ivme kazanacak. Bu süreç başlamıştır ve geri döndürülemez" diye konuştu.

-SİYASİ TEZGAHLAR BİTTİ-

Sanayinin toplumda ayrı bir kültür meydana getirdiğini ve toplumu zenginleştirdiği dile getiren Ergün, bunun için sanayi ve teknolojinin ihmal edilememesi gerektiğini vurguladı.

Bunun için de mesleki eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Endüstri meslek liseleri, teknik liseler ve sanat okulları 1996 ve 1997 yıllarında Ankara'daki siyasi tezgahlara kurban gitti. Ama şimdi Ankara değişti. Ankara'nın bürokratları, siyasetçileri, iş adamları yeniden CNC tezgahlarına odaklandı. Bundan sonra Türkiye'de mesleki eğitimi, sanat okullarını, endüstri meslek liselerini hiç kimse Ankara'daki siyasi tezgahlara kurban edemez. "

Konuşmaların ardından İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği Başkanı Halil Atay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün'e, hazırlanan Örnek Mezun Belgesi'ni hediye etti.

Etkinlik daha sonra tavuklu pilavın dağıtılmasıyla sona erdi.

- KOCAELİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title