Haberler

Sanatçılar Fakıbaba'ya Tepkili!

Güncelleme:

Urfa'da sanatçılar, şehirdeki tek sergi salonunu konut satış bürosuna çeviren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya tepkili.

Gazete İpekyol'a konuşan fotoğraf sanatçıları kentteki tek sergi salonunun konut ofisine çevrilmesine olan tepkilerini ifade etti. MEFSAD Başkanı Murat Yazar, belediyenin konut bürosu yapabilecek birçok yer bulma imkanı olduğu halde neden özellikle sergi salonunu tercih ettiğini sorarken, Belgesel fotoğrafçısı Paşa İmrek ise, Fakıbaba'ya açık çağrı yaparak, sanatçılar olarak salonlarını geri istediklerini aksi halde sergi eylemiyle protesto edeceklerini belirtti. Fotoğraf Sanatçısı Şahin Avcı da, "Umarım konut satışları gibi bizler de satılmayız." diyerek sitem etti.

YAZAR: TEK GALERİ SALONUNU EMLAK OFİSİNE ÇEVRİLDİ
Mezopotamya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (MEFSAD) Başkanı Murat Yazar, belediye yetkililerine, "Kısa bir süreliğine kapatılıyor denilip, henüz Urfa'daki sanatçılar ve sanatseverlerin hizmetine verilmeyen Şanlıurfa Belediyesi Sergi Salonu ne zaman tekrar biz sanatçılara verilecek?" şeklinde soru sordu.

Fakıbaba'nın sözünü hatırlatan Murat Yazar, "Daha önce birçok defa belediye başkanı Sayın Fakıbaba'ya sorulup ve yanıt olarak bizzat belediye başkanı tarafından; yakında sergi salonu tekrar açılacak, diye cevap alınmasına karşın, salon emlak ofisi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Biz MEFSAD olarak ileriki aylarda yapacağımız sergiler için belediyeye başvurduğumuzda, sergi salonu yakın bir tarihte açılmayacak, denildi. Ve ne zaman açılacağı hakkında somut bir cevapta alamadık. Büyük şehir olmuş bir ilde, tek sergi salonunu da kapatıp emlak ofisine çevirmek nasıl bir belediyeciliktir, sormak istiyoruz. Emlak ofisi yapılabilecek birçok yer var iken, neden sergi salonu kapatıldı. Bunun açıklamasını gerçekten merak ediyoruz. Her fırsatta Urfa'da sanat ve sanatçıların yanında olduğunu ifade eden Sayın Fakıbaba'yı sözünde durmaya davet ediyor ve belediye sergi salonunu tekrar biz sanatçıların eserlerini sergileyebileceğimiz duruma getirmesini bekliyoruz." diye konuştu.

İMREK: BELEDİYE ÖNÜNDE TEPKİ SERGİSİ AÇARIZ
Mozaik Fotoğraf ve Sinema Platformu Basın sözcüsü ve Belgesel fotoğrafçısı Paşa İmrek ise, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya açık çağrı yaparak, sanatçılar olarak salonlarını geri istediklerini aksi halde sergi eylemiyle protesto edeceklerini belirtti.

Paşa İmrek de, daha önce birçok fotoğraf, resim, heykel ve el sanatlarına ev sahipliği yapan ve yıllardır sanatçıların emeklerinin sergilendiği sergi salonunun kapatılıp belediyenin ev satma emlak bürolarına dönüştüğünü hatırlatarak, "Belediye bu iş için alternatif birçok yeri kiralayabilirdi, ama bizim öyle bir şansımız yok çünkü sergilerimizin açılması için tek sergi solunu. Bir iki ay gibi bir sürede tekrar eski haline getireceğiz söylemine rağmen aylardır açılmadı. Bu gidişle belediye yıllarca bu konut işinde olacağı için ve bu evleri pazarlamak için sergi salonunu kullanacaktır. Belediye başkanını kendi ağzında ve çevresine söylemiş olduğu sözü de unutmaktadır, birkaç aya kesin açacağız söylemi havada kalmıştır. Bu tavırda belediyenin ve başkanın sanata ve kültüre vermiş olduğu önemi göstermektedir. Sanat, insanlık tarihinin her döneminde var olan bir olgudur. İnsanlığın geçirdiği evrimler yaşa biçimlerini, yaşama bakışlarını, sanat biçimlerini ve sanata bakışlarını değiştirmiş, her dönemde ve her toplumda, sanat farklı görünümlerde ortaya çıkmış, varlığını sürdürmüştür. Belediye sergi salonu olsa da olmasa da bu kentte sanat olacaktır, sergiler olacaktır. Önümüzdeki günlerde tepkisel bir sergimizde olabilir belediyenin önünde, ellerimizde fotoğraflarımızla saatlerce belediyenin önünde olacağız." şeklinde konuştu.

Kant'ın "Sanatın kendi dışında, hiçbir amacı yoktur. Onun tek amacı kendisidir. Güzel sanatı ancak deha yaratabilir." sözünü hatırlatan İmrek, "Şanlıurfa'mızda süre gelen sanatsal faaliyetlerin sergilenmesi ve sanat hayatının devamı için sergi salonun hizmette olmasının çok gerekli olduğunu düşünüyoruz. Sergi salonun tekrar açılmasının sanat hayatının sürekliliği için gerekli olduğunu düşünüyoruz ve salonun tekrar hizmete girmesini istiyoruz." diye ifade etti.

AVCI: ALDATILDIK!
Fotoğraf Sanatçısı Şahin Avcı da, "Kentin tek sergi salonu ne yazık ki maşuk evleri bahanesi ile 'işgal' edilmiş durumda. İlk zamanlar bu konu ile ilgili gelip te 'tepki verin, hakkımızı arayalım' diyerek sanat severlerden, sanatçılardan destek bekleyen Urfa'nın sözde önde gelenleri iş icraata gelince, 'Nasrettin Hoca ve Timur'un fili' hikayesindeki gibi maalesef ortalıktan kayboldular." dedi.
Sanata gönül verenler olarak önceleri belediyenin art niyetli olmayacağına, olamayacağına inandıklarını ancak daha sonra aldandıklarını itiraf eden Avcı, "Hem de çok aldandık!" diyerek sitem etti.

Kulaktan kulağa kısa bir süre sonra sergi salonunun açılacağını duyduklarını kendisinin bizzat Fakıbaba'ya ulaştığını kaydeden Avcı, "Şahsi olarak Twetter üzerinden Başkan Fakıbaba'ya 6-7 kez tweet atmama rağmen, en son 3 ocak 2014 tarihin de tweetime karşılık verildi ve en geç bir ay içerisinde açılacağı belirtildi. Şahsen iyi niyetimi besleyerek ve de sabrederek o bir ayın dolmasını bekledim. Ne acıdır ki aradan 50 gün geçmişti ve sergi salonu hala maşuk evlerinin satış bürosu olarak kullanılmaya devam ediyordu. Bugün itibari ile Twetter üzerinden 15 kez mesajımı yenilememe rağmen; başkanın, verdiği sözün mahcubiyeti ile geri bildirimde bulunmadığını düşünmekteyim." şeklinde konuştu.


'UMARIM BİZ DE SATILMAYIZ'
Aslında konut satışının yapıldığı büro önündeki afişlerde yazılı olan ifadelerin her şeyi anlattığını belirten Şahin Avcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Fotoğraflar her şeyi anlatıyor. Sergi salonu çoktan satış bürosu olarak kimlik değiştirmiş durumda. Başkan konut satışına devam etsin. Ancak başkalarına ev vaad ederken; biz fotoğrafçılar, ressamlar ve pek çok görsel sanat dalı ile uğraşan sanatçıların evini elinden almakta, başka bir ironi! Umarım konut satışları gibi bizler de satılmayız…"
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Ahmet Eşref Fakıbaba Murat Yazar Şahin Avcı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title