Haberler

    Samsung Crystal Blue (Ww10h9610ew/ah)

    Samsung’un akıllı çamaşır makine serisi Crystal Blue’nun WW10H9610EW/AH modeli inceleme konuğumuz oldu.

    Hasan Genç - -

    Çamaşır yıkamanın tarihi insanlık tarihi kadar eski. Çamaşır makinelerinin tarihi ise 18. yüzyıldaki Sanayi Devrimi'yle başlıyor. O yıllarda daha çok endüstriyel kullanıma hitap eden makineler üretildi. Ev kullanımına uygun makineler ise 20. yüzyılda ortaya çıktı. Yıkama ve sıkma işlemini ayrı ayrı yapan makinelerle başlayan serüven yarı otomatik olarak adlandırılan makinelerle devam etti. Ülkemizde çamaşır makinelerinin tarihi ise merdaneli çamaşır makineleriyle başladı diyebiliriz. Merdaneli makineler 80'li yılların Türkiye'sinde çoğu evin vazgeçilmez beyaz eşyası konumundaydı. Merdaneli makinelerin yerini alan tam otomatik çamaşır makineleri ise uzun yıllardan beri birçok evde kullanılıyor. Tam otomatik makinelerden sonra ise akıllı çamaşır makineleri yeni bir kilometre taşı olarak karşımıza çıkıyor.Her şeyin akıllandığı günümüzde çamaşır makinelerinin yerinde sayması beklenemezdi.


    Bir çamaşır makinesi ne kadar akıllı olabilir?


    Bu sorunun cevabına geçmeden önce hayatın her alanında karşımıza çıkan Nesnelerin İnterneti (IoT - Internet of Things) kavramına kısaca değinelim. Bu kavramı basit tanımla internete bağlı nesnelerin oluşturduğu bir dünya olarak tanımlayabiliriz. Akıllı araba, akıllı ev konseptleri gibi birçok alanda karşımıza çıkan nesnelerin internetinde günlük hayatımızda kullandığımız tüm cihazlar bir şekilde yer alabilir.


    Samsung Crystal Blue çamaşır makinesinin bir MAC adresi var ve cihaz Wi-Fi üzerinden internete bağlanabiliyor. Makinenin tamamen dokunmatik 5 inçlik LCD ekranı bir akıllı telefon ekranını andırıyor. Samsung'un telefonlarından alışık olduğumuz açılış ve kapanış melodisi ve tuş sesleri tamamen aynı. Mekanik sistemin arkasında gelişmiş bir yazılım bulunuyor. Cihazın yazılımı internet üzerinden güncelleniyor.



    #Sayfa#


    Uzaktan akıllı denetim


    Smart Control (Akıllı Denetim) özelliği sayesinde makineye uzaktan erişmek mümkün. Samsung Smart Home uygulamasını telefonunuza yükledikten sonra makineye erişilebiliyorsunuz. Uygulama üzerinden çamaşır programını seçip makineyi çalıştırmak, çamaşır yıkama durumunu takip etmek mümkün. Akıllı denetim sayesinde yıkama işleminin bitişini eve dönüş saatinize göre ayarlayabilirsiniz. Özellikle çalışan ve akşamları kısıtlı zamanı olanların Akıllı Denetim özelliğini seveceğini söyleyebiliriz.


    Samsung Smart Home uygulaması aslında evdeki tüm akıllı cihazların kontrolünü sağlamak için geliştirilmiş ancak biz sadece çamaşır makinesini kontrol etmek için kullandık.



    #Sayfa#


    Akıllı yıkama


    Makinede çamaşırın türüne göre değişen birçok yıkama programı mevcut. Bu programlar içinde en çok dikkat çekeni ise "En İdeal Yıkama" ismi verilen program. Bu programı seçtiğinizde Samsung'un Auto Optimal Wash™ (Otomatik Optimal Yıkama) teknolojisi sayesinde makinedeki çamaşır için en ideal yıkama programı otomatik olarak belirleniyor. 4 sensör kullanan bu teknoloji, çamaşırın ağırlığını, kirlilik seviyesini belirledikten sonra ihtiyaç duyulan su, deterjan ve yumuşatıcıyı optimum seviyede kullanıyor. Akıllı yıkama teknolojisi durulama ve sıkma işlemi için de optimum su ve devir sayısını belirliyor. Akıllı yıkama, deterjan ve yumuşatıcı haznesini bir kez doldurduktan sonra yaklaşık 16 yıkama yapmanıza olanak sunuyor.



    #Sayfa#


    Yıkama Programları


    Konu çamaşır makinesi olunca özellikle ev hanımlarının dikkat ettiği yıkama programları oluyor. Farklı kumaş türündeki çamaşırlara özel birçok program mevcut. Doğa sporu giysilerinden bebek giysilerine kadar geniş yelpazede yıkama programları tanımlanmış. Bu programları seçtikten sonra durulama sayısı ve devir hızını elle ayarlamanız da mümkün.


    Eco Bubble


    Eco Bubble, basınçla köpük üretme teknolojisi sayesinde lekelere çok daha hızlı nüfuz ediyor. Minimum deterjanla maksimum köpük üreten bu teknoloji sayesinde çamaşırlar daha temiz olurken, deterjan tüketimi de minimum seviyeye iniyor. Eco Bubble, çamaşırları düşük sıcaklıklarda yıkayabildiği için büyük miktarda enerji tasarrufu yapmanızı da sağlıyor. Eco Bubble'ın çamaşırlar üzerindeki etkisini hemen fark ediyorsunuz. Daha önce renklilerle yıkandığı için beyazlığını kaybeden çamaşırların bile eski beyazlığına döndüğüne şahit oldum.



    #Sayfa#


    Makinenin deterjan gözü sıvı deterjan alacak şekilde tasarlanmış. Ancak toz deterjan kullanmak için makine ile birlikte yuvarlak iki top geliyor. Sıvı deterjan gözü ise oldukça geniş, tam bir dolum sonrası defalarca yıkama yapmanız mümkün. Deterjanın hemen yanında yumuşatıcı için de bölüm mevcut. Cihaz ihtiyacı olan deterjan ve yumuşatıcıyı bu hazneden alıyor, deterjan ve yumuşatıcı yetersiz olduğu durumlarda ise uyarı veriyor.



    Makinede eleştirebileceğim tek nokta sıvı deterjan haznesini deterjan ve yumuşatıcı dolumu için çıkarttığınızda deterjanın bağlantı noktasından damlıyor olması.


    #Sayfa#


    Düşük enerji ve su tüketimi


    Enerji verimliliği kavramıyla ilk tanıştığımızda A,B,C,D,E,G harfleri kullanılıyordu. A harfi bir dönem en verimli sınıfı temsil ederken bugün A+, A++, A+++ verimlilik sınıfları mevcut. A+++ sınıfı A sınıfına göre neredeyse 3 kat daha az enerji tüketiyor. Enerji verimliliği konusunda beyaz eşyalar kısa zamanda önemli yol katettiler.


    Samsung Crystal Blue WW10H9610EW/AH modeli en üst enerji verimlilik seviyesi olan A+++ sınıfında yer alıyor. Yıkama öncesi çamaşır ağırlığını ve kirlilik seviyesini tespit eden makinenin su tüketimi de minimum seviyeye çekilmiş.



    Minimalist tasarım


    Crystal Blue WW10H9610EW/AH modeli minimalist tasarım detaylarıyla dikkat çekiyor. Çamaşır makinelerinin evde görünür olması pek istenmez ancak minimal ve etkileyici bir tasarıma sahip olan bu makinenin evinizde görünür olması sizi rahatsız etmeyecektir.


    Makine üzerinde sadece iki fiziksel düğme bulunuyor. Bu düğmeler açma/kapama ve program başlatma işlemini gerçekleştirebilir. Bunun dışında makinenin tüm kontrolü 5 inçlik tam dokunmatik renkli LCD ekran üzerinden gerçekleştiriliyor.


    Samsung'un Crystal Gloss olarak adlandırdığı ve kristal mavisi yarı saydam cam ile oluşturulmuş kapak tasarımı makineye estetik bir güzellik katmış.


    #Sayfa#


    Teknik detaylar


    İncelediğimiz Crystal Blue WW10H9610EW/AH modeli10 kg çamaşır yıkama kapasitesi sunuyor. Makine ilk bakışta gözümüze büyük görünse de standart çamaşır makinesi ölçüleriyle dikkat çekiyor. Net olarak 600 x 600 genişlik ve derinlik, 850 mm yükseklik değerlerine sahip.


    Tambur aydınlatması ve geniş açıya sahip kapağı sayesinde makineyi doldurmak ve boşaltmak son derece kolay. Makine sıkma işleminde maksimum 1600 devirde çalışabiliyor. 1 saatte hızlı yıkama programı bulunan makine çift şebeke bağlantısını kullanarak enerji ve zaman tasarrufu sağlıyor.


    VRT-M teknolojisiyle gürültüye geçit yok


    Çamaşır makinesinin ne kadar sessiz çalıştığı ise diğer önemli bir konu. Yerinde duramayan, hatta sıkma işlemi sırasında yürüyen çamaşır makinelerine çok şahit olduk. Samsung'un patentli titreşim önleyici VRT-M teknolojisi bu makinede mevcut. Tamburun titreşimini dolayısıyla gürültüyü azaltan bu teknolojiyle gürültü seviyesi oldukça düşük değerlere çekilmiş. VRT-M teknolojisinde tamburla ters yönde dönen 14 paslanmaz çelik top sıkma işlemi sırasındaki titreşimi minimuma indirirken, mıknatıslar yıkama sırasında bu çelik topları yerlerinde tutarak titreşimi önlüyor.


    Makinenin kılavuzunda gürültü seviyesi yıkama için 46 dB, sıkma için 72 dB olarak belirtilmiş. Makine oldukça sesiz çalışıyor. Yıkama esnasında makine içindeki çamaşırın tambur içinde dönerken çıkardığı ses dışında bir şey duymuyorsunuz. Sıkma işlemi sırasında ise biraz ses duyuyorsunuz.


    10 yıl motor garantisi


    Çoğumuzun 2 yıl garantili akıllı telefonlarımızı garanti süresi dolmadan değiştirdiğimiz bir gerçek. En düşük kullanım süresi akıllı telefonlarda görülürken televizyonlar için ortalama kullanım süreleri 3-5 yıl arasında değişiyor. Beyaz eşyada ise kullanım süreleri tüm elektronik cihazlardan daha uzun. Buna rağmen beyaz eşya garanti süreleri ek ücret ödeyerek en fazla 5 seneye kadar uzatılabiliyor.


    Samsung, garanti konusunda bir ilke imza atarak Dijital İnvertör Motor kullandığı beyaz eşyalara 10 yıl motor garantisi veriyor. Beyaz eşya arızalarında en büyük masrafı motor kaynaklı olanlarının çıkardığı düşünecek olursak bu garanti için cihazın garantisi demek yanlış olmaz. Sürtünmeyi minimuma indirerek verimliliği maksimuma çıkartan Dijital İnvertör Motor teknolojisi enerji verimliliği konusunda da cihazı A+++ sınıfına taşıyor.



    Motor garantisi dışında makinenin 3 yıllık genel bir garantisi olduğunu ve bunu +4 yıl uzatma imkanı sunulduğunu ekleyeyim.


    Son Söz


    Crystal Blue'nun WW10H9610EW/AH modeli, adeta günümüzdeki teknolojik gelişmeleri dikkate alarak "Bir çamaşır makinesi ne kadar akıllı olabilir?" sorusuna cevap olarak geliştirilmiş. Kafa karıştıran düğmeleri ve karmaşık kontrolleri ortadan kaldıran makine sadece tek bir düğmeye dokunarak çamaşırınızı yıkamanızı sağlıyor.


    Dört algılama teknolojisiyle, yük boyutu, gereken su ve deterjan miktarı ve kirlilik düzeyini tespit edip en uygun yıkama programını seçerek zamandan ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlıyor.


    Çamaşırlarınıza teknolojik bir dokunuş yapan bir çamaşır makinesi arayışınız varsa Samsung Crystal Blue serisi cihazlara göz atmanız da fayda var.



    Hasan Genç - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Hasan Genç Türkiye Samsung Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title