Haberler

Samsun'da Otizmli Çocuklar İçin Yürüyüş Düzenlendi

Güncelleme:

Samsun Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle "Otizmliyim Ben de Varım" yürüyüşü düzenlendi.

Samsun Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (SODER) tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle "Otizmliyim Ben de Varım" yürüyüşü düzenlendi.

Sema Cengiz Büberci Anadolu Kız Meslek Lisesi önünden başlayıp Anıt Park'ta sona eren yürüyüşe İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, SODER Başkanı Hatice Tozkoparan, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

SODER Başkanı Tozkoparan, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de otizmli birey sayısının 450 bin olduğunu, otizmin günümüzde her 100 çocuktan birini etkileyerek çocuklar arasında en hızlı yaygınlaşan nörolojik bozukluk olması ile dünya genelinde hızla yayılan bir hastalık olduğunu söyledi.

Tozkoparan, şöyle devam etti:

"Avrupa otizm konusunda gerekli donanıma sahip. Avrupa'da otizmli çocukların sosyal yaşama uyum sağlayabilmesi için kültürel, sanatsal, ve spor faaliyetleri içeren kompleks oluşumlar mevcut. Yetişkin otizmli gençlerin bağımsız yaşadıkları bir gözetmen eşliğinde yaşam evreleri, meslek edindirme kursları bulunmakta. Dolayısıyla Avrupa'da otizmli aile, 'yarın ben ölürsem ne olacak, hasta olursam kime emanet edeceğim' kaygısı yaşamıyor."

Türkiye'de yaşayan otizmli ya da zihinsel engelli çocukların diğer engelli gruplarına kıyasla daha fazla sorunla karşı karşıya geldiğini ifade eden Tozkoparan, "İnsanlar evlatlarımızdan korkabiliyorlar. İnsanların, otizmli bireylere zarar verebileceği düşüncesiyle yaklaşması, otizimli bireyle toplum arasında engel oluşturuyor. Sosyal yaşama uyum sağlama problemi yaşayan evlatlarımız bu tür suni engellerle iç dünyalarına kapanıyorlar. Bizler her daim içinizdeyiz, belki kapı komşunuzuz, belki iş arkadaşınızız kısaca bizler sizinleyiz. Siz de bizimle olun. Bu bizim tercihimiz değildi fakat sizlerin bizimle olmanız, sizin tercihiniz olacak" diye konuştu.

Açıklamanın ardından yürüyüşe katılanlar renkli balonları gökyüzüne  bıraktı. - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Tozkoparan Türkiye Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title