Haberler

Samsun Engelliler Bakır İşlemeciliği Öğreniyor

Samsun'da engellilerin bulunduğu Atakum Belediyesi'ne ait Yaşam Park'taki bakır işlemeciliği kursuna katılan 42 yaşındaki bedensel engelli Hakkı Kalender, "En büyük isteğimiz, yaptığımız eserlerin engelliler yaptığı için değil, gerçekten kıymetli bir şey diye alınması" dedi.

Samsun'da engellilerin bulunduğu Atakum Belediyesi'ne ait Yaşam Park'taki bakır işlemeciliği kursuna katılan 42 yaşındaki bedensel engelli Hakkı Kalender, "En büyük isteğimiz, yaptığımız eserlerin engelliler yaptığı için değil, gerçekten kıymetli bir şey diye alınması" dedi. Samsun'un Atakum İlçesi'nde yer alan Yaşam Park'ta açılan Erzurum Bakır İşlemeciliği Kursu, ilgi gördü. Bakır işlemeciliği öğretmeni Arzu Bedir eşliğinde sürdürülen kursta engelli vatandaşlar, kolye, küpe, bileklik, kahve takımı, saat, tablo gibi birçok esere imza atıyor. Açtıkları kursa 15 engelli vatandaşın katıldığını belirten Arzu Bedir, "Kursumuz açılalı 1 ay oldu. Öğrencilerimizle bakır işliyoruz. İlk olarak küpelerle, yani küçük takılarla başladık. Daha sonra kolyeler, bileklikler yapmaya başladık. Şimdi ise çok daha fazla çeşit üretiyoruz. Amacımız yaptığımız eserleri açacağımız sergiyle insanlara göstermek. Eserlerimizi sergide satıca çıkarmayı planlıyoruz. Bakır işlemeciliği, unutulmaya yüz tutmuş değerli bir sanat. Bu sanatı hayatta tutmaya gayret ediyoruz" dedi.

1 aydır bakır işlemeciliği kursunda olduğunu ifade eden bedensel engelli Hakkı Kalender, "Şuanda deneme aşamasındayım. Elimizi alıştırmaya çalışıyoruz. Hocamız bize her gün değişik antrenmanlar veriyor. İnşallah bunları daha sanatsal üretime geçirebilirsek, ileriye dönük bize büyük faydaları olacak. En büyük isteğimiz yaptığımız eserlerin engelliler yaptığı için değil, gerçekten kıymetli bir şey diye şey diye alınması. Bakır işlemeciliği değerli bir sanat. Türkiye'de çok fazla uygulanmayan, çok eskiye dayanan bir sanat. Bunu tam olarak öğrenebilirsek bize altın küpe olacak. Ben yaklaşık 2 yıldır buraya geliyorum. Kendim emekliyim. İnsanların kahve köşelerine gitmesindense, fuzuli şeylerle uğraşmasındansa böyle sanatsal faaliyetlerle uğraşması her zaman daha faydalı" diye konuştu.

İş kazası sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum kalan 45 yaşındaki Aslan Şahin ise, 'İnşaatta üzerimize beton mikserinin düşmesi sonucu 1 aydır burada bakır işlemeciliği yapıyorum. Şu anda 3'üncü tablom üzerinde çalışıyorum. El işine yatkınlığım vardı. O yüzden bu sanatı öğrenmek benim için çok zor olmadı" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erzurum Atakum Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title