Haberler

Samsun'da "Uluslararası Terör ve Güvenlik" Konferansı

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Ali Özcan, "Terörün asıl amacı devlet otoritesini itibarsızlaştırarak, vatandaşları korku ve umutsuzluğa sürüklemek" dedi.

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Ali Özcan, "Terörün asıl amacı devlet otoritesini itibarsızlaştırarak, vatandaşları korku ve umutsuzluğa sürüklemek" dedi.

Kredi ve Yurtlar Kurumunca "Dış politikada Türkiye'nin Rotası Mazlumun ve Mağdurun Yanında" seri konferansları kapsamında Samsun'da "Uluslararası terör ve güvenlik " konulu konferansı düzenlendi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Samsun İl Müdürlüğünce organize edilen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Özcan terörün ve bir strateji olarak terörizmin tarihi bir sorun olduğu hususunda tereddüttün bulunmadığını söyledi.

Özcan, politik bir hedef için şiddet kullanan veya kullanma tehdidinde bulunan örgütlerin küreselleşen dünyada hisselerine düşeni almaya devam ettiklerini belirtti.

Terörün tanımını, motivasyonunun, etkilerinin, kapasitesinin, hukuki ve siyasi bakışının sürekli değiştiğini belirten Özcan, şöyle devam etti:

"Terörün asıl amacı devlet otoritesini itibarsızlaştırarak vatandaşları korku ve umutsuzluğa sürüklemektir. Türkiye, terör dünyasının en renkli ülkelerinden biri konumunda, soğuk savaşın mirası Marksist/Leninist örgütlerden PKK gibi etnik örgüte, Türk (Kürt) Hizbullahından El Nusra'ya, IŞİD'den DHKP/C'ye kadar geniş bir yelpazede farklı yerel, küresel örgütle uğraşıyor. Dünyanın her yerinde terörle ilgili çalışmalar yapılıyor. Bir devletin terörist dediğine diğeri özgürlük savaşçısı diyebiliyor. Devletler terör örgütleriyle ideoloji için değil, jeopolitik ve jeostratejik çıkarlar için işbirliği yapabiliyor. Terörizm toplumsal olaylarla besleniyor. Dini argümanları kullanarak hareket eden örgütler insanları endişelendiriyor."

Devletlerin teröre müzakere ya da mücadele mantığıyla çözüm ürettiklerini de ifade eden Özcan, "Terörün amacı gündelik yaşamımızdan, alışkanlıklarımızdan, rutin alışkanlıklarımızdan vazgeçmemizi, sisteme güvensizliği derinleştirmektir. Bu coğrafyada sorun her zaman olduğu, bundan sonra da olacaktır ancak eskiye göre bugünki durumumuz çok daha iyi. Bu meseleyi bütün boyutları ile ele almamız gerekiyor. Suriye, Irak olayı 30-40 yıl devem edecek. Güçlü bir otoriterin olduğu bir komşumuz olmayacak." ifadesini kullandı

Kaynak: AA / Güncel

Nihat Ali Özcan Yurtlar Kurumu Türkiye Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title