Haberler

Sanal Kapıcılara Teklif Yağıyor

İzmir'de kurdukları 'ekapici.com' adresli internet sitesi ile evlere servis yapan iki üniversiteli genç, 6 ay sonrası için hedefledikleri ciroya iki ayda ulaştı.8 ilden franchising teklifi alan gençler, bir zamanlar üniversitede başarı öykülerini dinledikleri ünlü işadamları ile söyleşilere katılıyor.

İzmir'de kurdukları 'ekapici.com' adresli internet sitesi ile evlere servis yapan iki üniversiteli genç, 6 ay sonrası için hedefledikleri ciroya iki ayda ulaştı. 8 ilden franchising teklifi alan gençler, bir zamanlar üniversitede başarı öykülerini dinledikleri ünlü işadamları ile söyleşilere katılıyor. Gençlerin amacı, 'ekapici.com'u ülkenin her bölgesine yaymak.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisliği'nden yeni mezun olan Atilla Altay ile Ege Üniversitesi Matematik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Deniz Çırpan, üniversite gezisinde tanıştı. İş bulma sıkıntısı çeken gençlerin kendi aralarında sık sık kullandıkları, "Bir şey yapmak lazım" sözü Altay ve Çırpan'ın internette denenmemişi yapma arayışı ile gerçeğe dönüştü. İki üniversiteli genç, eksikliğinin hissedildiğini düşündükleri 'ekapici.com'u hayata geçirdi. Ege Üniversitesi'nin bulunduğu Bornova'da gençlerin yemek için tercih ettiği Küçükpark bölgesinde kiraladıkları iki katlı evin alt katını ofis yapıp üst katında kalan girişimci gençler, internet ve telefonla aldıkları siparişleri en geç yarım saat içinde adrese teslim ediyor. Toptancıdan satın aldıkları ürünleri üzerine az kar payı koyarak internet üzerinden satışa sunan ve siparişi evlere teslim eden gençlerin müşterilerinin çoğu öğrenci. Tercih ettikleri ise daha çok yiyecek. Üç motosikletle yedi kişi servise çıkıyor.

İLK SİPARİŞE MUTLAKA PATRONLAR GİDİYOR

Atilla Altay, "Deniz ve ben özellikle ilk sipariş verenlere gidiyoruz. 'Biz patronuz' havamız yok. İlk sipariş verenlere 'Bizi nereden buldunuz' diyerek, hikayemizi anlatıyoruz. Ben araba tutkusu olan biriyim ama bu iş için arabamı sattım ve motosikletle servise çıkıyorum, ego yok" dedi. Altay, en çok kahvaltı tabağı siparişi aldıklarını belirterek, "Müşterilerimiz 26 çeşit arasından seçim yaparak kendi kahvaltı tabaklarını kendileri oluşturuyor. Nohutlu pilavı Deniz'in annesi Seher Teyze yapıyor. O da en çok tercih edilen yiyeceklerden. Unlu mamüller siparişini alan ve servis yapan tek siteyiz. Öğrenciler daha çok abur cubur ürünleri tercih ediyor" dedi.

BİR TIKLA DERS NOTLARI KAPINA GELSİN

Sanal kapıcı, sadece market ürünlerini değil ders notlarını da eve getiriyor. Vize ve final öncesi fotokopicilerde sıra beklemek istemeyenler tıklayıp, satın alıyor. Deniz Çırpan, öğrencilere büyük kolaylık sağlayan sistem için "Vize ve final dönemlerinde ders notu bulmak çok zor. Fotokopicilerde bir ders için yarım saat kuyrukta beklemek gerekiyor. Bizim okulda çevremiz geniş. Notları iyi arkadaşların yazdıklarını sitede pdf olarak kaydediyor siparişi verilen dersin fotokopiden çıktısını alıp eve teslim ediyoruz" dedi.

BAŞARI ÖYKÜLERİNİ ÜNİVERSİTELERDE ANLATIYORLAR

Üniversitede girişimcilik kulüplerinde görev alan Altay ve Çırpan, yıllarca deneyimlerini, başarı öykülerini gençlerle paylaşmaları için okullarına davet ettikleri işadamlarıyla şimdi aynı söyleşilere katılarak kendi hikayelerini anlatıyor. Altay, "Ticaret sektöründeki büyüklerimin başarılı çalışmalarını dinledim, hepsini ajandama not ettim. Bunlar teorik olarak beni e- ticarete çok hazırladı. Ben okula davet etmek için peşinden koştuğum bu insanlarla şu anda yan yana oturup girişimcilik anılarımı anlatıyorum" dedi.

"GÜNDE 16 SAAT ÇALIŞIYORUZ, KIZ ARKADAŞ YOK"

Günde 16 saat çalışan gençler, başarıya o kadar odaklanmışlar ki kız arkadaşları onları terk etmiş. Atilla Altay, "Kız arkadaşa odaklanamıyorum çünkü benim odağım işim olmalı. Uyuşukluk yapma, işten başka bir şey düşünme lüksümüz yok. İşkoliğiz" dedi.

--- KUTU ---

'Çöpleri alın', 'Merdivenleri yıkayın' diyen de çıkıyor

'ekapici.com'u yanlış algılayanlar, "Yeni bir apartman yaptım kapıcı arıyorum", "Çöpleri alıyor musunuz?", "Merdiven yıkıyor musunuz?" gibi sorular yöneltiyor.

Atilla Altay ve Deniz Çırpan, 27 bin lirası KOSGEB hibe kredisi olmak üzere 40 bin lira sermaye ile gerçekleştirdikleri ekapici.com'da altı ay sonra için hedefledikleri ciroyu iki ayda yakaladı. Sekiz ilden franchising teklifi aldı. İlk hedef İzmir'de öğrencilerin yoğun olduğu bir diğer ilçe olan Buca'da şube açmak. Siteye kısa zamanda pizza, waffle ve çiğ köfte siparişi de verilebilecek. Hırdavat satışı ve kuryelik hizmetleri de yakın hedefler arasında.

GÜNDE 150 KİLOMETRE YOL YAPILIYOR

ekapici.com'a günde 70 kişi sipariş veriyor. Ortalama 250 öğrenciye ulaşılıyor. Siparişlerde motosikletle ortalama 150 kilometre yol yapılıyor. Sabah 10.30'da başlayan servis, 02.30'a kadar sürüyor. Cep telefonunda para yüklü olmayan öğrenci, internet sitesine cep telefonunu yazınca sistem kendisini arayarak, siparişini alıyor. Sitede yakında cep telefonu için TL yükleme kartı satışı da başlayacak. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ege Üniversitesi Atilla Altay Bornova İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title