Haberler

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün Açıklaması

Bakan Ergün, "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ülkemiz ticareti açısından iyi sonuçlar doğurması, bizim toplum olarak kanunu iyi uygulamamıza bağlıdır" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ülkemiz ticareti açısından iyi sonuçlar doğurması, bizim toplum olarak kanunu iyi uygulamamıza ve kanunu destekleyecek ikincil düzenlemeleri de hayata geçirmemize bağlıdır" dedi. Ergün, Gebze Ticaret Odası ile Kocaeli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası işbirliğiyle düzenlenen "Ana Hatlarıyla Yeni Ticaret Kanunu ve Getirdikleri" konulu konferansa katıldı.

Konferansta bir konuşma yapan Ergün, 2011 yılına önemli yasal düzenlemelerle başladıklarını belirterek, önce ticaret ve borçlar gibi iki temel kanun, ardından da iki torba kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiğini söyledi. "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ülkemiz ticareti açısından iyi sonuçlar doğurması, bizim toplum olarak kanunu iyi uygulamamıza ve kanunu destekleyecek ikincil düzenlemeleri de hayata geçirmemize bağlıdır" diyen Ergün, bu konuda başta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere tüm kamu kurumları olarak, ellerinden gelen gayreti göstereceklerinin bilinmesini istediğini ifade etti. Aynı gayretin, kanunun hazırlanması sürecinde olduğu gibi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları tarafından da gösterileceğine inandığını dile getiren Ergün, iş adamlarının bu gibi toplantılarla yeni kanunun getirdikleri konusunda bilinç kazanmalarını önemsediğini kaydetti.

Ergün, şöyle konuştu: "Eski kanunun yürürlüğe girdiği 1956 yılından bu güne, önemli gelişmeler yaşanmış, serbest piyasa ve rekabet ekonomisi yaygınlık kazanmış ve teknolojik alanda büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Doğal olarak, aradan geçen 55 yıllık uzun zaman zarfında Türk Ticaret Kanunu da yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmış, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlanması kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmiştir. Yeni Ticaret Kanunu çalışmalarına 1999 yılında başlandı ancak kanun bu yıl Mecliste kabul edildi. Bu kanunun Mecliste yıllarca oyalanması, ülkemizdeki yapıcı olmayan muhalefet anlayışının tipik ve yaygın örneklerinden birisidir. 'Bu kanun geçmeli ama bu dönemde geçmemeli' şeklindeki anlayış, iş dünyamızın bu çağdaş standartlara geç kavuşmasına neden olmuştur. Sevindirici olan ise kanunun uzlaşma kültürüne açık bir örnek oluşturacak şekilde, çok büyük bir toplumsal mutabakatla kanunlaşmış olmasıdır. "

-İŞLETMELERİN AVanTAJLARI-

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, yatırım ve iş yapma ortamının iyileşmesi, şirketlerde kurumsal yönetim ilkelerinin benimsenmesi, kayıt dışılığın önlenmesi ve bilgi toplumuna uygun hizmetlerin ön plana çıkması gibi birçok alanda önemli katkı sağlayacağına değinen Ergün, "Kanunda ülkemizin mevcut bilimsel birikimi korunmuş, içtihatlarla sağlanan hukuki gelişim sürdürülmüş, ticari işletme, şirketler, sermaye piyasası, taşıma, deniz ticareti ve sigorta hukuku gibi konular, Avrupa Birliği müktesebatıyla uyumlu hale getirilmiştir" dedi.

İşletmelerdeki küresel rekabet pazarlarında güçlü aktörler olarak yer almalarını sağlayacak kurum ve sistemlere kanunda yer verildiğini anlatan Ergün, işletmelere daha fazla serbest hareket edebilme imkanı sunulduğunu bildirdi. Kanun çerçevesinde, birçok alanda uygulamaya yön verecek olan üç tüzük, on yönetmelik ve dokuz tebliğden oluşan yirmi iki ikincil mevzuatın hazırlama ve uygulama sorumluluğunun da kendi bakanlığına verildiğini söyleyen Ergün, şöyle devam etti: "Bakanlığımız, ikincil mevzuat çalışmalarını, ilgili herkesin desteğini alarak kısa sürede tamamlayacak ve kamuoyu ile paylaşacaktır. Bakanlığımız kanunun bize yüklediği birçok yeni yetki ve görevi de layıkıyla yerine getirecektir. Kanun ve ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesini müteakip, şirketlerimizin yeni döneme uyum sürecinde bazı sorunlar yaşayacaklarını tahmin ediyoruz. Bu süreçte aksayan yönlerin tespiti ve ihtiyaç duyulacak tedbirleri alacağımızı, gerekli bilgilendirme ve eğitim çalışmalarını yapacağımızı da ifade etmek isterim. Kanun değişikliği, doğal olarak sadece yeni uygulamaların başlamasını değil, bir zihniyet ve algı değişimini de işaret etmektedir. Yeni kanun ile şirketlerimizin kuruluş şartları ve faaliyetlerinde geniş değişikliğe gidilmiştir. "

-MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ-

Ticaret sicili kayıtlarının elektronik ortamda güncel olarak tutulması ve bu kayıtlara elektronik ortamda erişim imkanı sağlanacağını anlatan Bakan Ergün, böylece işletmelerin sicil hizmetlerinde oluşan zaman kayıplarının giderileceğini ve kayıtların politika belirlemede daha etkin kullanılmasına imkan sağlanacağını bildirdi. Bu amaçla, 'Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'ni oluşturduklarına ve pilot uygulamaya Mersin'de başladıklarına dikkat çeken Ergün, uygulamanın bu yıl sonuna kadar tüm iller için yapılmasını planladıklarını söyledi.

Bu sistemle internet üzerinden beş dakikada şirket kurmak mümkün olacağını dile getiren Ergün, şöyle devam etti: "Yine bu sistem ile artık her bir işletmenin, vatandaşların kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi ayrı bir kimlik numarası olacak. Yeni kanunla ticaret sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan devlet ve ilgili odanın müteselsilen sorumlu olması sağlanmıştır. Mevcut Kanunda yer alan ticari defterler sistemi tamamen kaldırılmış, şirketlere uluslararası standartlarda defter tutma yükümlülüğü getirilmiştir. Şirketlerin birleşmeleri, bölünmeleri ve tür değiştirmeleri yeni esaslara bağlanmıştır. Birleşmenin aynı türdeki şirketler arasında olması şartı kaldırılmış, şirketlerin birleşmeleri esnek bir yapıya kavuşturulmuştur. Şirketlere tür değiştirme serbestliği tanınmıştır. "

Bir anonim şirketin bir limited şirkete veya bir kolektif şirketin bir anonim şirkete dönüşebileceğini anlatan Ergün, şunları anlattı: "Şirketler topluluğu, hukukumuzda ilk defa düzenlenerek, ana ve yavru ortaklıklar arasındaki ilişkiler şeffaflık, hesap verebilirlik ve çıkar dengesi temelinde belirli kurallara bağlanmıştır. Halka açık olmayan anonim şirketlerin de kayıtlı sermaye sistemini kabul etmelerine imkan tanınmıştır. Tek kişilik anonim ve limited şirket kurulmasına imkan tanınmıştır. Artık beş kişiyi tamamlayabilmek için dışarıdan, hatta sokaktan küçük bir pay karşılığında ortak arama dönemi son bulacak. Yönetim kurulu üyesinin ortak olma şartı kaldırılmış, yönetim kurulunun en az üç üyeden oluşacağına ilişkin mevcut hüküm terk edilmiş, bir üyeli yönetim kuruluna imkan tanınmıştır."

Kanunla birlikte, sermaye şirketlerine, bağımsız denetimden geçme zorunluluğu getirildiğini anlatan Ergün, "Mevcut denetim kurulu yapısı terk edilmiş, o şirketin muhasebe müdüründen, personel müdüründen, hatta çaycısından denetim kurulu üyesi atama dönemi kapanmıştır" diye konuştu. Kuruluşuna Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca izin verilen anonim şirketlerin genel kurul toplantılarında bakanlık temsilcisi bulundurma zorunluluğunun korunduğunu belirten Ergün, "Ancak bunun dışında kalan şirketler için bakanlık temsilciliği isteğe bağlı hale getirilmiştir. Sermaye Piyasası Kurulundan izin almaksızın, özellikle yurt dışında bir anonim şirket kurmak veya sermayeyi artırmak amacıyla halktan para toplanmasına engel olmak amacıyla halktan izinsiz para toplayanlara hapis cezası getirilmiştir" dedi.

-WEB SİTESİ-

Bakan Ergün, limited şirketlerin de intifa senedi, yani ortaklık hakkı vermeyen ancak kar payı gibi belirli menfaatler sağlayan senet çıkarabilmesine imkan tanındığını da anlatan Ergün, her sermaye şirketine bir web sitesi açma zorunluluğu getirildiğini kaydetti. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarının elektronik ortamda yapılması imkanı getirildiğine dikkat çeken Ergün, şöyle konuştu: "Yeni Türk Ticaret Kanunu, çağdaş işletmecilik, kurumsallaşma, iyi yönetim ilkeleri ve sağlıklı denetim gibi konularda hepimizi yakından ilgilendiren birçok önemli yenilik ve değişiklikler getirmektedir. Bundan sonraki süreçte önemli olan, yeni kanunun getirdiği fırsat ve kolaylıkları, kanunun yaptırımlarını kamuoyuna iyi anlatmak, hayata geçirilmesinde gerekli hassasiyeti göstermektedir. Şunu çok net olarak söylemek istiyorum. Bakanlığımızın sorumluluğunda olan tüm ikincil mevzuatları, kanunun yürürlüğe gireceği tarih olan 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe koymuş olacağız. "

Ergün'ün konuşmasının ardından Prof. Dr. Mehmet Bahtiyar, Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişiklikleri içeren bir sunum yaptı.

- KOCAELİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Politika Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title