Haberler

Samsun 'Evet' Demenin Maliyeti Göz Korkutuyor

Güncelleme:

Samsun'da bir düğünün maliyetinin en az 33 bin lirayı bulması, yuva kurmak isteyen çiftleri terletiyor.

15 yıl önce insanların gelinlerine 15-20 dal bilezik taktığını söyleyen Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Dr. Salih Özman, bu rakamın son yıllarda altın fiyatlarının artması nedeniyle 3-4 dala kadar gerilediğini belirtti.

Samsun'da evlenmek isteyen çiftlere, düğün ve evlilik masrafları zor anlar yaşatıyor Çeyizinden gelinliğine, damatlığından beyaz eşyasına, altınından balayına, düğün salonuna kadar yaklaşık 33 bin liraya mal olan giderler yuva kurmak isteyen çiftleri terletiyor. 15 yıl önce insanların gelinlerine 15-20 dal bilezik taktığını söyleyen Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Dr. Salih Özman, "Eski düğünlerle, şimdiki düğünleri karşılaştırdığımızda arada dağlar kadar fark olduğunu göreceğiz. Eskiden vatandaşların altın talepleri kırsal kesimden gelirdi. Bu taleplerde 15-20 dal bilezik, bunun yanına 2 metreye yakın zincirler istenirdi. Bunların maliyeti bir hayli fazlaydı. Yıllar geçtikçe tüketicilerin talepleri de değişti. Zincirlerin yerine set takımları tercih edilmeye başlandı" dedi.

Son yıllarda da aynı geleneğin devam ettiğini vurgulayan Özman, "Bileziklerin yanında takı setleri veriyoruz. Ancak o günden bu güne gelindiğinde değişimler de oldu. Bundan 15 sene önce alınan 15 gramlık 15-20 dal bileziğin yerine artık rakamlar ve gramlar iyice düştü. Artık bilezikler 7-10 grama kadar düştü. Bilezik sayıları da 3-4 dala kadar geriledi. Takı setleri de eskiden 22 ayardı. Ama artık 14 ayar tercih ediliyor. Yani adet sayılarına baktığımızda adetler 8'de 1'e kadar geriledi. Geçmiş yıllarda düğün öncesi yapılan altın alışverişleri 12 bin lirayı bulurken, bu rakam artık 3 bin 500 liraya kadar geriledi" diye konuştu.

"YÜZÜKLER GÖSTERİŞLİ OLANDAN SEÇİLİYOR"

Kuyumculukta yükselen değerin alyans olduğunu ifade eden Salih Özman, "Eskiden alyanslar en uygun fiyatlısı seçilirdi. Ama artık öyle değil. Artık yüzüklerde 8-10 gramlık olanlar tercih ediliyor. Bence bunun sebebi, altına ulaşmakta zorluk çekilmesi. Bilezik ve takı seti alınmakta güçlük çekildiği için yüzükler gösterişli olandan seçiliyor" dedi.

Eskiden yakın birinin düğününe gidildiğinde geline bilezik takıldığını hatırlatan Salih Özman, şöyle devam etti:

"Ağırlıklı olarak gelin ve damada çeyrek altın takılırdı. Ama artık çeyreğin 3'te 1 ağırlığına sahip olan yarım çeyrek altın takılmaya başladı. Bunların bugün ki değeri 70-75 lira civarında. Yarım çeyrekle birlikte gram altın da satılıyordu. Ancak altının gramı arttığı için o da ilgi çekmemeye başladı. İnsanlar düğünlerde para yerine yarım çeyrek altın takıyor. Ama ne olursa olsun ülkemizde altın tutkusu hiç bitmeyecek gibi görünüyor."



PSİKOLOG MİNE AKTAŞ: "ÇİFTLER DÜĞÜNÜN TADINI ÇIKARTAMIYOR"

Düğün ve yeni ev kurma masraflarının evlenecek çiftlerin psikolojilerini etkilediğini söyleyen Psikolog Mine Aktaş ise, "Evlilik kararını iki kişi almış olsa da uygulamada, evliliğe giden süreçte aileler de işin içine girmektedir. Evlenecek çiftlerin ailelerinin birbirine uyumu çiftler arasındaki uyumu da etkilemektedir. En büyük sıkıntı alınacakların listesi yapılma aşamasında olabilir. Alınacaklar çeşitli fiyat aralığında olabilmekte. 2 bin liraya da yatak odası var, 20 bin liraya da. İhtiyaçtan çok, ihtiyacın lükse kaçacak değerlerle elde edilmesi sıkıntılı. Başkaları için değil, kendileri için tercih yapanlar, ileride ödeme sıkıntısı yaşamayacakları ürünleri tercih etmekte. Aralarında sorun olmamakta. Başkaları için yaşayanlar, kaldıramayacakları yükün altına girip taksit ödemekte sıkıntıya düştüklerinde, tartışmalar da başlamakta, Bu durum nedeniyle taksitleri bitmeden boşanan çiftler ortaya çıkıyor. Bu durum yeni evlenecek çiftleri psikolojik açıdan olumsuz etkiler. Çünkü bütçelerini aşan bir durumla karşı karşıya kalacaklarını bildikleri için düğünün tadını bile çıkaramazlar. Düğünde eğlenmek yerine, takılacak takılarla borçlarını ödeyip ödemeyeceklerini düşünürler" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title