Haberler

Samsun'da "Ortadoğu'da Çocuk Olmak" Paneli

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Samsun Şube Başkanı Ömer İdris Akdin, "Bir felaket yaşanan bölgeye yardım kuruluşlarından önce insan kaçakçıları gidiyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Samsun Şube Başkanı Ömer İdris Akdin, "Bir felaket yaşanan bölgeye yardım kuruluşlarından önce insan kaçakçıları gidiyor." dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan Hakları ve Hürriyeti Öğrenci Topluluğu tarafından "Ortadoğu'da çocuk olmak" konulu panel düzenlendi.

OMÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlene panele katılan Akdin, dünyanın her bölgesinde çocukların mağdur edildiğini söyledi.

Dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan afetlerde, savaşlarda çocukların kaybolduğunu belirten Akdin, şöyle devam etti:

"Bir felaket yaşanan bölgeye yardım kuruluşlarından önce insan kaçakçıları gidiyor. Felaket yaşanan bölgeye yardım kuruluşları gidene kadar insan kaçakçıları gidip ön inceleme yapıyor. Daha sonra ailelerini kaybeden, sahipsiz kalan çocukları bir araya getirerek topluyorlar. Toplanan çocukların bir bölümü kartelleşmiş organ mafyasına, bir kısmı fuhuş çetelerine satılıyor. Bir kısmı ise savaş baronları tarafından alınıyor. Savaş baronları küçük çocukları eğiterek savaşçı haline getiriyor."

Savaşçı çocuk profilinin Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görüldüğünü belirten Akdin, özellikle Ankara'daki son terör saldırısındaki canlı bombanın, eğitilen savaşçı çocuklardan olduğunu ileri sürdü.

Özelikle DAEŞ'in kullandığı en önemli canlı bombaların kaçırılan ve askeri eğitim verilen çocuklar olduğunu savunan Akdin, şunları söyledi:

"Sadece Irak'ta 50 bin çocuk savaşçı yetiştirilmek üzere kaçırıldı. Birleşmiş Milletler'in istatistiklerine göre ülkemizde Irak, Suriye ve Afganistan'dan olmak üzere yaklaşık 3 milyon civarında kayıtlı mülteci var. Yine aynı istatistiklere göre ise 10 bin çocuk kayıp. Bu çocukların nerede ve ne amaçla kaçırıldığı ya da kayıp olduğu bilinmiyor. Bu nedenle özelikle savaş ya da yaşanan bir afette çocukların kontrol altına alınması önem taşıyor."

Panelde, Uluslararası Mülteci Derneği Başkan Yardımcısı Avukat İbrahim Ergin, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Uzman Klinik Psikolog Tuğba Öztürk ise savaş ve felaketlerde çocukların içinde bulunduğu psikolojik sorunları ve travmalar hakkında bilgi verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title